Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Virüsün kökenini araştıracak DSÖ ekibi Vuhan’a ulaştı, salgın çocuklar arasındaki yayılımını artırıyor

İngiltere’de virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 100 bini aştı. Virüsün kökenini araştıracak DSÖ üyeleri Çin’in Vuhan şehrine ulaştı, 22 milyon kişinin karantinada olduğu Çin’de aylar sonra virüs nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti. Araştırmalar, salgının çocuklar arasındaki yayılımının arttığını gösteriyor. Sinovac aşısına dair açıklanan farklı koruma oranları endişe yaratıyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

İngiltere’de virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 100 bini aştı

İngiltere’de, 13 Ocak Çarşamba günü 1564 kişinin koronavirüsten hayatını kaybettiği rapor edilirken toplam ölüm sayısı da 101 bin 160’a yükseldi. Ülkedeki mevcut ölüm oranı, salgının birinci dalgasında öngörülenden daha yüksek seviyeye ulaşırken sağlık yetkilileri, ülkede artan vaka ve ölüm sayılarını “uygulanan politika ve yaptırımlardaki büyük başarısızlık” olarak değerlendiriyor.

İstatistikler, İngiltere’de her 660 kişiden birinin yakın çevresinden birini salgında kaybettiğini gösterirken ölüm oranının Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Meksika ve İspanya gibi ülkelerin üzerine çıkması İngiliz sağlık yetkililerini endişelendiriyor.

DSÖ heyeti Vuhan’a ulaştı, 22 milyon kişinin karantinada olduğu Çin’de aylar sonra virüs nedeniyle ilk ölüm yaşandı

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) bağlı uzman heyet, salgının kaynağını araştırmak üzere virüsün çıkış noktası olduğuna inanılan Çin’in Vuhan kentine bugün (14 Ocak) ulaştı.

Ocak ayının ilk haftasında yapılması planlanan yolculuk, Çin hükümetinin geç geç gelen onayıyla birlikte bir hafta ertelenmişti. Farklı ülkelerde görev yapan toplam on bilim insanından oluşan heyet, virüsün kaynağına dair araştırmalarda bulunacak.

Heyetin Vuhan’a yaptığı bu ziyaret, Çin hükümetinin ülkenin kuzeyindeki Hebei eyaletindeki birkaç şehirde salgının yayılmasının önüne geçmek için aldığı acil durum kararlarının uygulandığı zamana denk geldi. 

Çin, aldığı sert salgın önlemleri ve kitlesel koronavirüs testleriyle bahar aylarından sonra ülkedeki durumu kontrol altına almayı başarmıştı. Buna karşın geçen hafta ülke genelinde tespit edilen vaka sayıları artarken Çin hükümeti hemen harekete geçerek Hebei eyaletindeki iki büyük şehirde yaklaşık 20 milyon kişiyi karantina altına almıştı. 

Çin’in Twitter’ı olarak da bilinen sosyal medya platformu Weibo’da, perşembe günü viral olan bir habere göre, Hebei eyaletinde yaşayan bir kişi koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti. Haber kısa sürede 100 milyon izlenmeye ulaşırken yetkililer, hayatını kaybeden kişiyle ilgili herhangi bir detay vermedi. Çin hükümetine göre, geçen mayıs ayından bu yana ülkede virüs kaynaklı ölüme rastlanmamıştı. 

DSÖ’nün görevlendirdiği heyet şimdi Çin’de zorunlu karantina altında. Araştırma ekibinin lideri Peter Ben Embarek, görevlerine iki haftalık karantinadan sonra başlayacaklarını duyururken “Neler olduğunu tam olarak anlamamız uzun sürebilir” mesajını paylaştı

Çin, yaz aylarından bu yana en yüksek vaka sayılarıyla karşı karşıya. Hebei eyaletinin Shijiazhuang ve Xingtai şehirlerinde tespit edilen 350 yeni vakanın ardından Çin hükümeti, geçen cuma günü (8 Ocak) yaklaşık 17 karantinaya alırken şehirlerarası ulaşımı ve düğün, cenaze gibi toplu etkinlikleri iptal etmişti. 

Dün ise (13 Ocak) başkent Pekin’in sınırındaki birkaç bölge daha karantinaya alınırken ülkede karantina altındaki bölgelerde yaşayanların sayısı 22 milyona ulaştı.

Salgının çocuklarda yayılımı artıyor

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından 13 Ocak Çarşamba günü açıklanan rapora göre, ABD’de eylül ayından bu yana çocuk, ergen ve genç nüfusta görülen enfeksiyonların sayısında büyük bir artış yaşanıyor.

