Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin hükümetinden çevrimiçi ticaret devi Alibaba’ya tekelcilik soruşturması

Çin hükümeti yetkilileri, dünyanın en büyük çevrimiçi ticaret sitelerinden Çin merkezli Alibaba Group hakkında tekelci faaliyetleri nedeniyle soruşturma başlatıldığını ve Alibaba’nın finans şirketi Ant Group yetkililerinin önümüzdeki günlerde yapılacak bir toplantıya çağrıldığını açıkladı. Ant Group yetkilileri ise karar üzerine, “titizlikle çalışmaya devam edeceklerini ve düzenleyici departmanların taleplerine uyacaklarını” kamuoyu ile paylaştı.

Çin Devlet Konseyi’ne bağlı Devlet Piyasa Denetleme ve Düzenleme İdaresi (SAMR) tarafından perşembe günü (24 Aralık) yapılan açıklamada, Alibaba hakkında “şüpheci tekelci uygulamaları” sebebiyle soruşturma açıldığı duyurudu. Çin Halk Bankası, Çin Bankacılık Düzenleme Komisyonu, Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu ve Devlet Döviz İdaresi de “denetim ve rehberlik” üzerine bir toplantı yapmak için Alibaba’nın finans şirketi Ant Group ile görüşeceklerini söyledi. Ant Group, şu an Çin’in her yerinde bulunan ve ülke ekonomisinde büyük yeri olan mobil ödeme sistemi AliPay’in geliştiricisi. 

Karar Pekin yönetiminin, Alibaba’nın ve diğer çevrimiçi şirketler grubu TenCent’in piyasada artan hâkimiyetini azaltma çabası olarak değerlendirilirken Alibaba hisseleri, perşembe sabahı Hong Kong borsalarının açılmasından kısa bir süre sonra yüzde 5,48 değer kaybetti.

Alibaba’nın finans şirketi Ant Group, geçen ekim ayının sonunda hisselerini Hong Kong ve Şanghay’da satışa çıkarma kararı almış, 34 milyar dolarla dünya genelindeki en büyük halka arz olması planlanan hisse satışı, Pekin yönetimi tarafından son anda ertelenmişti.

Çinli düzenleyici kurumlar, Alibaba’yı daha önce de satıcılara, rakip platformlara ürün sunmalarını engelleyen özel işbirliği anlaşmaları imzalamaları konusunda yaptığı dayatma nedeniyle uyarmıştı.

Çin haber sitesi Sinocism’in yazarlarından Bill Bishop, düzenleyici kurumların kararı için “Çin hükümeti tüm özel girişimcilere, ne kadar zengin ve başarılı olurlarsa olsunlar her an halıyı ayaklarının altından çekebileceğini bir kez daha hatırlattı” dedi.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.