Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polonyalı death metal grubu Behemoth’un solisti Adam Darski, Meryem Ana figürüne bastığı gerekçesiyle dini değerleri aşağılama suçlaması ile karşı karşıya

Dünyaca ünlü Polonyalı death metal grubu Behemoth’un solisti Adam Darski, ülkesinde “dini değerleri aşağılama” suçlaması ile karşı karşıya. Darski, grubun “Me and That Man” şarkısının klip çekimleri sırasında üzerinde Meryem Ana figürünün olduğu bir fotoğrafa ayağıyla basmak ve bu görüntüsünü Facebook hesabından paylaşmakla suçlanıyor.

Behemoth’un solisti Adam Darski (Nergal), grubun “Me and That Man” şarkısının klip çekimleri sırasında Meryem Ana’nın resmi üzerine ayağı ile bastığı bir fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaşması sebebiyle “dini değerleri aşağılama” suçlaması ile karşı karşıya.

Adam Darski

Darski hakkındaki suçlamaya yönelik ayrıntılar, Polonya’nın başkenti Varşova’daki bölge savcılığı sözcüsü Aleksandra Skrzyniarz tarafından şöyle paylaşıldı: “Adam Darski, 25 Eylül 2019’da Hıristiyanlar’ın dini ibadet nesnesine alenen hakaret etmekten ötürü suçlanıyor. Darski, Meryem Ana figürünün üzerine bastığı fotoğrafı Facebook hesabı üzerinden paylaştı ve setteki dört kişinin dini duygularını istismar etti.”

Yetkililerin durumdan haberdar edildiğini belirtten Skrzyniarz, soruşturmaya dini araştırmalar konusunda bir uzman atandığını da söyledi.  

Pazartesi günü (8 Şubat) erken saatlerde, kendisine yöneltilen suçlama hakkında görüşlerini paylaşan Darski ise “Bu süreçte başka bir dava. Neden? Her durumda aynı: dini duygulara saldırmak! 21. yüzyılda bu saçmalığı hayal edebiliyor musunuz? Polonya, zihinsel olarak uygar Avrupa’nın gerisinde kalıyor ve kelimenin tam anlamıyla ‘sözde dine’ küfür etmenin son kalesi. Son zamanlarda, son derece Katolik olan İrlanda bile bu tarz uygulamaları anayasadan çıkardı. Bir noktada Polonya’da da olacak. Ve evet, bunun için bir basamak taşı olmaya hazırım. Kahrolsun dini köktencilik. Ve dürüst olmak gerekirse, bunu ve diğer tüm davaları kazanacağımdan eminim. Sadece bekleyin ve görün!” dedi.

Daha önce de dini değerleri aşağılamak suçundan ötürü yargılanan ve muhafazakâr gruplar tarafından birçok kez hedef gösterilen Darski, 2010 yılında sahnede İncil yırttığı gerekçesi ile suçlanmış ve uzun süren bir yargılama sonucunda suçsuz bulunmuştu.

Darski ve grubu Behemoth, Polonya’da iktidardaki sağ milliyetçi, popülist ve Avrupa Birliği (AB) karşıtı Hukuk ve Adalet Partisi’ne (PiS) karşı tavır alan, Polonya’nın muhalif eğilimli gruplarından biri. Ülkenin izlediği politikalara karşı olduğunun ve PiS’in kendilerini izolasyona sürüklediğinin altını çizen Darski, Polonya’da özgür düşünebilenlerin ve liberal görüşlülerin umudunu yitirmemeleri gerektiğini söyledi.

Polonyalı death metal grubu Betemoth.

AB ile ilişkilerinde de gerilimler yaşayan Polonya’daki PiS iktidarı, hükümette oldukları süre boyunca medya ve yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve demokrasi gibi birçok temel AB değerini ihlal etmekle suçlanıyor.

Polonya’da otoriter eğilimlerin yükselmesinin ardından Avrupa Komisyonu, Aralık 2017’de Polonya’ya yönelik bir karar alarak “nükleer seçenek” olarak da bilinen AB Anlaşması’nın 7. maddesini yürürlüğe soktu. Bu durum, bir üye ülkenin oy kullanma haklarının elinden alınması kadar sert yaptırımlara yol açabilen 7. maddenin “AB tarihindeki ilk kullanımı” olarak da tarihe geçti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.