Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kürt Dil Platformu’ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mektup: “Kürtçe’yi resmi statüye kavuşturun”

Kürt Dil Platformu (Platforma Zimanê Kurdî), Kürtçe’nin resmi statüye kavuşması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektup gönderdi.

Platform Sözcüsü Şerefhan Cizîrî, Kültür ve Turizm Bakanlığı 2019-2020 Özel Ödülleri Töreni’nde Türkçe’nin korunması gerektiğini belirterek, “Hiçbir şey dil kadar önemli değildir. Diline sahip çıkmayan, dilini zenginleştiremeyen milletler, tıpkı kökleri kuruyan ağaçlar gibi esen rüzgarlar karşısında devrilmeye mahkumdurdiyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben bir mektup kaleme aldı.

Asimilasyonun bir insanlık suçu olduğu belirtilen mektupta, Erdoğan asimilasyonla mücadeleye çağrılarak, “100 yıldan beri asimilasyon altında bulunan Kürt dili şu an var olmakla yok olmak gibi kritik bir eşikte bulunuyor” denildi. Kürtçe’ye yönelik reformaların devam etmesinin talep edildiği mektubun tamamı şöyle:

“Sayın Erdoğan, 

Dil ile ilgili söylediklerinize gönülden katılıyoruz. Konumuz dil olduğu için Kürt dili ile ilgili olarak şunları arz ve talep ediyoruz: Türkçe, resmi dil ve eğitim-öğretim dili olarak belirttiğiniz sorunları yaşarken, 100 yıldan beri asimilasyon altında bulunan Kürt dili şu an var olmakla yok olmak gibi kritik bir eşikte bulunuyor. Sizlerin de sık sık belirttiği gibi asimilasyon bir insanlık suçudur. Bu suçu kim işliyorsa hep birlikte buna karşı tavır alalım. Asimilasyonla mücadele edelim. 

Sadece İstanbul, Ankara, Çukurova gibi metropollerde değil, Kürt halkının nüfus çoğunluğunu oluşturduğu kentlerde ve hatta köylerde bile Kürt dili artık iletişim-konuşma dili olmaktan yavaş yavaş çıkıyor! Dolayısıyla, birey, aile, toplum ve kültürüyle Kürt milletinin geleceği büyük risk altındadır! 

Sayın Erdoğan,

Yirmi beş milyonu aşkın Kürt milletinin varlığını ve kimliğini temsil eden Kürt dili üzerindeki baskıların kaldırılmasını istiyoruz. Başbakanlık döneminizde bu alanda reformlar yapıldı, adımlar atıldı. Bu reformların devam etmesi ve Kürtçe’nin resmî bir statüye kavuşması gerekiyor.

Hastaneler, bankalar, belediyeler, devlet kurumları, Türk Hava Yolları vb. gibi devlet ve kamuoyuna ait yerlerde Kürtçe’nin iletişim dili olarak kullanılması, ilkokuldan üniversiteye eğitim ve öğretim dili olması için gerekenin sizler tarafından yapılacağına inanıyor, bunu arz ve talep ediyoruz. 

Bizler Kürt Dil Platformu olarak defalarca sizlere ve AK Parti’nin yöneticilerine ulaşmak istedik. Çabalarımız maalesef sonuçsuz kaldı. Bu talep ve meselelerimizi sizlere bizzat iletmek için görüşme talebimizi ayrıca arz ederiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.