Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: Demokratlar Trump’ın azil süreci için düğmeye bastı, FBI Biden’ın yemin töreni öncesi “silahlı protestolara” karşı yetkilileri uyardı

ABD’de Başkan Donald Trump’ın görevden alınması için anayasanın 25. ek maddesinin uygulanması konusunda sonuç alamayan Demokratlar, Temsilciler Meclisi’nde Trump’a yönelik azil sürecinin başlatılması için düğmeye bastı. FBI, seçilmiş başkan Joe Biden’ın yemin ederek göreve başlayacağı 20 Ocak günü öncesi yetkilileri silahlı protestolara karşı uyardı. 6 Ocak’taki Kongre baskınına dair soruşturmalar sürerken olaylar sırasında hayatını kaybeden üç kişinin daha kimliği belli oldu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran Demokratlar, ABD Başkanı Donald Trump’ın azil sürecinin başlatılması için düğmeye bastı. 

Trump hakkında “ağır ve vahim suç işlediği” ve “kötü davranışta bulunduğu” gerekçesiyle azil sürecinin başlatılmasını öngören tasarıyı Temsilciler Meclisi’ne Demokrat Ilhan Omar sundu.

Pazartesi günü (11 Ocak) Temsilciler Meclisi’nde yapılan oturumda Demokratlar’dan gelen “Anayasanın 25. ek maddesi uygulansın” talebi Cumhuriyetçiler’in itirazlarıyla reddedildi. Talep eğer kabul edilseydi, anayasanın 25. ek maddesinin uygulanabilmesi için ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in ve kabinenin çoğunluğunun Trump’ın başkanlık görevlerini yerine getiremeyeceğini beyan etmesi gerekecekti.

Cumhuriyetçiler’in anayasanın 25.ek maddesinin uygulanmasına yönelik tasarıyı engellemesiyle gözler şimdi çarşamba günü (13 Ocak) Temsilciler Meclisi’nde yapılacak azil oylamasına çevirildi.

FBI, Biden’ın yemin töreni öncesi silahlı protestolara karşı uyardı

Trump’ı destekleyen çeşitli grupların, seçilmiş başkan Joe Biden’ın 20 Ocak’taki yemin töreni sırasında protesto düzenleyeceklerini duyurmasının ardından ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) yetkilileri, bütün eyalet birimlerini uyararak silahlı protestolara karşı dikkatli olmalarını istedi.

Biden’ın yemin töreni öncesi alınan güvenlik önlemleri kapsamında, Ulusal Muhafızlar’a, başkent Vaşington’da çıkabilecek muhtemel olaylara karşı kente 15 bin asker gönderme yetkisi verilirken ABD Milli Park Hizmetleri (NPS) de yemin töreni sırasında çıkabilecek olayları gerekçe göstererek başkentteki Washington Anıtı’nın 24 Ocak’a kadar kapalı kalacağını duyurdu.

Washington Anıtı

Ulusal Muhafızlar Bürosu Başkanı General Daniel Hokanson, gazetecilere verdiği demeçte, cumartesi gününe (16 Ocak) kadar başkentte güvenlik, lojistik ve iletişim sağlamaya destek olacak yaklaşık 10 bin askerin şehre gönderilmesini beklediklerini söyledi. 

Vaşington’da bir otobüs durağında polisin Kongre binasına düzenlenen saldırı hakkında bilgi aradığı yazıyor. Foto: Al Drago/Getty Images

Kongre binasına düzenlenen saldırıda en az 150 şüpheli aranıyor

Kongre baskınıyla ilgili soruşturma sürerken çıkan olaylar sebebiyle aranan şüphelilerin sayısı 150’yi aştı. FBI, tutuklamaların önündeki bürokratik engellerin hafifletilmesi için harekete geçerken Vaşington Polis Teşkilatı, ellerine ulaşan 70 binden fazla fotoğraf ve video aracılığıyla Kongre baskınında rol oynayan şüphelileri arıyor.

Kongre baskınında ölen beş kişiden ikisinin kimliklerinin teşhis edilmesinden sonra, hayatını kaybeden diğer ABD vatandaşlarının kimlikleri de belli oldu. ABD Kongre Binası (Capitol) Polis Departmanı’nda görevli polis memuru Brian Sicknick (42) ve Kongre’yi basan Trump destekçileri arasında bulunan eski ABD Hava Kuvvetleri gazisi Ashli Babbit’in (35) ardından hayatını kaybeden diğer üç kişinin Kevin Greeson (55), Rosanne Boyland (34) ve Benjamin Philips (50) olduğu açıklandı.

Yetkililer Kongre binasını basan Trump destekçilerinden Greeson’ın, protestocuların Kongre binasına girdiği sırada eşiyle telefonda konuşurken kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiğini açıkladı.

Rosanne Boyland’in ise ölüm nedeni henüz bilinmiyor. Aile üyeleri ve arkadaşları, Kongre baskını sırasında Boyland ile birlikte olan bir arkadaşının Boyland’in, protestocular ve polis arasındaki çatışmalar sırasında ezilerek hayatını kaybettiğini öne sürdüğünü anlattı. AP’ye konuşan başka bir tanık ise Boyland’in olaylar esnasında bayıldığını ancak daha sonra ayağa kalktığını öne sürdü. Öte yandan Boyland’in ailesi, 34 yaşındaki kadının uyuşturucu bağımlılığı ile mücadele ettiğini söyledi.  

Kongre baskınında ölen beş kişiden birinin Benjamin Philips olduğu açıklandı. Foto: AP

Yetkililer, saldırıda hayatını kaybeden Benjamin Philips’in ise “Trumparoo” isimli Trump yanlısı bir internet sitesinin kurucusu. olduğunu ve ilk belirlemelere göre Philips’in Kongre’deki olaylar sırasında felç geçirerek hayatını kaybettiğinin tespit edildiğini aktardı. Philips’in kesin ölüm nedeni yapılacak otopsi sonucunda belli olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.