Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsmail Beşikçi Vakfı, Kürt Çalışmaları alanında yaşanan akademik hak ihlallerini raporlaştırdı

Merkezi İstanbul’da bulunan İsmail Beşikçi Vakfı, Etkiniz AB Programı
desteğiyle Kürtçe, Türkçe ve İngilizce olarak hazırladığı raporda, Türkiye’deki üniversitelerin Kürt Çalışmaları alanında yaşanan akademik hak ihlallerini ele aldı.

Ayşe Tepe Doğan’ın koordinatörlüğünü, Güllistan Yarkın’ın raportörlüğünü üstlendiği raporda, üniversitelerdeki eğitim deneyimi ve rektörlerin Kürt Çalışmaları’na yönelik tavrı değerlendirildi.

Raporun hazırlanması aşamasında görüşülen 20 akademisyenin 10’u Kürt Dili ve Edebiyatı/Kültürü ve Zaza Dili ve Edebiyatı bölümlerinde çalışan/çalışmış olan akademisyenlerden oluşurken, geriye kalan akademisyenler ise Siyaset Bilimi, Sosyoloji, Tarih, Mimarlık, Antropoloji, Uluslararası İlişkiler gibi bölümlerden. Raporda ayrıca, akademisyenlerden 13’ünün KHK, mobbing ve hak ihlali gibi nedenlerle üniversitedeki görevlerini bırakmak zorunda kaldığı da belirtiliyor.

94 sayfalık raporda, değişen siyasi iklim ve çözüm sürecinin bozulmasıyla beraber Türkiye’deki üniversitelerin çoğunda yoğun bir şekilde karşılaşılan ifade özgürlüğü sorununun, Kürt Çalışmaları alanında çalışan akademisyenler özelinde nasıl yaşandığı görüşmelerdeki alıntılarla desteklendi.

“Türkiye üniversitelerinde Kürt Çalışmaları’nın tarihi yeni olduğu için ciddi sorunlarının olduğu, araştırma verilerinden açıkça anlaşılmaktadır” denilen raporda, bu sorunların çözümü için öneriler de sıralandı.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.