Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Norveç’teki ölümlerin ardından yetkililerden Pfizer-BioNTech aşısına dair açıklama, Hindistan dünyanın en büyük aşılama programını başlatıyor

Norveç’te Pfizer-BioNTech aşısı uygulanan 33 bakımevi sakininin hayatını kaybetmesi, aşının etkinliğiyle ilgili tartışmalara yol açtı. Hollanda’da “kapanma karşıtı” grup polisle çatıştı. İngiltere, 2021 eylül ayına kadar tüm yetişkin vatandaşlarını aşılamayı planlıyor. Brezilya, iki farklı aşıya acil kullanım onayı verdi. Hindistan, dünyanın en büyük aşılama programını başlatıyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Norveç’teki ölümlerin ardından Pfizer-BioNTech aşısının etkinliği tartışılıyor

Norveç’te Pfizer-BioNTech aşısı uygulanan 33 bakımevi sakininin hayatını kaybetmesi ülkede tartışmalara yol açarken sağlık yetkililerinden beklenen açıklama geldi. Norveç İlaç Kurumu Tıbbi Direktörü Steinar Madsen, pazar günü (17 Ocak) New York Times gazetesine yaptığı açıklamada, ölümlerin sebebinin aşı olma ihtimalinin düşük olduğunu ve hayatını kaybeden bakımevi sakinlerinin çeşitli hastalıklara sahip olduğunu söyledi.

Madsen ayrıca, en sık karşılaşılan yan etkilerin bile bu tip hastalarda ciddi komplikasyonlara neden olduğunu ve virüse yakalanmalarının aşı olmalarından çok daha büyük bir risk teşkil ettiğini belirtti.

Norveç hükümeti, ölümlerle ilgili inceleme başlatıldığını açıklarken Avrupa Parlamentosu’na bağlı Avrupa İlaç Kurumu’nun da konuyla ilgili incelemelerinin sürdüğü aktarıldı.

5,3 milyon nüfusa sahip Norveç’te, bugüne kadar yaklaşık 59 bin kişi virüse yakalanırken 520 kişi de virüs nedeniyle hayatını kaybetti. 

Hollanda’da kapanma karşıtları polisle çatıştı

Hollanda’da salgına karşı uygulanan kısıtlama kararlarına karşı gösteri yapan bir grup, dün gece (17 Ocak) polisle çatıştı. Polis, kendilerine havai fişekler ve taşlarla saldıran göstericilere tazyikli su ve copla karşılık verdi. 

Kapanma karşıtı grup, Rijksmuseum ve Van Gogh Müzesi’nin de bulunduğu “müzeler bölgesinde” toplanırken göstericilerin büyük bir kısmının maske ve sosyal mesafe kurallarına uymadığı gözlemlendi. 

Birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Hollanda’da da önlemlerin şubat ayının ikinci haftasına kadar devam etmesi bekleniyor. Hollanda Başbakanı Mark Rutte, uygulanan önlemlerle birlikte vaka sayılarının düşüşte olduğunu ancak daha iyi bir sonuç elde etmek için önlemleri sürdürmeye devam edeceklerini açıklamıştı.

İngiltere, yetişkin vatandaşların tamamını eylül ayına kadar aşılamayı planlıyor

İngiltere, 2021 yılının eylül ayına kadar bütün yetişkin vatandaşlarını aşılamayı planlıyor. BBC One kanalında yayınlanan bir programa katılan Dışişleri Bakanı Dominic Raab, 2021 yılının Eylül ayına kadar ülkedeki bütün yetişkin vatandaşları aşılamayı planladıklarını ve bu plana şubat ortasına kadar 15 milyon vatandaşa ilk doz aşıları uygulayarak başlamak istediklerini söyledi.

Raab sözlerine şöyle devam etti: “Bahar aylarının başına kadar 17 milyon insanımızı daha aşılayarak risk grubunda olan vatandaşlarımıza ilk doz aşılarını uygulamak istiyoruz. Böylelikle eylül ayına kadar tüm yetişkin vatandaşlarımıza ilk doz aşılarını ulaştırmak istiyoruz”.

İngiltere’de aşılama programı dört öncelikli grup üzerine yoğunlaşmış durumda. İngiliz hükümeti, şubat ortasına kadar öncelikli grubun tamamının aşılanmış olacağı konusunda umutlu.

Raab, aynı gün verdiği başka bir demeçte ise ilk doz aşıları uygulanmış bireylere tavsiye edilen 12 haftalık süre içinde ikinci dozu sağlama konusunda garanti veremeyeceklerini ancak bu konuda kendilerine ve çalıştıkları kurumlara güvendiklerini söyledi. Raab ayrıca, hükümetin mart ayında ülkedeki önlemleri hafifletileceğini öngördüğünü belirtti.

Hükümetin paylaştığı verilere göre İngiltere’de 16 Ocak Cumartesi gününe kadar 424 bin 327 tanesi ikinci doz olmak üzere toplam 3,5 milyon doz aşı uygulandı.

Brezilya’dan Oxford/AstraZeneca ve Sinovac’a acil kullanım onayı

Dünyada en çok vaka sayısının görüldüğü üçüncü ülke konumundaki Brezilya’da Oxford/AstraZeneca ve Türkiye’de de uygulanan Sinovac aşılarına acil kullanım onayı verildi. Böylelikle ülkedeki kitlesel aşılama programı resmen başladı.

Ülkede öncelikli olarak sağlık çalışanlarının aşılanması kararlaştırılırken Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu’nun (Anvisa) iki aşıya acil kullanım onayı vermesinin ardından ülkedeki ilk aşı, Sao Paulo kentinde görev yapan 54 yaşındaki bir hemşireye uygulandı.

Brezilya Sağlık Bakanı Eduardo Pazuello, daha önce yaptığı bir konuşmada, ülkede her gün en az bir milyon kişiyi aşılamak istediklerini belirtmişti.

Hindistan, dünyanın en büyük aşılama programını başlatıyor

Hindistan, dünyanın en büyük aşılama programlarından birini başlattı. Gelişmekte olan ülkeler arasında aşıyı vatandaşlarına uygulayan ilk büyük ülke olan Hindistan, 1,3 milyar insanı koronavirüse karşı aşılamak için hazırlanıyor. 

Ülkedeki ilk doz aşılar, Başbakan Narendra Modi’nin televizyonda yayınlanan konuşmasının ardından Delhi’deki Hindistan Tıp Bilimleri Enstitüsü’ndeki sağlık çalışanlarına uygulandı. Konuşmasında, ülkedeki aşılama kampanyasını “Dünyanın en büyük aşılama girişimini başlatıyoruz” diye nitelendiren Modi, halkından aşının güvenliğiyle ilgili çıkan söylentilere inanmamalarını istedi. 

Modi’nin aşının güvenliğiyle ilgili soru işaretlerini gidermek amacıyla aşı olup olmayacağı henüz bilinmezken ülkede siyasetçilerin aşı uygulanacak öncelikli grupta sayılmadıkları biliniyor. 

Hindistan Sağlık Bakanlığı, ağustos ayına kadar neredeyse ABD nüfusuna denk gelen 300 milyonluk bir kitleyi aşılamak istediklerini belirtmişti.

Hindistan’ın büyük aşılama programı için iki aşıya acil kullanım onayı verildi. Vatandaşlara şu an için yalnızca Oxford/AstraZeneca aşısı ve yerli bir ilaç şirketi olan Bharat Biotech tarafından geliştirilen Covaxin aşısı uygulanıyor.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.