Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Sinovac aşısını tercih eden Endonezya yaşlılardan önce gençleri aşılayacak, ABD havayoluyla gelen yolculardan negatif test sonucu isteyecek

ABD, hava yoluyla gelen yolculardan negatif test sonucu isteyecek. Guantanamo Hapishanesi’ne ilk aşılar ulaştı. ABD’den ikinci doz aşılar için yeni yönerge. DSÖ ekibi, uzun süren bekleyişin ardından Vuhan seyahatine başlıyor. Almanya ve Hollanda, kısıtlamaları uzatıyor. Sinovac aşısını tercih eden Endonezya’nın aşılama programı tartışma yarattı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

ABD, hava yoluyla gelen yolculardan negatif test sonucu isteyecek

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) tavsiyesi üzerine 26 Ocak’tan itibaren ülkeye hava yoluyla gelenlerden negatif koronavirüs testi sonucu isteneceğini duyurdu.

CDC Direktörü Robert Redfield, yaptığı yazılı açıklamada, ülkeye hava yoluyla giriş yapan tüm yolculardan son 72 saat içinde alınmış “negatif” test sonucu isteneceğini belirtti.

Yeni uygulama hakkında konuşan Redfield, “Test, riski ortadan kaldırmıyor. Ancak bu önlem, evde kalma ve maske ve sosyal mesafe gibi günlük tedbirler ile birlikte uygulanırsa seyahati daha güvenli ve sağlıklı yapar” dedi.  

Guantanamo Hapishanesi’ne ilk aşılar ulaştı

ABD ordusu, salı akşamı (12 Ocak) Küba’daki Guantanamo Körfezi’nde bulunan Guantanamo Hapishanesi’nde görevli 100 ABD personelinin aşılandığını açıkladı. Hapishanedeki yaklaşık 40 mahkûma aşı yapılıp yapılmayacağı ise henüz belli değil.

Hapishanede görev yapan Amerikan donanması sözcülerinden Garrett Kasper, Moderna şirketi tarafından üretilen aşıların hapishaneye geçen cuma günü (9 Ocak) ulaştığını ve hapishanede görev yapan yaklaşık 1800 personelin aşılanmasının hedeflendiğini söyledi.

ABD’nin Afganistan’ı işgalinin ardından kurulan Guantanamo Hapishanesi, başta Afganistan olmak üzere çeşitli ülkelerden getirilen ve özellikle El Kaide veya Taliban gibi terör örgütleriyle bağlantısı olan mahkûmları ağırlıyor.

ABD’den ikinci doz aşılar için yeni yönerge

Koronavirüs vaka sayılarının önemli ölçüde artış gösterdiği Avrupa kıtasındaki birçok ülke, aşıların ne kadar etkili olduğunu gözlemlemek ve virüsle mücadele sürecindeki verimliliklerini ölçmek için aşıların ikinci dozlarını ertelemeyi ve mümkün olan en fazla sayıda insana tek doz aşı uygulamanın olası etkilerini ölçmeyi planlıyor.

İngiltere, geçen haftalarda ikinci dozların 12 haftaya kadar uzanabilen aralıklarla uygulanacağını açıklarken, Almanya ve İrlanda da aşıların ilk ve ikinci dozlarını üçer hafta aralıklarla uygulamayı planladıklarını açıklamıştı.

ABD’nin federal aşı programı Işık Hızı Ötesi Operasyonu’nun (Operation Warp Speed) Başkanı Moncef Slaoui de ülkede daha fazla insanı virüse karşı aşılamak için Moderna şirketi tarafından geliştirilen aşının iki seferde yarım dozlar halinde uygulamasının planlandığını açıklamıştı.

ABD Sağlık Bakanı Alex Azar ise ülkede ilk doz aşı uygulananların ikinci dozlarının da uygulanabileceğini belirterek, ülkenin aşı programında ikinci aşamaya geçmek ve ilk dozu alacak insanların listesini genişletmek istediklerini söylemişti. 

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından pazartesi günü (11 Ocak) yayınlanan yeni aşı yönergelerinde de aşılardan faydalanacak vatandaşların, aşıların ikinci dozlarını “üç hafta veya bir aylık aralığa mümkün olduğu kadar yakın” almaları gerektiğine dikkat çekildi. 

