Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berlin sokaklarında bisiklet sürücüleri ve yayalar arasında gerginlik: “Bu anarşi son bulmalı”

Almanya’nın başkenti Berlin’de salgın sebebiyle bisiklet kullanımı artınca, sokaklarda yayalar ve bisiklet sürücüleri arasında gerginlik yaşanmaya başladı.

Almanya’nın başkenti Berlin her zaman bisiklet dostu bir şehir oldu. Koronavirüs salgınının başlamasıyla birlikte Berlin sokaklarında bisiklet sürücüsü sayısı yüzde 25 arttı. İnsanların toplu ulaşım araçlarını bırakıp bisiklete yönelmesi çevre ve sağlık konularında, özellikle salgın şartlarında sosyal mesafeyi koruduğu için iyi bir gelişme olarak karşılanıyor. 

Ama Berlin Emniyet Müdürü Barbara Slowik bu gelişmenin aynı zamanda yayalar ve bisiklet sürücüleri arasında gerginliğe neden olduğunu söyledi. Berliner Morgenpost gazetesine konuşan Slowik, bisiklet sürücülerinin işledikleri suçların arttığını ve yayalar tarafından sıklıkla şikayet edildiklerini aktardı.

“Bisiklet sürücülerinin karıştığı trafik kazalarının yüzde 50’sinden bisiklet sürücüleri sorumlu” diye konuşan Slowik, yetkililerin kuralları çiğneyenleri tespit etmesini kolaylaştırmak adına, bisikletçiler için zorunlu kayıt dahi önerdi.

Berlin’deki bisiklet gerginliğine ilişkin Tagesspiegel gazetesine konuşan bir yaya, “İtiliyoruz, hakaretlere maruz kalıyoruz. Birçok insan sadece bisiklet kullandıkları için daha iyi insanlar olduklarını düşünüyor. Bu anarşi son bulmalı” dedi. 

Sürdürülebilir ulaşım için lobicilik yapan bir sivil toplum kuruluşu olan Changing Cities’den Ragnhild Soerensen ise AFP’ye verdiği demeçte, zorunlu kayıt fikrinin, gerektireceği “ciddi bürokrasi” nedeniyle hayata geçirilme ihtimalinin düşük olduğunu söyledi.

Soerensen’e göre eleştiriler, “dikkatleri yeni bir ulaşım stratejisi taslağı hazırlamadaki gecikmelerden uzaklaştırmak için bisikletçileri karalama” çabası. 

Verkehrsclub Deutschland (VCD) isimli bir ulaşım derneğinden Anika Meenken, bisiklet sürücülerinin trafiğin yüzde 18’ini oluşturmalarına rağmen sokaklarda sadece yüzde 3’lük bir alana sahip olduklarını söyledi. Meenken, “Yer çok kısıtlı olduğunda agresiflik baş gösterir ve bu da doğal olarak daha fazla gerginliğe sebep olur” dedi.

Bisikletlilerin sınırlı alanına karşın, arabalar trafiğin yüzde 33’ünü oluştururken yüzde 58’den fazla alana sahip. Berlin Emniyet Müdürlüğü ulaşım sorumlusu Oliver Woitzik, “Biz her yere öylesine yeni yollar, bisiklet yolları, yaya yolları yapamayız. İnsanlar için işi kolaylaştıracak şey, kendi egolarını öncelememeleri ve ne zaman haklarından feragat etmeleri gerektiğini bilmeleridir” diye konuştu. Woitzik, “bu becerinin bazen hem dört tekerlekli, hem de iki tekerleklilerde yetersiz kaldığını” söyledi.

Woitzik AFP’ye verdiği demeçte, Berlin genelinde bisikletli polis memurlarının yaygınlaştırıldığını, kuralları çiğneyen bisikletçilerin gelecekte daha fazla para cezasına çarptırılacağını belirtti. Şu anda 40 civarında olan bisikletli polis memurlarının sayısının ilkbaharda 100’e çıkması ve önümüzdeki birkaç yıl içinde artmaya devam etmesi bekleniyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.