Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hollanda hükümeti, çocuk bakım ödeneği skandalı nedeniyle istifa etti: “Masum insanlara suçlu muamelesi yapıldı ve hayatları mahvoldu”

Hollanda’da dört partiden oluşan koalisyon hükümeti, ülkede çocuk bakım ödeneği alan bazı ebeveynlerin dolandırıcılıkla suçlandığını ortaya koyan raporun ardından cuma günü (15 Ocak) istifa etti. Koalisyon hükümeti, ülkede 17 Mart’ta yapılacak olan genel seçimlere kadar “geçici hükümet” statüsünde görevine devam edecek.

2012 yılından beri görev yapan Hollanda Başbakanı Mark Rutte

Hollanda’da başbakanlığını Mark Rutte’nin yaptığı, Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD), Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDA), Demokratlar 66 (D66) ve Hıristiyan Birlik Partisi’nden (CU) oluşan koalisyon hükümeti, ülkede çocuk bakım yardımından faydalanan bazı ebeveynlerin dolandırıcı olarak suçlandığını ortaya koyan bir komisyon raporunun ardından istifa etme kararı aldı.

Hollanda ulusal haber ajansı NOS tarafından paylaşılan bilgilere göre, Hollanda Krallığı Genel Meclisi’ne bağlı Temsilciler Meclisi tarafından kurulan bir araştırma komisyonu, ülkede çocuk bakım yardımı alan binlerce ailenin, devlet görevlileri tarafından kasıtlı olmayan bir biçimde “dolandırıcı” olarak nitelendirildiğini ve aileler hakkında işlem yapıldığını ortaya çıkarmıştı.

“Eşi benzeri görülmemiş adaletsizlik” başlığı ile paylaşılan raporda, vergi dairesinin gelir incelemesi sisteminde hukuka aykırılık yaptığı ortaya konulurken Hollanda hükümeti, bugünkü haftalık bakanlar kurulu toplantısında Hollanda Parlamentosu tarafından kurulan araştırma komisyonunun çocuk bakımı ödeneğinde yapılan yanlışlıkları içeren raporunu tartıştı.

Toplantıdan “istifa” kararı çıkarken Başbakan Mark Rutte, Hollanda Kralı Willem – Alexander’a hükümetin istifasını resmen sundu. Rutte, kararın ardından gazetecilere verdiği demeçte, bütün sorumluluğun kendisinde olduğunu belirterek, “Masum insanlara suçlu muamelesi yapıldı ve hayatları mahvoldu” diye konuştu.

İstifa eden Hollanda Ekonomi Bakanı Eric Wiebes

Koalisyon hükümetinin, ülkede 17 Mart’ta yapılacak olan genel seçimlere kadar “geçici hükümet” statüsünde görevine devam edeceği belirtildi. Ekonomi Bakanı Eric Wiebes ise görevinden tamamen istifa ettiğini ve seçimlere kadar görev yapacak geçici hükümette de görev almayacağını duyurdu.

Haksız yere suçlanan 10 bin aileye tazminat ödenecek

Raporda, 2012 yılından bu yana yaklaşık 26 bin ailenin dolandırıcılıkla suçlandığı belirtilirken aileler, hafta başında Ekonomi Bakanı Eric Wiebes ve Maliye Bakanı Wopke Hoekstra’nın da aralarında bulunduğu beş hükümet görevlisi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Hollanda hükümeti, haksız yere dolandırıcılıkla suçlanan yaklaşık 10 bin aileye en az 30 bin euro tutarında tazminat ödeneceğini açıkladı. Ancak birçok aile, taahhüt edilen miktarın az olduğu ve zararlarını karşılayamayacağı görüşünde.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.