Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Pfizer aşısının Brezilya varyantı üzerinde etkili olduğu anlaşıldı, ABD’de aşılanan milyonlarca kişi için koronavirüs önlemleri gevşetiliyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Halk Sağlığı Yönetimi, koronavirüs aşısı olan kişilerin maske kullanma kurallarını gevşetiyor. Güney Afrika’da ortaya çıkan koronavirüs varyantı, ABD’de bir hapishane görüldü. Pfizer aşısının, İngiltere ve Güney Afrika varyantları üzerinde etkisi araştırılırken, yapılan başka çalışmalar ile aşının, Brezilya varyasyonu üzerinde büyük ölçüde etkili olduğu kanıtlandı. Medyascope, dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini sizin için derledi.

ABD’de aşılanmış kişiler için maske kuralları gevşetiliyor

ABD’de 60 milyona yakın insanın koronavirüs aşısı olması nedeniyle bazı kısıtlamalar gevşetiliyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) açıkladığı yeni önlemler kapsamında, uzun süredir birbirinden uzak olan aile fertleri artık bir araya gelebilecek. Aşılanmış büyükanne ve büyükbabalar, aşılanmamış olsa bile torunlarıyla görüşebilecek. Aşıları tamamlanmış insanlar küçük gruplar halinde maskesiz görüşebilecek.

Ayrıca ülke çapında koronavirüs vaka ve ölüm sayılarının düşüşü nedeniyle işyerlerinin ve okulların açılması için baskı yapılıyor. Teksas ve Mississippi valilikleri, eyaletlerde maske kullanımı zorunluluğunu ortadan kaldırdı fakat sağlık yetkilileri, koronavirüs önlemlerinin kontrolsüz şekilde gevşetilmesinin, salgında dördüncü dalgaya yol açabileceğinden endişeli. Bu yüzden Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) belirlediği yeni tedbir kararları, ülke çapında kontrollü bir şekilde normale dönülmesini amaçlıyor. CDC Direktörü Dr. Rochelle P. Walensky, alınan kararlarla ilgili, “Daha fazla Amerikalı aşılandıkça, tamamen aşılanmış kişilerin kendileri için düşük riskle devam edebilecekleri bazı faaliyetler olduğunu görüyoruz” açıklamasını yaptı. Koronavirüs salgınının birinci yıldönümü nedeniyle ABD Başkanı Joe Biden’ın da perşembe günü (11 Mart) bir konuşma yapması ve ABD’nin normalleşme süreci ile ilgili açıklamalarda bulunması bekleniyor.

Güney Afrika varyantı ABD’de bir hapishanede görüldü

ABD’nin Colorado Eyaleti sağlık yetkilileri, koronavirüsün Güney Afrika’da ortaya çıkan tehlikeli bir varyantının (B.1.351), bir hapishanedeki iki mahkumda görüldüğünü açıkladı. Ülke hapishanelerinde ilk defa görülen varyasyon nedeniyle alarma geçildi. Halk sağlığı yetkilileri, hapishaneden gelen tüm pozitif test sonuçlarının tekrar kontrol edilip başka mutasyonlu virüse sahip hastalar olup olmadığına bakılacağını açıkladı.

Verilere göre eyaletteki yaklaşık 13 bin mahkûmun yarısından fazlası hâlihazırda koronavirüse yakalandı. Vakaların büyük çoğunluğu hastalığı hafif atlatsa da 29 mahkûm koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Bulaşıcı hastalık uzmanlarına göre hastalığı geçirenlerin virüse karşı bağışıklık kazandığı göz önünde bulundurulsa bile, virüsün B.1.351 varyasyonu bu kişilere yeniden bulaşabilir ve hastayı ölüme kadar götürebilir.

Uzun süreli koronavirüs hastalığı semptomları gösteren kişiler üzerinde araştırma yapıldı

Koronavirüs sonrası kalıcı hasar araştırması yapan araştırmacılar, hastalığı geçirdikten sonra uzun süreli semptomlar deneyimleyen birçok kişinin, hastalığa yakalandıkları ilk günlerde ağır semptomlar yaşamadıklarını gözlemledi.

ABD’nin Kaliforniya Eyaleti’nde testi pozitif çıkmış ancak hastaneye yatırılmamış bin 407 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre hastalığı geçirenlerin yüzde 27’si, hastalıktan 60 gün sonra göğüste ağrı ve nefes problemleri gibi virüs sonrası semptomları ile karşı karşıya kaldı.

