Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Galatasaray’ın Mısırlı forveti Mostafa Mohamed’in kariyer yolculuğu

Galatasaray’ın yeni golcüsü Mostafa Mohamed, Süper Lig kariyerine hızlı bir başlangıç yaptı. Sarı-kırmızılı forma ile çıktığı üç karşılaşmada üç gol atma başarısı gösteren genç Mısırlı’nın kariyer yolcuğunu Medyascope’tan Ali Macit ve Kubilayhan Kavrazlı derledi.

Mostafa Mohamed, 28 Kasım 1997 tarihinde Kahire yakınlarındaki bir Mısır kenti olan Giza’da dünyaya geldi. Doğduğu yer olan Giza’daki 6 Ekim Şehri Üniversitesi’nin futbol sahalarında küçüklüğünden itibaren yeteneklerini sergilemeye çalışan Mohamed, Mısır’ın köklü kulüplerinden Zamalek’in yıllarca formasını terleten Mahmoud Al-Khawaga’nın dikkatini çekti. Mısırlı gencin yeteneklerine güvenen Al-Khawaga, dönemin Zamalek altyapı teknik direktörü Nasr İbrahim’den Mostafa Mohamed’i takımda denemesini istedi. Deneme sürecini başarı ile atlatan Mohamed, Nasr İbrahim’den aldığı onay sayesinde Zamalek’in altyapısında forma giymeye başladı.

Kiralık olarak geçirdiği dönemler

Zamalek altyapısının çeşitli kategorilerinde forma giyme şansı yakalayan Mostafa Mohamed, 2016-2017 sezonun başında henüz Zamalek A takımına yükselmeden Mısır Ligi ekibi El Dakhlia’ya kiralandı. 20 yaşındaki forvet, burada 17 maça çıktı ve dört gol atma başarısı gösterdi. El Dakhlia ile geçirdiği günlerin ardından Zamalek’e dönen Mostafa Mohamed, 2017-2018 sezonuna girildiğinde yine bir Mısır kulübü olan Tanta SC’ye kiralandı. Kulübünün sadece 27 gol atabildiği ve küme düşmekten kurtulamadığı bu sezonda Mohamed, fileleri altı kez sarsarak takımının en skorer oyuncusu oldu.


Mısır’ın genç yeteneği Mohamed, 2018-2019 sezonunu Mısır kulübü El-Gaish çatısı altında kiralık olarak geçirdi. Mohamed, kariyerinin ilk parlak sezonuna bu kulüpte imza attı. El-Gaish forması altında çıktığı 29 karşılaşmada 12 gol ve beş asistlik bir performans gösteren genç forvet, Zamalek’te forma giymeye hazır olduğunu herkese gösterdi.

Kupalar ile dolu Zamalek macerası

Zamalek, yeni sezon ile birlikte Mohamed’i herhangi bir kulübe kiralamadı. Mohamed ise kulübünün kendisinden beklentilerini boşa çıkarmadı. Genç yıldız adayı, Zamalek forması altında 53 karşılaşmaya çıktı ve 19 gol atıp, dört asist yaptı. Zamalek, Afrika Süper Kupası’nı ve Mısır Süper Kupası’nı kazanırken Mostafa da sahadaydı. Mısırlı forvet, Afrika kıtasında kulüpler seviyesinde yapılan en büyük futbol organizasyonu olan CAF Şampiyonlar Ligi’nde de beş gol atarak takımının finale çıkmasında büyük pay sahibi oldu. Zamalek finalde karşılaştığı Mısır’ın bir diğer büyük kulübü Al Ahly’ye mücadelenin son beş dakikasında yediği iki gol ile boyun eğdi ve turnuvayı ikinci sırada tamamlamak zorunda kaldı.

Turnuvanın gol kralı oldu

Mısır’ın yeni yıldız adaylarından Mostafa Mohamed, alt yaş kategorilerinde ülkesinin milli formasını başarı ile terletti. Mostafa, Mısır forması ile U20’de altı maçta iki gol, U23’te ise 12 maçta altı gol kaydetti. 2019 yılında düzenlenen U23 Afrika Uluslar Kupası’nda dört gol atan Mostafa Mohamed, turnuvanın en skorer futbolcusu olurken aynı zamanda ülkesini şampiyonluğa taşıdı.

