Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

65 yaş üstüne aşılama başladı, Sağlık Bakanlığı aile hekimlerinin randevu sistemine müdahale etti: “Umarım bu yaşanan yoğunluğun 14 gün sonra olumsuz sonuçları olmaz, beş dakikada bir randevu bu işin doğasında yok”

Sağlık Bakanlığı, 13 Şubat Cumartesi günü Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ne (MHRS) dışarıdan müdahale etti ve hekimlerin randevularını beş dakikada bir hasta görecek şekilde güncelledi. Aile hekimlerinin tepkisi üzerine geri adım atan bakanlık, randevu aralıklarını onar dakikaya çekti ancak randevu alan hastaların randevularını iptal etmedi. Dün (15 Şubat) Aile Sağlık Merkezleri’nde çok ciddi bir yoğunluk yaşanmasının ardından, Medyascope’tan Ali Macit, İstanbul’un Eyüpsultan ilçesindeki İslambey Aile Sağlık Merkezi’ne gitti. Hekimler, dün yaşananları Medyascope’a anlattı. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 12 Şubat Cuma günü sosyal medya hesabından 65 yaş üstü vatandaşların aşılanmasına başlandığını duyurdu. 

Ancak, MHRS sistemine dışarıdan yapılan müdahale sonucunda, dün (15 Şubat) Aile Sağlık Merkezleri’nde (ASM) ciddi bir yoğunluk yaşandı. Aile hekimi Yusuf Tokdemir konuyla ilgili, “Biz yine randevu sistemini düzeltmeye çalıştık, randevu alanlar olduğu için çoğu şeyi düzeltemedik. Umarım bu yaşanan yoğunluk 14 gün sonra olumsuz olarak dönmez” diye konuştu.

“Beş dakikada bir randevu bu işin doğasında yok”

Bir diğer aile hekimi Kadir Can Kurtulmuş ise “’Beş dakikada bir’ bu işin doğasında yok. Bu şartlar içerisinde bir aşılama merkezi kurulmalı ki biz de oraya odaklanalım” dedi. ASM’lerde, sadece aşılama olmadığını söyleyen Kurtulmuş, merkezlerdeki diğer işlemlerin de aksadığını vurguladı. 

“Biz bu kalabalıktan işimizi yapamadık”

İslambey Aile Sağlık Merkezi’nde çalışan adını vermek istemeyen bir hemşire ise dün yaşananları şöyle anlattı: “Zaten dışarısı çok soğuk, biz sadece aşı yapmıyoruz, gebelik testi, normal aşılarını olacak insanlara da bakıyoruz. Dün yaşanan dolayı, biz işimizi yapamadık. Bir şekilde üstesinden geldik fakat bize bilgilendirme yapılmadan böyle karar alınması tam anlamıyla felaket.”

Koronavirüs aşısı yapılırken barkod sisteminden kaynaklı sıkıntıdan vakit kaybettiklerini söyleyen hemşire, “Zaten barkod okumada sorun yaşıyoruz, üstüne böyle bir olay geldi. Normal işlerimizi dahi yapamadık” diye ekledi.

“Bizim kapasitemiz dahi yetmedi”

Hemşire, ASM’lerin kapasitesi ile ilgili de şöyle konuştu: “Bizim kapasitemiz diğer sağlık merkezlerine göre daha büyük, biz bu derece zorlandıysak, diğer yerlerde neler olmuştur diye insan kendine bir soruyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.