Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya’da dört çocuğunu öldürdüğü iddia edilen annenin masum olduğu 18 yıl sonra ortaya çıktı: Çocuklar “ani bebek ölümü sendromu” nedeniyle hayatını kaybetmiş

Avustralyalı Kathleen Folbigg, dört çocuğunun her birini henüz 2 yaşına gelmeden öldürdüğü gerekçesiyle 2003 yılında 40 yıl hapse mahkûm edilmişti. 18 yıl sonra gerçek ortaya çıktı: Folbigg masumdu, çocuklar “ani bebek ölümü sendromu” nedeniyle hayatlarını kaybetmişti.

Avustralya’nın “en korkunç seri katili” olarak tanımlanan ve kendi bebeklerini öldürdüğü iddia edilen Kathleen Folbigg’in masum olduğu 18 yıl sonra ortaya çıktı. Dört çocuğun ölüm sebebinin, Folbigg’deki genetik bir bozukluk olduğu anlaşıldı. Nobel ödüllü iki ismin de aralarında bulunduğu 90 bilim insanı, eyalet valisinden, 2003’te 40 yıl hapse mahkûm edilen kadının derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Avustralya’da 1989-1999 yılları arasında dört çocuğunu öldürdüğü iddia edilen Folbigg, 2003 yılında 40 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Oysa Folbigg, en başından beri masum olduğunu savunmuş ve çocuklarının doğal nedenlerden vefat ettiğini söylemişti.

Folbigg’i hapishanede ziyaret eden iki uzman doktor, kadından numune aldıktan sonra nadir görülen bir genetik mutasyona sahip olduğunu gördü. Bu genetik bozukluğun, bebeklik ve çocukluk döneminde kalp durmasına ve ani ölüme neden olabilen kalpte ritim bozukluğuna yol açması, Folbigg’in suçsuz olabileceğinin ilk sinyali oldu. Ardından ölen dört bebekten ikisinin kan ve doku örneklerini de inceleyen doktorlar, bebeklerin de aynı mutasyona sahip olduğunu fark etti ve mahkemeye bu kanıtları içeren raporları sundu.

18 yıl sonra ise 90 bilim insanının oluşturduğu bir grup, Folbigg’in doğruyu söylediği görüşüne vardı ve serbest kalması için çağrıda bulundu.

Bilim insanlarının eyalet valisine sunduğu dilekçede, söz konusu adli hatanın acilen düzeltilmesi gerektiği belirtildi. Böylece bilim dünyası, Avustralya’nın verdiği mahkûmiyet kararından geri dönmemesiyle meşhur yargı sistemine karşı bir zafer kazandı.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.