Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya, Aborjinler’i dışladığı gerekçesiyle milli marşındaki bir mısrayı değiştirdi: “Biriz ve özgürüz”

Avustralya, 36 yıllık milli marşının ikinci mısrasında bulunan “genciz ve özgürüz” sözlerini, kıtanın yerli halkı Aborjinleri dışladığı gerekçesiyle “biriz ve özgürüz” diye değiştirdi.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, 1984 yılından beri ülkenin milli marşı olan Advance Australia Fair’in (İleri, güzel, mutlu Avustralya) ikinci mısrasında yer alan “genç ve özgürüz” ifadesinin “biriz ve özgürüz” olarak değiştirildiğini açıkladı.

Değişikliğin 2021 yılının ilk günü olan 1 Ocak Cuma gününden itibaren geçerli olacağını belirten Morrison, saygı duyduğu bir topluluk olan Aborjinler’le birlikte kimsenin dışlanmaması gerektiğini söyleyerek “Modern bir ulus olarak Avustralya nispeten genç olsa da ülkemizin hikayesi, yönetimini haklı olarak kabul ettiğimiz ve saygı duyduğumuz birçok İlk Millet halkının hikayeleri gibi eski” diye konuştu.

Avustralya genelinde 500 bine yakın Aborjin olduğu tahmin ediliyor.

Kökeni on binlerce yıl eskiye dayanan ve İngiltere’nin 1788’te sömürgeleştirdiği Avustralya’da yıllarca asimilasyona uğrayan Aborjinler’in daha iyi tanınması için marşta değişiklik yapılması uzun zamandır kamuoyunda tartışılıyordu. Milli marştaki ifadelerin değiştirilmesine yönelik fikir ilk olarak, Avustralya’nın güneydoğusundaki Yeni Güney Galler eyaletinin başkanı Gladys Berejiklian tarafından ortaya atılmıştı. Sağcı bir parti olan One Nation’ın (Bir Millet Partisi) lideri Pauline Hanson da marştaki bazı ifadelerin değiştirilmesi girişimi desteklediklerini daha önce açıklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.