Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Biden yönetimi aşılamayı hızlandırıyor, Avrupa aşı tedarikinde zorlanıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde Joe Biden yönetimi, aşılama sürecini hızlandırma kararı aldı. Aşı tedarikindeki sıkıntılar Avrupa’yı zorlarken Hollanda’da kısıtlamalara yönelik protestolar sürüyor. Oxford/AstraZeneca aşısının belirli bir yaş grubuna uygulanabileceği yönündeki iddialar tartışma yarattı. İlaç endüstrisinin olası yeni bir salgın karşısında çaresiz kalabileceği belirtildi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Biden yönetimi aşılama sürecini hızlandırıyor

Vaka sayısının 25 milyonu, can kaybının da 423 bini aştığı Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), Başkan Joe Biden, aşı tedarikinin artırılması ve sürecin hızlandırılması için atılması gereken adımları açıkladı. 200 milyon doz daha aşı alacaklarını belirten Biden, eyaletlere gönderilen aşı miktarının önümüzdeki haftadan itibaren artırılacağının altını çizdi.

Biden yönetimi, bu yaz teslim edilmek üzere, Pfizer/BioNTech ve Moderna tarafından yapılan her bir aşıdan 100 milyon doz satın alarak toplam dozları 600 milyona çıkarmayı hedefliyor. Böylece ABD’nin aşı tedarikinin yüzde 50 oranında artması ve plan kapsamında ABD’nin elinde yaz sonuna kadar 300 milyon kişiyi aşılayacak miktarda aşının bulunması hedefleniyor.  

Yeni yönetimin aşılama stratejisinin açıklandığı basın toplantısında Biden, kendilerinden önceki yönetimin aşılama programının beklediklerinden çok daha vahim durumda olduğunu vurguladı. Aşı dağıtım planlamaları için “Planımız zaman alacak. Niyetimiz iyi olmasına rağmen bu süreçte bazı engeller ile karşı karşıya kalacağız” diyen Biden, halka bir kez daha maske ve sosyal mesafe kurallarının önemini hatırlattı.

İlaç endüstrisi bir sonraki salgına hazır değil

Birleşik Krallık ve Hollanda tarafından finanse edilen ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Access to Medicine Foundation’ın hazırladığı rapora göre ilaç firmaları, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) en bulaşıcı hastalıklar listesindeki on hastalık karşısında yetersiz kalıyor. İngiliz The Guardian gazetesinin haberinde, yıllardır yapılan tüm uyarılara rağmen, ilaç endüstrisi ve toplumun koronavirüs salgınına hazırlıksız yakalandığı belirtildi.

Access to Medicine Foundation Direktörü Jayasree K. Iyer, Çin’de ortaya çıkan ve ölüm oranının yüzde 75’e kadar çıktığı tespit edilen Nipah virüsününün yol açacağı bir salgının bir sonraki pandemi olabileceğini söyledi. Nipah bu virüsün, ciddi solunum problemlerine, beyin iltihabına ve nerede ortaya çıktığına bağlı olarak yüzde 40 ila yüzde 75 oranında ölüm riskine neden olacağını da sözlerine ekledi.

Iyer, antimikrobiyal dirençle ilgili “Hâlâ işe yarayan antibiyotiklerimiz var ancak yerine yenilerini geliştirmek için zaman azalıyor. Önceleri ortadan kaldırılabileceğini düşündüğümüz tüberküloz, çoklu ilaca dirençli mutasyonlar nedeniyle bazı topluluklarda yaygınlaşmaya başladı” dedi.

Iyer’a göre ilaç endüstrileri ikame antibiyotikler geliştirmeyi reddettikçe küresel olarak karşı karşıya kalacağımız başka bir salgın da kaçınılmaz. 

Hollanda’da protestolar devam ediyor

Hollanda’da sokağa çıkma yasağı önleminin ardından protestocular ülkenin dört bir yanındaki eylemlerine devam ediyor. Pazartesi günü (25 Ocak), dükkanların tahrip edildiği ve yağmalandığı Amsterdam ve Rotterdam kentlerinde 180’den fazla kişi tutuklandı. Yetkililer, birçoğu genç olan protestocuların örgütlenmek için sosyal medya uygulamalarını kullandıklarını söyledi. Başbakan Mark Rutte, protestocuların polise saldırdığı ve arabaları ateşe verdiği isyanları kınarken, “Bu insanları motive eden şeyin protesto ile hiçbir ilgisi yok, bu kriminal şiddettir” dedi.

Aşı tedarik süreci, Avrupa’yı zorluyor

Veri analiz şirketi Airfinity tarafından açıklanan, aşı tedarik anlaşmalarına dayanan ve geciken üretimlere ilişkin son gelişmeleri dikkate alan yeni bir tahmin, Birleşik Krallık nüfusunun yüzde 75’inin 14 Temmuz’a kadar aşılanacağını ve “sürü bağışıklığı” elde edeceğini gösteriyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) sürü bağışıklığının 9 Ağustos’ta kazanılması beklenirken Avrupa’nın ise 21 Ekim’e kadar bekleyeceği öngörülüyor.

Avrupa’nın aşı tedarikinde yaşadığı sorunun arz ile ilgili olduğunu belirten Airfinity CEO’su Rasmus Bech Hansen, “Avrupa, AR-GE’ye daha az yatırım yaptı ve bu da üretimde gecikmelere neden oluyor” diye konuştu.  

AstraZeneca aşısı yaşlılara uygun olmayabilir 

Oxford/AstraZeneca aşısının sadece Avrupa’daki genç insanlar için kullanılabileceği çünkü aşının 65 yaşın üzerindeki kişilerde ne kadar iyi çalıştığına dair yeterli veri olmadığı öne sürüldü. Avrupa İlaç Ajansı (European Medicines Agency -EMA) İcra Direktörü Emer Cooke, AstraZeneca tarafından farklı yaş gruplarında sağlanan verilerin incelendiğini söyledi. Aşının onaylanması konusunda herhangi bir önyargı gütmeyeceklerini belirten Cooke, ancak iznin belirli yaş gruplarına verilmesini şart koşabileceklerini sözlerine ekledi.

Avrupa İlaç Ajansı İcra Direktörü Emer Cooke

Almanya basınında çıkan “AstraZeneca’nın aşısı 65 yaş üstünde yüzde 8 etkili” iddialarını reddeden AstraZeneca firması ise “İddialar tamamen asılsızdır” açıklamasını yaptı.

Güney Kore’de salgın, Katolik okul ve kiliselerde artış gösteriyor

Ülke genelinde koronavirüs vakalarında artış yaşanan Güney Kore’de, özellikle Katolik okullar ve kiliselerde vakalar artıyor. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ülkedeki altı kilise ve Katolik kuruluşlar tarafından yönetilen okullarda 297 koronavirüs vakası tespit edildi. Yetkililer, kilise ve okulları yöneten kişilerden test yapılmasına ağırlık vermelerini istedi. Katolik kuruluşlar tarafından yapılan açıklamalarda ise salgının önlenmesi için gerekli tedbirlerin önceden alınmamasından duyulan üzüntü dile getirildi. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.