Mısır’ın 23 Mart 2019 tarihinde Nijer’e karşı oynadığı Afrika Uluslar Kupası Elemeleri maçında ilk kez A milli formayı giyen Mostafa Mohamed, yalnızca dört defa A Milli Takım seviyesinde sahaya çıkabildi. Mısır A Milli Takımı Teknik Direktörü Hossam El-Badry, 4 Haziran 2020 tarihinde düzenlediği basın toplantısında ise Mostafa Mohamed’in önümüzdeki yıllarda milli takım formasını daha fazla giyeceğinin sinyallerini verdi:

‘’Mostafa, Mısır futbol tarihine olumlu yönde etki edebilecek bir isim ancak yeteneklerini hâlâ geliştirmesi gerekiyor. Bu yüzden daha çok çalışmalı. Söylemiş olduğum bu sözler, Mostafa’yı gelecek adına daha da hırslandıracaktır.’’

Afrika’da gelecek vaat eden üç futbolcudan biri

Güçlü fiziği, sert şutları ve kafa vuruşlarının kalitesi nedeni ile dünya futbolunda da dikkatleri üzerine çeken Mostafa Mohamed, 4 Haziran 2020 tarihinde Avrupa’nın saygın futbol dergilerinden France Football tarafından onurlandırıldı. France Football, Zamalek’in yıldızı Mostafa Mohamed’i, Tunus ekibi Sahel’in golcüsü Karim Oribi ve Kongo kulübü Mazembe’nin gol kralı Jackson Moleka ile birlikte Afrika kıtasında yükselen üç yetenek arasında zirveye yerleştirdi.

“Kafa vuruşları Cristiano Ronaldo’dan daha iyi’’

Genç forvet, kafa vuruşlarının sertliği ile ülkesinde büyük ses getirdi. Zamalek’in eski yıldız futbolcusu Khaled Al-Ghandour, Mostafa Mohamed’in bu özelliğini anlatırken “Mostafa’nın kafa vuruşları, Juventus’un dünyaca ünlü yıldızı Cristiano Ronaldo’dan bile daha iyi’’ dedi. Mısırlı futbolseverler de kafa vuruşlarının sertliğinden dolayı Mohamed’e “buldozer” lakabını taktı.

Mısır basınına göre Mostafa’nın peşinde pek çok Avrupa kulübü bulunuyordu. Belçika’nın Gent ve Anderlecht kulüplerinin yanı sıra, İskoçya’nın Glasgow Rangers takımı da Mostafa’yı yakın takibe almıştı. Zamalek, Mostafa için ismi geçen bu kulüplerin aksine ilk teklifi Fransa’nın Saint-Étienne kulübünden aldı. Saint-Étienne, 2020 yılının ortasında Zamalek’e Mostafa’nın transfer şartlarını sordu. Zamalek ise Mostafa Mohamed’i CAF Şampiyonlar Ligi’nde oynatmak istediklerini iletti ve yapılan bu sözlü teklifi reddetti.

Saint-Étienne ile Zamalek arasında yaşanan kriz

Mostafa Mohamed, Avrupa’da ara transfer döneminin başlaması ile birlikte takımdan ayrılmak istediğini kulübüne iletti. Zamalek yönetimi, Mostafa’nın bu isteği doğrultusunda gelen transfer tekliflerini değerlendirme kararı aldı ve genç golcünün bonservis bedelini 6 milyon dolar olarak belirledi. Yaz transfer döneminden bu yana Mostafa’yı kadrosunda görmek isteyen Saint-Étienne yönetimi böylece Zamalek’e ilk teklifini 4,5 milyon dolar olarak yaptı. Zamalek ve Saint-Étienne kulüpleri arasında transfer görüşmeleri devam ederken Türkiye’den de Mostafa Mohamed için bir açıklama geldi. Galatasaray’ın tecrübeli teknik direktörü Fatih Terim, 9 Ocak 2021 tarihinde oynanan Gençlerbirliği karşılaşmasının ardından düzenlediği basın toplantısında Mostafa Mohamed ile ilgilendiklerini açıkladı.


