Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Atina’da halk, polis şiddetine karşı sokağa döküldü: Biri ağır üç polis yaralandı

Yunanistan’ın başkenti Atina’da, bir vatandaşın polis tarafından ağır bir şekilde darp edilmesinin üzerine halk, sokağa çıktı. Atina’daki Nea Smyrni Meydanı’nda polis şiddetini protesto etmek amacıyla başlatılan gösterilerden biri ağır, üç polis yaralandı. Gösteriler sonucu 10 kişi gözaltına alındı.

Atina’da bulunan Nea Smyrni Meydanı’nda 7 Mart Pazar günü polisin bir vatandaşı ağır bir şekilde darp ettiği videonun sosyal medyada yayılması üzerine yaklaşık beş bin kişi 9 Mart Salı günü sokağa çıktı. Kısa süre sonra kontrolden çıkan protestolar sırasında bir polis memurunun motosikletinden indirilerek darp edildiği görüntüler, sosyal medyada paylaşıldı. Gösteri sırasında yaşanan arbedede biri ağır olmak üzere üç polis yaralanırken 10 kişi gözaltına alındı.

Devlet yayın kuruluşu ERT’de yer alan bilgilere göre, Nea Smyrni Meydanı’nda toplanan göstericiler arasından yüzleri maskeli yaklaşık 200 kişinin, meydanda bulunan polis karakoluna doğru giderek karakola taş ve yanıcı madde atması üzerine polis göstericilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su sıkarak müdahale etti.

Başbakan Kiryakos Miçotakis yaptığı açıklamada halktan, “bu akşam Atina’da görülen üzücü şiddet görüntülerinin son olmasını” sağlamalarını istedi ve “Kimsenin bizi bölmesine izin vermeyeceğim” dedi.

Başbakan Miçotakis ayrıca salı günü erken saatlerde ana muhalefet partisi Syriza’ya seslenerek, halkı salgın döneminde polis şiddetini protesto için sokağa çağırmanın “büyük bir sorumsuzluk” olduğunu ve Syriza’nın 7 Mart Pazar günü polis şiddetine maruz kalan genci “politik çıkarları için kullandığını” belirtmişti.

İktidarı “sürekli olarak artan polis şiddetinden” sorumlu tutan sol muhalefet partisi Syriza ise kontrolden çıkan gösterilerde şiddete başvurarak “barışçıl protestoyu lekeleyenleri” kınadı.

Protestolara sebep olan polis şiddeti

Atina Nea Smyrni Meydanı’nda 7 Mart Pazar günü bir polisin savunmasız bir genci ağır şekilde darp ederken kaydedilen görüntülerin ortaya çıkması üzerine özellikle öğrenci gruplarından ve muhalefet partilerinden polise yönelik ciddi tepkiler gelmişti. Videoda bir polis tarafından copla darp edilen gencin yardım çığlıklarına karşın etrafta bulunan diğer polislerin harekete geçmediği görülüyordu.

Görüntüler üzerine polis memurlarıyla ilgili soruşturma başlatılırken emniyet, olayların videoda görülenle kısıtlı olmadığını, Nea Smyrni’de koronavirüs kısıtlamalarına uyulmadığı yönünde çok sayıda şikayet gelmesi üzerine bölgeye bir ekibin gittiğini ve polislerin burada 30 kişinin saldırısına uğradığını belirtti.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.