Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere hükümeti, “Evde Kal” kampanyasında kullandığı görseli, “cinsiyetçi” olduğuna yönelik eleştiriler üzerine kaldırdı

İngiltere hükümeti, koronavirüs salgınına karşı sosyal medyada yürüttüğü “Evde Kal. Hayat Kurtar” (Stay Home. Save Lives) kampanyasında kullandığı görsellerin “cinsiyetçi” olduğuna yönelik eleştiriler üzerine, kampanya materyallerini yayından kaldırdı.

İngiltere hükümetinin, ülkede tespit edilen yeni koronavirüs varyantı hakkında farkındalık için sosyal medya üzerinden yürüttüğü “Evde Kal. Hayat Kurtar” kampanyasındaki illüstrasyonlar sosyal medyada viral oldu.

BBC’de yer alan habere göre, “Evde Kal. Hayat Kurtar. Yeni koronavirüs varyantı hızla yayılıyor” ibaresinin yer aldığı görselde dört farklı ev bulunuyor. Bu evlerin üçünde kadınlar ev işleri ile uğraşırken bir evde ise hep birlikte koltukta oturan bir aile göze çarpıyor.

Kampanyada kullanılan illüstrasyon sanal ortamda kısa süre içinde viral olurken illüstrasyonun “cinsiyetçi” olduğunu düşünen sosyal medya kullanıcıları da illüstrasyona tepki gösterdi.

Eski Sunday Times Style Magazine editörü Lorraine Candy, kişisel Instagram hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda “Bu konuda hükümete tavsiyede bulunan zeki kadınlar hiç yok mu? Farkındalık eksikliği karşısında şaşkına döndüm” dedi. 

Ülkede, ebeveynlik konularında yazdığı yazılarla ünlenen Anna Whitehouse ise “Bir erkek otururken kadınları ve (kız çocuklarını) her şeyi yapan kişiler olarak göstermek gerçekçi olabilir ama tepeden verilen mesaj bu olmamalı. 2021 yılında böyle bir şeye nasıl izin verilir?” paylaşımını yaptı.

Reklama, siyasetçilerden de tepkiler geldi. İşçi Partisi Hazine Bakanlığı Danışmanı Bridget Phillipson, reklamın kadınları “ait oldukları yere” koyduğunu belirterek “Hükümet daha ne kadar halktan uzak olabilir?” diye konuştu. 

Koronavirüs salgını sürecinde pek çok uluslararası örgüt ve sivil toplum kuruluşu, salgının toplumsal cinsiyet eşitliği bakımından kadınlar üzerinde büyük olumsuzluklara neden olduğunu, kadınların işlerini kaybettiklerini, evde şiddet gördüklerini ve evden çalışma halinde iş yüklerinin artması konusunda çok sayıda rapor paylaşmıştı. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.