Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki ile söyleşi: “HDP ve İYİ Parti’nin görüşmesi önünde bir engel görmüyorum”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Türkiye’de mevcut iki ittifakın bulunduğunu, HDP’nin ise bir seçim ittifakından ziyade bir demokrasi ittifakını savunduğunu belirterek, bu anlamda HDP ile İYİ Parti’nin görüşmesi önünde bir engel görmediğini söyledi.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun cezasının Yargıtay tarafından onanması ile ilgili ise Tiryaki, “Yargıtay sanki emir almış gibi bir davranış içinde bu onama kararını vermiş. Kabul edilebilir bir karar değil, umarım bu karar Meclis’te okunmaz” dedi.


HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Ömer Faruk Gergerlioğlu’na verilen cezanın onanması, Gare operasyonundan sonra yaşananlar, iktidarın reform ve yeni anayasa çağrıları ile HDP’nin muhalefet partilerine yaptığı ziyaretleri Medyascope’a değerlendirdi. Gergerlioğlu’nun bir haberi paylaştığı ve paylaştığı haberde yer alan bir fotoğraf nedeniyle propaganda suçundan yargılandığını ve vekil seçilmesine rağmen yargılamanın sürdüğünü belirten Tiryaki, şöyle konuştu: “Maalesef Yargıtay, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarına, son olarak AYM’nin Berberoğlu kararına rağmen verilen cezayı sanki talimat almış gibi bir tavır ile onamış. Alınan karar siyasi bir karardır. Umarım Meclis’te okunmaz ve halkın sesi olan vekilimizin dokunulmazlığı kaldırılmaz. İktidarı rahatsız eden bir vekil arkadaşımızdır. Daha önce de iki arkadaşımız yine aldıkları cezalar gerekçe gösterilerek, vekillikleri düşürüldü ve cezaevine konuldu.”

“AKP’liler hiçbir zaman parti kapatmaktan söz etmedi”

Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP), HDP’nin kapatılması çağrılarına rağmen Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) hiçbir zaman HDP veya parti kapatılması konusunda konuşmadıklarını da söyleyen Tiryaki, “Ancak partinin kapatılması dışında her şeyi ile HDP’ye yükleniyorlar. Parti binalarımızın önünde bile kolluk güçleri açıklama yapmamızı engelliyor. HDP’lilere selam veren bile fişleniyor. Her gün gözaltı operasyonları yapılıyor. AKP,  parti kapatmak yerine vekillerin dokunulmazlığını kaldırmak gibi bir yola da başvurabilir” dedi.

“Muhalefet partileri ‘vatan-millet’ edebiyatına karşı ilk kez dik durmuştur”

Gare operasyonunda yaşanan başarısızlığın üstünü örtmek ve bunu muhalefet partilerine mal etmek isteyen AKP’nin Meclis’ten ortak bildiri çıkarma girişiminin, muhalefetin dik duruşuyla sonuç vermediğini belirten Tiryaki, sözlerini şöyle sürdürdü: “Muhalefet partileri (CHP-İYİ Parti) ilk kez iktidarın başarısızlığına, ‘vatan-millet’ diyerek ortak olmayarak dik durdular ve ortak bildiriye imza atmayacaklarını açıkladılar. Bu bir milattır. Muhalefet partileri iktidarın başarısızlığını örtme ve bundan siyasi rant devşirme girişimine izin vermemiştir.”

HDP’nin muhalefet partilerine yaptığı ziyaretleri de değerlendiren Tiryaki, bu ziyaretlerin önemli olduğunu ve devam edeceğini belirtti: “Türkiye’de mevcut iki ittifak var. HDP bunların dışında, seçim ittifakı değil demokrasi ittifakı oluşturmak istiyor. Bunun da toplumsal karşılığının olduğunu 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde gördük. Bu kapsamda HDP’nin İYİ Parti ile görüşmesinin önünde bir engel görmüyorum. HDP ve İYİ Parti’nin dünya görüşleri farklı olabilir ama Türkiye’nin sorunlarının çözümü ve sorunların konuşulması için görüşmelerinin önünde bir engel yok.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.