Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Myanmar ordusu, sıkıyönetim yasasının getirdiği “korkunç” şiddetten dolayı Birleşmiş Milletler tarafından kınandı: Darbe karşıtı gösterilerde en az 120 kişi öldü

14 Mart Pazar günü Myanmar’ın güvenlik güçlerinin, ülkenin en büyük kenti Yangon’daki darbe karşıtı göstericilerin üzerine ateş açmasının ardından ölü sayısı 44’e yükselirken Myanmar güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen toplu katliamlar İngiltere ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kınandı.

Pazar günü 44 protestocunun öldürüldüğü çatışma, darbe karşıtı protestolar içinde en kanlısı oldu. Siyasi Mahkumlar İçin Yardım Derneği’nin verilerine (AAPP) göre, ordunun, gücü sivil lider Aung San Suu Çi‘den alarak ele geçirmesinden bu yana kitlesel protestolarda öldürülen insan sayısı 120’nin üzerine çıktı.

Protestolar sırasında Yangon’da bulunan bazı fabrikalar ateşe verilirken Çin’e ait olan fabrikalarla ilgili Çin Büyükelçiliği’nden gelen şikayet üzerine Myanmar devlet medya ajansından bölgenin sıkı yönetim altına alınacağı duyurusu yapıldı.

İngiltere’nin Myanmar Büyükelçisi Dan Chugg, pazar gecesi olaylarla ilgili açıklama yaparak “Güvenlik güçlerinin masum insanlara karşı ölümcül güç kullanması karşısında dehşete düştüğünü” söyledi ve askeri cuntayı demokratik olarak seçilmiş sivil liderleri iktidara döndürmeye çağırdı.

BM Özel Elçisi Christine Schraner Burgener yaptığı açıklamada, hafta sonu Myanmar’daki temaslarından “göstericilere kötü muamele ve mahkumlara işkence yapıldığına dair yürek burkan ifadeler” duyduğunu söyledi.

Yapılan katliamı şiddetle kınayan elçi, “uluslararası toplumların bölgesel aktörler de dâhil olmak üzere, Myanmar halkı ve onların demokratik istekleriyle dayanışma içinde bir araya gelmesi gerektiğini” söyledi.

BM Özel Raportörü Tom Andrews da pazar günkü olaylara karşı öfkesini dile getirdi ve ülkeleri askeri cuntaya nakit ve silah tedarikini durdurmaya çağırdı.

Myanmar’da 1 Şubat’ta yönetime el koyan askeri yönetim, ülkenin seçilmiş lideri Aung San Suu Çi’yi ve diğer siyasi liderleri, seçimlerde hile yaptıkları gerekçesiyle gözaltına almıştı. 

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Kaynak: The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.