Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransız üniversitelerinde “İslamcı solculuk” tartışması tekrar alevlendi

Fransız akademisindeki “İslamcı solculuk” (İslamo-gauchisme) tartışmaları son günlerde tekrar alevlendi. Ülkedeki üniversitelerde görev yapan çok sayıda akademisyen, ülkede artan İslam karşıtlığına gösterdikleri tepkiler sebebiyle “İslamcı solcu”olarak anılmaya başlanırken Fransa Araştırma ve Yüksek Eğitim Bakanı Frederique Vidal, geçen çarşamba günü (17 Şubat) yaptığı açıklamada, Fransa’daki üniversitelerde “İslamcı solculuğun” giderek yayıldığını ve bu durumun incelenmesi gerektiğini belirterek ülkenin araştırma alanındaki yetkili kuruluşlardan CNRS’e (Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi) konuyu araştırması için talimat verdiğini söyledi. Vidal’in bu çıkışına, başta CNRS yetkilileri olmak üzere çok sayıda akademisyen ve siyasetçi tepki gösterdi. Vidal’e destek veren hükümet sözcüsü Gabriel Attal ise geçen hafta yapılan bakanlar kurulu toplantısı sonrasında, bilim insanlarının ve araştırmacıların “mutlak bağımsızlığına” inandıklarını ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bunu en iyi temsil eden siyasetçilerden biri olduğunu söyledi. 

Attal, bilim insanlarının bağımsızlığı ilkesine kabinenin tüm üyelerinin inandığını vurgularken tartışılması gereken esas konunun Fransa’da koronavirüs salgını döneminde üniversite öğrencilerinin artan “geçinme kaygılarının” olması gerektiğini belirtti.  

Vidal’in çıkışı Fransa siyasetinde kendini aşırı sağda konumlandıran çok sayıda isimden de destek görürken İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Vidal’in sözlerinde haklı olduğunu ve kendisiyle son dönemde, geçen hafta Fransa Ulusal Meclisi tarafından onaylanan “Bölücülük Yasası” üzerinde çalışan Gilles Kepel ve Bernard Rougier gibi akademisyenlerin, “İslamcı solcu” olarak nitelendirilen entelektüellerin yoğun olduğu bölümlerde yapmak istedikleri araştırmalar için yeterli finansal desteği alamadıklarını söyledi. 

Fransa’daki bazı yorumcular ise Vidal’in “İslamcı solculuk” tartışmalarını tekrar alevlendirmesinin arkasındaki sebebin üzerindeki baskıyı başka yöne çekmek olduğunu düşünüyor. Fransa’da son dönemde lise ve üniversite öğrencilerinin ekonomik olarak zor dönemler yaşaması ve giderek güvencesiz hale gelen durumları kamuoyunda sıklıkla tartışılır olmuştu. Araştırma ve Yüksek Eğitim Bakanı olarak Vidal’in hedefinin de bu yönde yükselen sesleri kesmek ve farklı bir gündem yaratmak olduğu belirtiliyor.

Geçen kasım ayında, dünyanın farklı bölgelerinde görev yapan yüzlerce akademisyen, terör saldırılarının ve İslam karşıtlığı tartışmalarının yoğunlaştığı Fransa’daki ırkçılık karşıtı akademisyenlere destek için uluslararası bir mektup yayımlamıştı.

Mektupta, “Fransa’daki Müslüman azınlığa yapılan ırkçılıklara dikkat çeken akademisyenler, ‘İslamcı teröristlerin müttefikleri’ ve ‘milletin düşmanları’ olarak damgalanıyor” denilmişti.

Derleyen: Alphan Telek

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.