Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Peru’da sit alanını istila eden gecekondu sahiplerinden, Amerika kıtasının en eski şehrini keşfeden arkeoloğa ölüm tehdidi

Peru’da, Amerika kıtasının en eski kentinin kalıntıları gecekondulaşma yüzünden tehlike altında. Bölgedeki 5 bin yıllık uygarlığı keşfeden ünlü Perulu arkeolog Ruth Shady, gecekondu sahipleri tarafından ölümle tehdit ediliyor.

Peru’nun Supe Vadisi’nde arkeolojik kazı çalışmalarının devam ettiği sit alanı gecekondu sahipleri tarafından istila edildi. Bölgedeki kazı çalışmalarını yürütmeye çalışan arkeolog Ruth Shady ise gecekonducuların ölüm tehditleriyle karşı karşıya.

Telefon aramaları ve mesajlar aracılığıyla tehditler alan kazı ekibi, Caral-Supe bölgesindeki antik kalıntıları istila edenler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Arkeolog Ruth Shady, aldığı ölüm tehditleri hakkında şöyle konuştu: “Sitenin avukatını aradılar ve eğer beni korumaya devam ederse, onu benimle birlikte öldüreceklerini ve bizi yerin beş metre altına gömeceklerini söylediler. Ardından köpeğimizi öldürdüler. Gözdağı vermek için onu zehirlediler.”

Shady ve ekibi, salgın döneminde kadim şehrin birçok kez istila edilmesinden dolayı defalarca yetkililerden olaya müdahale etmelerini istedi.

Yetkililer tarafından olayın çözümüne yönelik kesin bir adım atılmadığını belirten Shady, “İçimizde, mirasımızın korunmasına ve savunulmasına kendini adamış bir yetkili merciiye sahip olmadığımıza dair bir his var. Bu bizim için büyük bir endişe kaynağı” dedi.

Temmuz ayında gecekondu sahipleri, ağır kazıcı ve delici aletlerle birçok eski seramiği, içinde mumya barındıran tabutları ve ev kalıntılarını tahrip ederek toprağı kazmışlardı.

Tarihi Caral şehri

Shady, uzun uğraşlar sonucunda, arkeolojik bölgede bir polis aracının gece gündüz devriye gezmesini sağlayabildi ancak hâlâ işgalcileri cezalandırmak veya onları bölgeden tahliye etmek adına herhangi bir adım atılmadı.  

İşgalci gecekondu sahiplerinin tek bir ailenin üyeleri olduğuna inanılıyor. Aile bireyleri arazinin kendilerine, 1970’li yıllarda ülkeyi yöneten solcu askeri diktatörlük tarafından yürürlüğe sokulan tartışmalı tarım toprak reformu sırasında verildiğini iddia ediyor.

Ruth Shady

Shady ise bu iddiayı, arazinin tapusunun Peru devletine ait olduğu gerekçesiyle reddetti. Buna rağmen Shady, gecekondulardan birinin aralık ayında planlanan tahliyesinin savcı tarafından gerekli yürütme emri verilmediği için gerçekleştirilemediğini söyledi.

BBC’nin “2020’nin İlham Veren 100 Kadını” listesinde yer alan Ruth Shady, ilk kez 1979’da geldiği Caral bölgesindeki kadim uygarlığın kalıntılarını, 1994 yılında keşfedip arkeolojik çalışmaları başlatmıştı.

Shady’nin keşfettiği bu bölge aslında Amerika kıtasındaki en eski medeniyet merkezi. UNESCO tarafından da çok iyi korunduğu söylenen, karmaşık mimari tasarımla oluşturulmuş anıtsal taş platformun tarihinin MÖ 2627 yılına kadar uzandığı tahmin ediliyor.

Shady ve ekibi, Caral uygarlığının bir parçası olan bir düzine eski yerleşim yerinde de arkeolojik çalışmalarını sürdüyor. Yapılan kazılarda şimdiye kadar, hayvan ve kuş kemiklerinden yapılmış çeşitli müzik aletleri ile tarıma geçişin kanıtı olan ve tekstilde kullanılan renkli pamuk iplikleri bulundu.

Keşfi yapılan bu kadim uygarlığın insanlığa bıraktığı kalıntıların yazılı olmayan tarih açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Shady, bu bölgede yapılan tahribata göz yummanın bir daha hiç kimsenin okuyamayacağı bir kitabı yakmak kadar vahim olduğunu belirtti.

Derleyen: Hande Sema Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.