DSÖ ekibi, uzun süren bekleyişin ardından Vuhan seyahatine başlıyor

Çin’den Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yönetimine beklediği izin çıktı. Perşembe günü (14 Ocak) salgının başladığı yer olan Çin’in Vuhan kentine gidecek DSÖ uzmanları, salgının kaynağını daha yakından incelemeyi ve Çinli bilim insanlarıyla ortak çalışmalar yapmayı planlıyor.

DSÖ’nün Çin’e bir heyet göndermesine yönelik fikir, ilk olarak Almanya’nın halk sağlığı kurumu olan Robert Koch Enstitüsü’nde çalışan epidemiyoloji profesörü Fabian Leendertz tarafından dile getirilmişti. 

2014’teki Ebola salgınının kaynağını araştıran DSÖ ekibinin de içinde olan Leendertz ayrıca, kızamık hastalığının tanımlanması için yapılan çeşitli çalışmalara da katıldı.

Uzmanlar DSÖ’nün Vuhan’a yapacağı ziyaretle ilgili heyecanlı olsa da Leendertz, tecrübesinin, salgınların kökenini keşfetmenin zaman alabileceğini gösterdiğine dikkat çekerek temkinli olmak gerektiğini söylemişti.

Almanya ve Hollanda, kısıtlamaları uzatıyor

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, ülkede 1 Şubat’ta sonlandırılması planlanan kısıtlamaların devam etmesi gerektiğini söyledi. Deutschlandfunk radyosuna konuşan Spahn, 1 Şubat’ta tüm kısıtlamaları hafifletmenin mümkün olmayacağını söyledi ve “Kısıtlamaların uzatılmasına ihtiyacımız olacak” dedi.  

Spahn ayrıca, koronavirüsün geçirdiği mutasyonlarını ülkeden uzak tutmak için seyahat kısıtlamalarının ve test uygulamalarının da genişletilmesi gerektiğini belirtti.

Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder’in ülkede aşı yaptırmanın zorunlu kılınması gerektiğine yönelik çıkışını da eleştiren Hıristiyan Demokrat Partili (CDU) Spahn, “Bazı aşılar insanlık için hayati önem taşıyor. Ancak bu salgında aşı zorunluluğu olmayacak” diye konuştu. 

Hollanda hükümeti ise salı günü (12 Ocak) ülkede devam eden önlemlerin süresini şubat ayının ikinci haftasına kadar uzattı. Başbakan Mark Rutte, yeni vaka sayısının yaklaşık iki haftadır düşüşte olduğunu ancak hâlâ bekledikleri seviyeye gelemediklerinin altını çizdi.

Rutte, hükümetin İngiltere’den yayılan koronavirüs mutasyonunun potansiyel sonuçları hakkında da endişeli olduğunu belirterek, “Aşıların gelişiyle birlikte tünelin sonundaki ışık görüldü ancak sizden son bir çaba göstermenizi rica ediyoruz. Bu zor, anlıyorum. Ancak bitiş çizgisine çok yakınız” dedi.

Sinovac aşısını tercih eden Endonezya’nın aşılama programı tartışma yaratıyor

Türkiye ve Brezilya ile birlikte Çinli Sinovac şirketi tarafından üretilen CoronaVac aşısını tercih eden ülkelerden biri olan Endonezya, aşılama programını pazartesi günü (11 Ocak) başlattı.

Endonezya Sağlık Bakanı Budi Gunadi Sadikin, aşılama programının başlamasından sonra yaptığı açıklamada, şubat ayına kadar yaklaşık 1,5 milyon sağlık çalışanının aşılanacağını, sonraki 15 ay içinde de kamu görevlilerinin ve genel nüfusun aşılacağını açıkladı.

Aşının ülkede sağlık çalışanlarının ardından ilk olarak 18-59 yaş grubuna, daha sonra ise 60 yaşın üzerindeki insanlara uygulanacağı belirtilirken uzmanlar, Endonezya’nın aşılama programının verimliliği konusunda endişeli. Ancak Endonezyalı yetkililer, özellikle çalışan kesimin virüsün yayılmasında daha büyük bir rol oynadığını vurgulayarak virüsü yayma potansiyeli daha yüksek kişilere öncelik vermenin daha akıllıca olacağını öne sürüyor.

Endonezya, Sinovac’ın aşısının virüse karşı yüzde 65 etkili olduğunu gösteren ara verilere dayanarak aşılama programını bir an önce başlatma kararı almıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.