Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya’nın son kömür santrallerinden Yallourn, “dev bir bataryaya” dönüştürülecek

Avustralya’nın en kalabalık eyaleti Viktorya’daki karbon emisyonunun yüzde 13’ünü, ülkedeki toplam karbon emisyonunun da yüzde 3’ünü tek başına oluşturan 50 yıllık kömür santrali Yallourn, planlanan tarihten dört yıl önce kapatılarak “dev bir bataryaya” dönüştürülecek.

Santrali işleten Hong Kong merkezli EnergyAustralia şirketi tarafından bugün (10 Mart Çarşamba) yapılan açıklamada, 1970’lerde inşa edilen 1.480 megavatlık kahverengi kömür santralinin kapatılarak ve dev bir bataryaya dönüştürüleceği duyuruldu.

The Guardian’da yer alan habere göre, Viktorya eyaletindeki Latrobe Vadisi’nde bulunan ve ülkenin faaliyet gösteren son kömür santrallerinden olan Yallourn, 2032 olarak planlanan tarihten dört yıl erken bir şekilde 2028 yılında kapatılacak ve yerine dev bir batarya inşa edilecek. 

Şirketin genel müdürü Catherine Tanna, kapatma kararının EnergyAustralia’nın hükümet tarafından desteklenen ve 10 milyon dolarlık “işgücü destek paketi” kapsamında olduğunu söylerken şirket, plan kapsamında, 2026 yılına kadar kömür santrali ile aynı bölgeye dört saatlik depolama kapasitesine sahip, 350 megawatt’lık bir şebeke ölçeğinde (şu anda faaliyette olan tüm bataryalardan daha büyük) bir depolama bataryası kurmayı planlıyor.

Tanna ayrıca, enerji dünyasının hızla değiştiğini ve şirketin, Yallourn kapanmadan önce bu bataryanın kurulmasını sağlamaya kararlı olduğunu belirtti. Tanna, şirketin temiz enerji kullanımını teşvik etmekte kararlı olduğunu ifade ederek “EnergyAustralia, kömür enerjisinin enerji sektöründen çıkarılıp yerine temiz enerji kullanılabileceğini göstermeye kararlı. Ancak bunu tabi ki halkımızı destekleyecek ve müşterilerin güvenilir enerjiye ulaşmaya devam etmesini sağlayacak şekilde yapacağız” diye konuştu.

İklim aktivistleri, Yallourn santralinin kapatılmasının kaçınılmaz olduğunu ancak santralin yok oluşundan etkilenecek kasabalar için hükümet destekli bir geçiş planı yapılmasının gerektiğini vurguluyor.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.