Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Ulusal Güvenlik Komisyonu: “ABD’nin yapay zekâ destekli silahları geliştirmesi ahlaki bir zorunluluk”

ABD Ulusal Güvenlik Komisyonu Yapay Zekâ Birimi’nin (NSCAI) Kongre için hazırladığı taslak raporda, Vaşington yönetiminin yapay zekâ ile desteklenen otonom silahların kullanımını veya geliştirilmesini yasaklamayı kabul etmemesi gerektiği, bunun ABD için “ahlaki bir zorunluluk” olduğu belirtildi.

Reuters’ta yer alan habere göre, ABD Ulusal Güvenlik Komisyonu Yapay Zekâ Birimi (NSCAI) Başkanı ve eski Google CEO’su Erich Schmitt ve NSCAI Başkan Yardımcısı Robert Work tarafından salı günü (26 Ocak) Kongre’ye sunulan taslak raporda, yapay zekâ ile desteklenen silahlar üzerine çalışmanın ABD için “ahlaki bir zorunluluk” olduğu ve bu teknolojileri desteklemenin savaşta daha az kayıplara yol açacağı vurgulandı.

Aynı zamanda eski bir Savunma Bakan Yardımcısı olan Work, yapay zekâ ile desteklenen silahların savaşta insanlardan daha az hata yapacağını ve hedefin yanlış tanımlanmasından kaynaklanan kayıpların azaltılmasını beraberinde getireceğini belirterek “Bu hipotezin peşinden koşmak en azından ahlaki bir zorunluluktur” dedi.

NSCAI raporu, ordunun yapay zekâ destekli silahları kullanmasının teşvik edilmesinin yanında, veri toplama ve incelemeyi kolaylaştırmak için istihbarat kurumlarının da yapay zekâ kullanmasını öneriyor. Raporda, yıllık 32 milyar doların yapay zekâ araştırmalarına ayrılması, ABD ordusunun tıbbi birlikleri ve ABD Başkan Yardımcısı’nın liderlik yaptığı çeşitli organlar oluşturulması gerektiği de belirtiliyor

NSCAI, raporu tamamlayarak mart ayında tekrar ABD Kongresi’ne sunacak.

Katil Robotları Durdurma Kampanyası: NSCAI raporu silahlanma yarışını teşvik ediyor

Dünya çapında çok sayıda sivil toplum kuruluşu ise yapay zekâ ile desteklenen otonom silah sistemlerinin ordularda ve askeri operasyonlarda kullanılmasını tamamen yasaklamak için uzun süredir çaba gösteriyor. 

Bu kuruluşlardan biri olan ve 2013 yılında Londra’da kurulan “Katil Robotları Durdurma Kampanyası”(Campaign to Stop Killer Robots), saldırıların orantılı bir şekilde yapılıp yapılmadığının denetlenebilmesi ve gerektiği takdirde savaş suçluları hakkında işlem yapılabilmesi için silahların kullanımında insan kontrolünün gerekli olduğunu savunuyor. Grup, Pakistan ve Brezilya da dahil olmak üzere 30 ülkenin yapay zekâ destekli silahların kullanımını yasaklayan bir anlaşmayı imzalamaya hazır olduğunu belirtiyor.  

ABD Kongresi’ne sunulan taslak rapor hakkında Reuters’a konuşan Katil Robotları Durdurma Kampanyası Koordinatörü Mary Wareham, NSCAI’nin Çin ve Rusya tarafından yapılan benzer yatırımlarla rekabet etme ihtiyacına odaklanmasının yalnızca dünya çapında silahlanma yarışını teşvik edeceğini söyledi.

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.