Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rakamlarla İstanbul’da kar yağışı: 63 bin 38 ton tuz döküldü, 582 ağaç ve direk devrildi, en az 126 araçta hasar oluştu

İstanbul’da geçen hafta sonundan itibaren etkili olan kar yağışı, bu akşam saatlerinden itibaren şehri terk ediyor. Meteoroloji mühendisi Harun Ekmekçioğlu, şehirde yarın (18 Şubat) sabah 06.00 ile 09.00 saatleri arasında yer yer kar yağışının az da olsa yaşanabileceğini, hafta sonu ise sıcaklığın mevsim normallerinin üzerine çıkacağını söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul’da etkili olan kar yağışıyla ilgili verileri Medyascope ile paylaştı.

İstanbul’da geçen hafta sonundan bu yana etkili olan kar yağışı, üç gündür İstanbul’da ulaşımı ve trafiği etkiliyor. Tahminlere göre kar yağışı bugün gece saatlerine kadar yer yer devam edecek ve etkisini ağırlıklı olarak Anadolu Yakası’nda gösterecek. Kar yağışının yarın sona ermesi ve sıcaklığın mevsim normallerinin üzerine çıkması bekleniyor. 

Gök gürültülü kar yağışının sebebi ne?

Meteoroloji mühendisi Harun Ekmekçioğlu, pazartesi gününden bu yana deniz etkisi kar yağışlarının görüldüğünü belirterek yağışların bu kadar etkili olmasının nedenini şöyle açıkladı: “Bu yağışlar, Karadeniz üzerinden rüzgarla gelen nemi toplayarak kar yağışı bırakan yağışlar. Pazartesi gününden beri etkili oluyorlardı. Deniz suyu sıcaklığının 10 derece, yukarısının ise -30, -40 derecelerde olması kararsızlık yaratıyor. Kararsızlık sonucunda gök gürültülü kar yağışları gördük. Dün de bugün sabah saatlerinde de bunu yaşadık. Yerel olarak etkili oldu. Vurduğu yerde yeri soğuttuğu için hava kütleleri karın yerde kalmasına neden oluyor. Bu da ulaşımda aksamalara yol açtı.”

Ekmekçioğlu, bu sabah 05:30’dan itibaren etkisini yoğun şekilde gösteren kar yağışının öğle saatlerinde etkisini kaybettiğinin altını çizerek “Artık yağışlar Anadolu Yakası’na geçti. Akşam saatleriyle birlikte de kar yağışının bitmesini bekliyoruz. Yarın sabah saatlerinde alçak basınç sistemi geliyor. Sabah 6-9 saatleri arasında yağış olabilir. Bu yağış bazı yerlerde karla karışık, yer yer kar yağışı olarak görülebilir. Ancak bunlar kısa süreli olur, olursa. Hafta sonu sıcaklıklar 12 derecelere yükseliyor, mevsim normallerinin üzerine çıkıyor” dedi.

63 bin 38 ton tuz döküldü, 7 bin 31 İBB personeli çalışıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de kar yağışı nedeniyle yoğun bir şekilde çalışıyor. İBB’nin yağışlardan dolayı yaşanabilecek aksaklıklara müdahale etmek için sahada çalışan toplam personel sayısı 7 bin 31. 1351 araçla tuz dökme, kar küreme, kurtarma çalışmalarına devam eden İBB ayrıca dökülen toplam tuz miktarınına ait verileri de paylaştı. Buna göre yollara son 18 saatte 4 bin 639 ton, pazartesi gününden beri ise 63 bin 38 ton tuz döküldü.

İki kişi yaralandı, 10 hayvan hayatını kaybetti

Yağışla birlikte AKOM’a gelen ihbarları da Medyascope ile paylaşan yetkililer, son dört günde il genelinde 582 ağaç ve direk devrilmesi, 15 de çatı dökülmesi yaşandığını söyledi. İki kişi bu kazalarda yaralanırken en az 10 hayvan hayatını kaybetti. AKOM’a gelen araç hasar ihbar sayısı ise 126. 

Evsiz vatandaşlar İBB tesislerinde misafir ediliyor

Bu süreçte tartışılan konulardan biri de şehirdeki evsiz vatandaşların durumuydu. Evsiz vatandaşlar kar yağışıyla birlikte İBB tesislerinde misafir edildi. Şu anda 416 kişi İBB tesislerinde, 127 kişi ise İBB’nin anlaşmalı olduğu otellerde kalıyor. 

İBB ayrıca metrobüs durakları, köprü girişleri olmak üzere bazı yerlere mobil büfeler kurdu. Büfeler aracılığıyla evsiz vatandaşlara ücretsiz olarak sıcak içecek, çorba ve su servisi yapılıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.