Araştırmacılar, bu tür uzun süreli sorunları olan hastaların yaklaşık üçte birinin, koronavirüs testinin pozitif çıkmasından sonraki 10 gün boyunca herhangi bir semptom göstermediği kanısına vardı. Araştırma sonuçlarından bir tanesi de koronavirüs sonrası semptomların, çocuklar da dahil her yaş grubundan insanı etkilediği oldu. Semptomlar arasında anksiyete, bel ağrısı, yorgunluk, uykusuzluk ve hızlı kalp atışı dahil olmak üzere 30’dan fazla belirti kaydedildi.

New York şehrinde okullar 22 Mart tarihinde yeniden açılıyor

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, şehirde lise öğrencilerinin 22 Mart itibarıyla sınıflara geri döneceğini duyurdu. New York Eğitim Departmanı’nın yaptığı açıklamaya göre, şehirdeki 488 devlet lisesinde bulunan ve dönem başında yüz yüze eğitimi seçen yaklaşık 55 bin öğrencinin yanı sıra 17 bin çalışanın da okula dönmesi bekleniyor.

Okullar açılırken, uzaktan eğitim seçeneğini tercih eden 282 bin lise öğrencisi ise çevrimiçi eğitime devam edecek.

Oregon’da yeni ve tehlikeli bir varyant keşfedildi

ABD’nin Oregon Eyaleti’nde bilim insanları, ilk kez İngiltere’de ortaya çıkan ve hızla yayılan koronavirüs varyantının yerel bir versiyonunu tespit etti. Araştırmacılar şimdiye kadar bu varyant ile tek bir vakada karşılaştı ancak genetik analiz, mutasyonlu virüsün hasta kişide ortaya çıkmadığını, ona bir topluluktan geçtiğini gösterdi.

Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’nde çalışmayı yöneten Brian O’Roak, Oregon’da ortaya çıkan varyantla ilgili, “Mutasyonlu virüs dünyanın başka bir yerinden ülkemize gelmedi. Kendiliğinden oluştu” açıklamasını yaptı.

Koronavirüsün Oregon varyantı aslında çok daha bulaşıcı olan ve ilk defa İngiltere’de görülen varyasyon ile aynı omurgaya sahip. Bu varyant ayrıca Güney Afrika’da ortaya çıkan mutasyonun özelliklerini de taşıyor.

Pfizer aşısı Brezilya varyantı üzerinde etkili oluyor

Yapılan araştırmalar, Pfizer ve BioNTech’in ürettiği koronavirüs aşısının, Brezilya’da ortaya çıkan koronavirüs varyasyonu üzerinde etkili olduğunu ortaya koydu. Teksas Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmalar, Pfizer aşısının, virüsün Brezilya mutasyonuna karşı daha az bulaşıcı olan formlarda gösterdiği etkinin neredeyse aynısını gösterdiği sonucuna ulaştı.

Daha önce yayınlanan çalışmalarda, Pfizer aşısının, ilk kez İngiltere ve Güney Afrika’da görülen diğer daha bulaşıcı varyantlar üzerinde etkili olduğu, ancak Güney Afrika varyantının, aşının sağladığı koruyucu antikorları azaltabildiği gözlemlenmişti.

Pfizer, mevcut aşısının Güney Afrika varyantına karşı koruma sağlama olasılığının hâlâ yüksek olduğuna inandığını söyledi. Bununla birlikte ilaç üreticisi, aşının etkinliğini daha iyi görebilmek için, aşılarının üçüncü bir takviye doz uygulamasının yanısıra varyantla savaşmak için özel olarak yeniden düzenlenmiş bir sürümünü de test etmeyi planlıyor.

İngiltere’de salgın sırasında inşa edilen geçici hastaneler kapatılacak

Koronavirüs salgınının ilk zamanlarında İngiltere’de kurulan yedi geçici salgın hastanesi, gelecek aydan itibaren kapatılacak.

Salgının ilk zamanlarında nisan ayında İngiltere’de inşa edilen dört bin yatak kapasiteli yedi salgın hastanesinde, ilk dalgada yalnızca 54 hasta tedavi edildi.

Kuzey Yorkshire’de ise kurulan ve 500 kapasiteli hastane hiç hasta kabul etmeden kapılarını kapatacak ve kapanana kadar koronavirüs test merkezi olarak hizmet verecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler