Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın bilinen en eski mağara resmi Endonezya’da bulundu

Dünyanın bilinen en eski mağara resmi, Endonezya’da keşfedildi. En az 45 bin 500 yıl önce yapıldığı düşünülen yaban domuzu resmi, insan yerleşiminin en eski kanıtlarından biri olarak görülüyor. 

Mağara resmi, arkeologların Endonezya yetkilileri ile yaptığı bir çalışmanın parçası olarak doktora öğrencisi Basran Burhan tarafından 2017 yılında Endonezya’nın Sulawesi Adası’nda bulundu. Araştırmanın sonuçları, 13 Ocak’ta Sience Advances dergisinde kamuoyuyla paylaşıldı.

Leang Tedongnge mağarasındaki duvar resminde domuz figürü yer alıyor.
Fotoğraf: Maxime Aubert/Griffith ÜniversitesiAFP/Getty Images

Resmin bulunduğu Leang Tedongnge mağarası Sulawesi Adası’nda, dik kalker kayalıklarla çevrili uzak bir vadide yer alıyor. Yağmurlu mevsimlerde sık sık sel yaşanması sebebiyle yalnızca kurak mevsimlerde erişim sağlanan bölgede yaşayan Bugis topluluğu üyelerinin de daha önce mağara resmini görmedikleri belirtildi. 

Keşfedilen mağara resminde bir domuz figürü var. 136 x 54 santimetre boyutlarındaki figür, koyu kırmızı aşıboyası pigmenti kullanılarak boyanmış. Domuzun başında, bu türün erkeklerine özgü olan boynuza benzer bir çıkıntı bulunuyor.

Domuzun arka kısmında ise iki el izi olduğunu görülüyor. Bu domuz figürünün, bir anlatının parçası olduğu düşünülüyor çünkü resmin olduğu duvarda büyük oranda silinmiş olan iki başka domuz daha var. Çalışmanın yürütücülerinden Adam Brumm, mağara resmi hakkında “Resimde görülen domuz ve diğer iki domuz arasında bir kavga veya sosyal etkileşim var gibi görünüyor” dedi.

Araştırma ekibinden Griffith Üniversitesi’nden arkeolog Maxime Aubert, resmi yapan kişi veya toplulukla ilgili, “Bunu yapan insanlar tamamen moderndi, tıpkı bizim gibiydiler, sevdikleri herhangi bir resmi yapabilecek tüm kapasiteye ve araçlara sahiptiler” diye konuştu.  

Tarihlendirme uzmanı olan Aubert, mağara resminin tam olarak ne zaman yapılmış olduğunun henüz bilinmediğini ama en azından 45 bin 500 yıllık olduğunu belirtti: “Ama çok daha eski olabilir çünkü kullandığımız tarihleme sadece resmin üst kısmındaki kalsitle sınırlı kalıyor.” 

Bundan önce bilinen en eski mağara resmi de Sulawesi Adası’nda, aynı ekip tarafından bulunmuştu. Kaya üzerine çizilmiş resimde bir grup yarı insan yarı hayvan figürlerinin olduğu ve tahminen en az 43 bin 900 yıl önce yapılmış olabileceği belirtilmişti. 

Bulunan iki mağara resmi, erken insan göçleri ile ilgili bilinmeyenleri aydınlatmaya yardımcı oluyor. Bilim insanları, insanların 65 bin yıl önce Avustralya’ya geldiğinin bilindiğini ancak kıtaya ulaşmak için Endonezya’da “Wallacea” olarak bilinen adaları geçmeleri gerektiğini söylüyor. Bu nedenle Endonezya’da bulunan mağara resimleri Wallacea adalarında yaşamış en eski insan topluluklarının kanıtları olarak kabul ediliyor. Bu mağara resimlerinin, insanların Avustralya’ya yerleşme serüveninin çözülmesine yardımcı olacağı belirtiliyor.  

Ekip ayrıca, Denisovalılar gibi soyu tükenmiş insan türünün aksine sanat eserlerinin “Homo sapiens” tarafından yapıldığına inanıyor ancak buna dair kesin bir kanıt henüz yok.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.