Raporda, 1 Mart ile 12 Aralık 2020 tarihleri arasında, 25 yaş altı çocuk ve gençlerde görülen koronavirüs enfeksiyonunun tüm vakalar içinde yüzde 18’e tekabül ettiği gözlemlendi. 25 yaş altı nüfusta görülen vakaların neredeyse yüzde 60’ı, 18 ile 24 yaş arası genç yetişkinlerde gözlemlenirken en düşük oran 10 yaş ve altı çocuklarda gözlemlendi.

Bu hafta paylaşılan bir başka çalışma da Kolombiya’da virüsü kapmış 25 yaş altı çocuklardan yüzde 2,5’inin hastaneye kaldırıldığını ve sadece 0,8’inin yoğun bakıma alındığını ortaya çıkardı. 

Minnesota Üniversitesi’ndeki araştırmacılar ise enfekte çocuk ve ergenler arasında hastaneye yatışlarda rahatsız edici bir artış olduğunu ortaya koyan başka bir çalışma yayımladı. Bu artış virüsün yayılma oranı düşünüldüğünde pek şaşırtıcı olmasa da araştırmayı yürüten ekipten Pınar Karaca Mandic, aynı dönemde yetişkinlerde hastaneye yatış oranına bakıldığında gençlerdeki artışın iki kat daha fazla olduğunun altını çizdi.

Karaca, elde edilen bulgularla ilgili, “Bu araştırma sonuçları, koronavirüsün hâlâ çocuklarda ciddi hastalığa neden olma potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor” yorumunda bulundu.

ABD Kongresi’nin yüzde 10’u pozitif

ABD Kongresi’nin en az 60 üyesinin koronavirüs testleri pozitif çıkarken listede 44 Cumhuriyetçi ve 16 Demokrat üye yer aldı.  

New York Times’ın öne sürdüğü verilere göre, mart ayından bu yana her 14 Amerikalı’dan biri hastalığa yakalandı. Bu durum göz önüne alındığında, hastalık geçiren Kongre üyelerinin sayısının ülke nüfusuna göre oranı oldukça yüksek.

Geçen hafta başkent Vaşington’daki Kongre binasına yapılan baskının ardından beş üyenin koronavirüs testi pozitif çıkarken baskın sırasında binadaki odalardan birine sığınmak zorunda kalan Kongre üyelerinden bazıları maske takmayı reddetmişti. Olayların ardından testleri pozitif çıkan Kongre üyelerinden biri olan Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Pramila Jayapal, maske takmayan meslektaşlarına karşı kızgınlığını dile getirmişti. 

Sinovac aşısına dair açıklanan farklı koruma oranları endişe yaratıyor

Çin merkezli Sinovac şirketinin ürettiği CoronaVac adlı aşının Brezilya’daki üretiminde Sinovac ile çalışan Butantan Enstitüsü, aşının Brezilya’daki faz 3 denemeleri sonucu elde edilen genel koruma oranının yüzde 50,38 olduğunu açıkladı.

Bu koruma oranı, DSÖ’nün bir aşının genel kullanımı için belirlediği standartları ucu ucuna karşılıyor. Uzmanlar ise Sinovac tarafından üretilen aşıya dair Brezilya, Endonezya ve Türkiye’de ortaya çıkan farklı koruma oranlarının aşı denemelerine katılan gönüllülerin özellikleri ve ülkelerin vaka tanımlamalarıyla orantılı değiştiğini ve şirketin bir an önce genel bir koruma oranı açıklaması yapması gerektiğini belirtiyor.

Toplam on ülke, Sinovac’ın aşısından 380 milyon doz sipariş ederken bugüne kadar yalnızca Endonezya’da aşıya acil kullanım onayı verildi.

Çinli yetkililer, Sinovac’ın yanında başka bir Çinli şirket olan Sinopharm tarafından üretilen aşıların, kapsamlı sağlık hizmeti altyapılarına sahip olmayan yoksul ülkelerde salgınla mücadelede önemli araçlar olacağını çünkü bu aşıların Batılı aşı üreticileri Pfizer ve Moderna tarafından üretilen aşılarda olduğu gibi özel donduruculara gereksinim duymadığını vurgulamıştı. 

Ancak Brezilya tarafından açıklanan son genel koruma oranı bilgisi, aşıyı sipariş eden birçok ülkede aşının etkinliğinin sorgulanmasına sebep oldu.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.