Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya, Google’ın yerel haber kaynaklarına para ödemesini istedi, Google ülkeden çekilebileceğini duyurdu

Avustralya, Facebook ve Google gibi dev küresel platformların, daha önce serbest bir şekilde kullandıkları yerel medya haberleri için ücret ödemelerini öngören bir yasa tasarısı hazırlandığını duyurdu. Google, bu duyurunun ardından, Avustralya’yı arama motorunu ülkeden kaldırmakla tehdit etti. Facebook ise ödeme yapma zorunluluğunun gelmesi halinde platform üzerinden Avusturalyalı kullanıcıları için haber akışını kaldırma kararı alacağını açıkladı.

Küresel platformların verdikleri bu kararın uygulanması, her ay Google arama motorunu kullanan 19 milyon Avustralyalı’nın aramalarını başka platformlar üzerinden yapmak zorunda kalması anlamına geliyor. Aynı zamanda, kararın uygulanması durumunda Facebook üzerinden haber okuyan 17 milyon Avustralyalı da sosyal medya sitesinde hiçbir haber göremeyecek.

Avustralya, dijital platformların haber yayın organları ile müzakere masasına oturup haber içerikleri için ödenecek miktarı konuşmasını isterken Google ve Facebook, yasa tasarısına karşı mücadele etmekte kararlı.

Google Avustralya ve Yeni Zelanda Yönetici Direktörü Mel Silva, senato komitesine önerilen haber düzenlemesinin kabul edilemez olduğunu ve haber bağlantıları için ödeme yapmanın “tehlikeli bir emsal” oluşturacağını söyledi. Silva ayrıca, şirketin bu düzenlemeyi “uygulanabilir” hale getirmek için düzenlemede değişiklik yapmak istediğini ve Google’ın medya şirketleriyle anlaşma yapabileceğini, zaten halihazırda dünya çapında medya şirketleriyle yapılmış yaklaşık 450 anlaşmaları olduğunu hatırlattı.  

Avustralya Parlamentosu, tarafların ödeme konusunda müzakereye yanaşmamaları durumunda ödeme miktarının belirlenmesi için bir hakem atayacak. 

Başbakan Morrison: “Biz tehditlere cevap vermeyiz”

Avustralya Başbakanı Scott Morrison ise konuyla ilgili “Biz tehditlere cevap vermeyiz. Avustralya’da yapılabilecek şeylerin kurallarını Avustralya belirler. Bu belirleme işlemi de parlamentoda gerçekleşir ve hükümetimiz tarafından yapılır. Avustralya’da işler böyle yürür” dedi. 

İspanya ve Fransa da daha önce bu şirketlerin, yerel medya içeriklerini kullanırken telif ücreti ödemeleri konusunda girişimde bulunmuş ancak bu girişimler sonuçsuz kalmıştı.

Avustralya’nın hazineden sorumlu Devlet Bakanı Josh Frydenberg, daha önce aynı girişimde bulunan diğer ülkelerin aksine Avustralya’nın bu yeni düzenlemeyi getirmekte başarılı olacağına inandığını belirtti ve bu girişimin, ülkede reklam geliri 2005’ten bu yana yüzde 75 düşen yazılı medya organlarını korumayı amaçladığının altını çizdi.

Kaynak: The Guardian, Reuters, BBC

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.