Saint-Étienne, Mostafa Mohamed’i kadrosuna katmak için transferden sorumlu yöneticileri Jean-Luc Buisine başkanlığındaki bir ekip gönderdi. Bu ekibin transfere son noktayı koymak için Mısır’a gelmesi ile birlikte sorunlar da ortaya çıkmaya başladı. Mostafa Mohamed’in transferi konusunda Saint-Étienne ve Zamalek kulüpleri önce ödeme planında problem yaşadı. Zamalek, bonservis bedelinin tamamını nakit olarak isterken Saint-Étienne, bu parayı iki taksitte ödemeyi teklif etti. Ödeme planındaki zaman içinde düzelebilecek bu sorun, Saint-Étienne Başkanı Bernard Caiazzo’nun ortaya attığı bir iddia yüzünden kriz boyutuna ulaştı. Caiazzo, bir Zamalek yöneticisinin transferi kolaylaştırması karşılığında kendisi için komisyon ücreti istediğini söyledi. Zamalek yönetimi ise bu iddiayı sert bir dille reddetti ve Caiazzo’nun açıklamasının kanıtlanmaya muhtaç olduğunu söyledi. Transfer görüşmelerinin sekiz kişilik odada, şeffaf bir şekilde geçtiğini belirten Zamalek yönetimi, iddianın kanıtlanamaması halinde Caiazzo’ya dava açacaklarını ilan etti.

Mostafa Mohamed, Galatasaray’da

Galatasaray, Mostafa Mohamed transferi için Saint-Étienne ile Zamalek kulüpleri arasında yaşanan krizi fırsata çevirmeyi bildi. Ara transfer döneminin son günlerinde girişimlerini hızlandıran sarı-kırmızılılar, Mohamed’i Zamalek kulübünden 2 milyon dolar karşılığında 1,5 yıllığına kiraladı. 23 yaşındaki oyuncunun satın alma opsiyonu ise 4 milyon dolar olarak belirlendi.


Genç golcünün Galatasaray’a transfer olmasının ardından Mısırlı futbol analisti Ahmed Yamany, Mostafa Mohamed’in teknik özelliklerini NTV Spor’a özel bir röportaj vererek anlattı. Mohamed’in ceza sahası içinde etkili bir forvet olduğunu dile getiren Yamany, sarı-kırmızılıların yeni forveti için şu değerlendirmelerde bulundu:

‘’Mohamed, hava toplarında çok başarılı bir futbolcu ama iyi bir dripling ustası değil. Bu açığını ceza sahası içinde iyi pozisyon alarak kapatıyor. Arkasındaki ve kanatlardaki futbolcuların onu topla buluşturması Mostafa’nın gol pozisyonuna girebilmesi için yeterli.’’

Fırtına gibi başlangıç

Sarı-kırmızılı forma ile ilk maçına Medipol Başakşehir karşısında çıkan Mostafa Mohamed, karşılaşmanın ikinci yarısında oyuna dahil oldu. Galatasaray’ın 90+2. dakikada kazandığı penaltı atışını gole çeviren genç forvet, Süper Lig’e gol ile “merhaba” dedi. Medipol Başakşehir mücadelesinden dört gün sonra oynanan Fenerbahçe derbisinde ilk 11 başlayan Mostafa Mohamed, 54. dakikada golünü atarak takımının Kadıköy deplasmanından üç puan ile dönmesini sağladı. Bu gol kendisine, Fenerbahçe-Galatasaray derbilerinde meşin yuvarlağı rakip ağlara gönderen ilk Mısırlı oyuncu olma unvanını da getirdi. Kısa sürede sarı-kırmızılı taraftarların sevgisini kazanan Mostafa, Aytemiz Alanyaspor karşısında oynanan Ziraat Türkiye Kupası çeyrek final mücadelesinde de golünü attı fakat Galatasaray’ın turnuvaya veda etmesine engel olamadı. Son olarak 14 Şubat 2020 günü Galatasaray’ın Kasımpaşa’yı konuk ettiği maçta sarı-kırmızılı formayı terleten Mohamed, 89. dakikada kullandığı penaltı vuruşu ile takımına üç puanı getiren golü kaydetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.