Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tam kapanmaya rağmen PTT şubelerinin önünde kuyruklar oluştu – Haber-Sen: “İş yükü arttı ama personel sayısı aynı, PTT personeline aşı önceliği tanınmalı”

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (HABER-SEN), PTT çalışanlarının mevcut önlemlerle salgından yeterince korunamadığını belirterek uzaktan hizmete geçilmesi gerektiğini bildirdi. PTT şubelerinin kapatılarak sadece merkezlerden işlem yapılması talep edilen açıklamada, gişelerde olduğu gibi dağıtıcılarda da dönüşümlü çalışmaya geçilmesi ve yüzlerce adres dolaşan PTT emekçilerinin de aşılanması istendi.

Haber-Sen İstanbul 4 Nolu Şube Başkanı Gülseren Güngördü, PTT’de salgın sürecinde yaşananları Medyascope‘a anlattı. 

“Personel yetersizliğinden kaynaklı sorunlar yaşanıyor”

PTT’de yaşanan sıkıntıların en önemli nedenlerinden birinin, personel sayısının yetersiz olması olduğunu belirten Güngördü, “HABER-SEN olarak defalarca sıkıntılarımızdan bahsettik. Personel yetersizliğinden kaynaklı sorunlar yaşanıyor. Bunun yanında, aynı işi yapan personel farklı maaşlar alıyor. PTT işyerlerinde iş barışı bozuldu diyebiliriz. Salgın sürecinde bu daha görünür hale geldi” dedi. 

“Dağıtım merkezleri dönüşümlü ya da esnek çalışmaya hiç geçemiyor”

Koronavirüs salgınıyla mücadele etmek için birçok genelge yayımlandı. Genelgelerin bazılarında kamu kurumlarında çalışanların belirli şartlarda idari izinli sayılacağı belirtildi fakat belirli durumlarda kurumlar, personeli işe geri çağırabiliyor. 

Genelgelere rağmen PTT’nin kendi inisiyatifiyle personeli işe çağırdığını belirten Güngördü, “PTT’de dönüşümlü çalışmaya, gişeler ve bazı merkezler geçebildi. Personel yetersizliğinden kaynaklı dağıtım merkezleri dönüşümlü ya da esnek çalışmaya hiç geçemiyor” diye konuştu.  

Gülseren Güngördü

“PTT personeli sayısında artış olmadı, iş yükü arttı”

Koronavirüs salgınıyla beraber internetten alışveriş arttı. We Are Social’ın Hootsuite ile birlikte hazırladığı “2021 Dünya Dijital Raporu”na göre, Türkiye’de önceki yıl kişi başına yapılan e-ticaret miktarı bir önceki yıla göre yüzde 92 arttı.  Vatandaşların çevrimiçi alışverişe yöneldiğini söyleyen Güngördü, “Salgının artmasıyla posta dağıtım ve kargo bölümünde büyük artış oldu. İş yükü arttı ama personel sayısında artış olmadı” dedi.

Tam kapanma olmasına rağmen 100-150 kişilik kuyruk var

Tam kapanma uygulamasında bile insanların PTT önünde uzun kuyruklar oluşturduğunu vurgulayan Güngördü, sözlerini şöyle sürdürdü: “1.100 lira dağıtıldığı için vatandaş PTT’ye akın ediyor. Açık olan şubelerde şu an dönüşümlü tek kişi çalışıyor. Tek kişinin önünde 100-150 kişilik kuyruk oluşuyor. Arkadaşlar ne yapacağını şaşırdı. Tam kapanma deniyor, insanların evinde oturması gerekiyor. Ama insanlar 1.100 TL’yi alabilmek için PTT’ye geliyor. İnsanları yadırgamıyoruz, onlar da açlıktan geliyor. Çalışmayan insan için 1.100 TL önemli bir para. Evlerine getirilmesini beklemiyorlar. PTT önüne gelip hem kendi hayatlarını hem de çalışanın hayatını riske atıyorlar. Dağıtıcılar evlere gidiyor ama vatandaş evinde yok. PTT önüne gitmiş. Bir işlem, üç-dört işleme dönüşüyor. PTT’de yönetim krizi var diyebiliriz.”  

Güngördü, personelin PTT Başmüdürlüğü tarafından yollanan yeni genelgeyle birlikte fazla mesai ücretlerini bile tam alamayacağını belirtti. 

“Dağıtım alanlarında sosyal mesafe yok”

Kendisinin de çalıştığı PTT işyerinde beş arkadaşı ile koronavirüse yakalandığını söyleyen Güngördü, “Birçok merkezde de vakalar görüldü. Salgının ilk başlarında sendika olarak koronavirüs vakalarını takip ediyorduk. Artık takip edemeyeceğimiz bir duruma geldik. Zaten rakam vermenin de bir anlamı kalmadı. Önceden şubede pozitif vaka çıkınca, ona temas eden herkes karantinaya alınırdı. Şimdi öyle bir uygulama yok. Maske takılıysa, hastalık belirtisi yoksa çalışmaya devam ediyor. Dezenfekte işlemleri önemsenmiyor, karantina önlemleri önemsenmiyor. Dezenfekte işlemi diye sadece çamaşırsuyuyla temizlik yapılıyor. İlk başta alınan tedbirler şu an yok. Dağıtım alanlarında sosyal mesafe yok” dedi. 

“Aşı sıralamasında önceliğimiz yok”

PTT çalışanlarının gün içinde birçok kişiyle temas ettiği için aşıda öncelikli olması gerektiğini belirten Güngördü, “Aşı sıralamasında yer almıyoruz. Sağlık emekçilerinden sonra sıra bize gelir diye bekliyorduk ama gelmedi. Güvenlik personeli ve eğitimciler bizim önümüzde yer aldı. Turizm ile ilgilenenlere öncelik verilirken her gün vatandaşla irtibatlı olan bize öncelik tanınmıyor” diye konuştu.

Güngördü, HABER-SEN olarak acil taleplerini, “Aşı önceliği, personel alımı yapılması ve eşit işe eşit ücret” olarak sıraladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.