Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rize Bölge İdari Mahkemesi’nden Artvin Pilarget’e yapılmak istenen HES projeleriyle ilgili ÇED raporuna “iptal” kararı

Rize Bölge İdari Mahkemesi, Artvin-Pilarget’e yapılmak istenen hidroelektrik santrali (HES) projelerindeki ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu için iptal kararı verdi. Bilirkişi heyeti de “HES’lerin çevreye kabul edilemez sınırlarda zarar vereceği” yönünde rapor hazırlamıştı. 

Artvin’in Arhavi İlçesi’ndeki Pilarget bölgesinde AB Enerji Üretim Şirketi tarafından yapılmak istenen HES projelerine Artvin İl Genel Meclisi, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) üyelerinin oylarıyla imar izni vermişti. Bu karara tepki gösteren Pilarget sakinleri, bölge için daha önce verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) onayına itiraz ederek konuyu mahkemeye taşımıştı. Rize Bölge İdari Mahkemesi, ÇED raporunun “mevzuata ve bilimsel esaslara göre kabul edilebilir olmadığını” ifade ederek raporu iptal etti. Bu karara göre Pilarget’te “Saka-1-2 Regülatörü ve HES Projesi” hukuken iptal edilmiş oldu. 

“ÇED raporu şirketin çevresel hassasiyet ve duyarlılığını azaltacak” 

Mahkeme iptal kararında şu ifadelere yer verdi:

“Bölgede ayrı ayrı yapılması gereken projenin aynı ÇED sürecine tabi tutulmasının, projenin yürütülmesini teknik ve idaresel denetimi zora sokacağı, bu durumun gerek idaresel gerekse de projeyi idare eden şirketin çevresel hassasiyet ve duyarlılığının azalmasına yol açarak bölgeye özgü endemik bitki ve hayvan türlerinin yaşam alanlarını tehlikeye atacağı anlaşılıyor.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.