Sosyal medya ağı Twitter, geçen yıl İslam dinini eleştiren bir video yayınladığından beri taciz ve ölüm tehditleri ile karşı karşıya kalan Fransız genç Mila’nın hesabını askıya aldı. Hesabı askıya alma kararı ile ilgili “hata yaptıklarını” kabul eden Twitter, Fransız gencin hesabını bu sabah itibari ile yeniden açtı.
Sosyal medya ağı Twitter, pazar günü (14 Mart), geçtiğimiz yıl İslam’ı eleştiren bir video yayınladığından beri taciz ve ölüm tehditleri ile karşı karşıya kalan Fransız genç Mila’nın Twitter hesabını askıya aldı. Twitter öncelikle Mila’nın Twitter’ın kurallarını ihlal ettiğini iddia etti ancak Mila’nın hesabı dün sabah yeniden etkinleştirildi.
Mila’nın avukatı: “Twitter, mağdurları cezalandırıyor”
Mila’nın avukatı Richard Malka, Twitter’ın bu politikasını, “Sanki sokakta saldırıya uğradınız ve daha sonra saldırıdan ötürü siz mahkum edildiniz” benzetmesiyle eleştirdi.
Mila’ya desteklerini dile getiren çok sayıda Twitter kullanıcısı ise “Twitter, utanmalısın” diyerek destek tweetleri attı.
#Mila @magicalorrs poste un dessin d’enfant, se fait immédiatement conspuer et harceler.Twitter, n’écoutant que son courage qui ne lui disait rien, bloque le compte de la victime sous les applaudissements fanatiques des sycophantes haineux. @TwitterFrance vous devriez avoir honte pic.twitter.com/R0d1RpjA2T
— Licra (@_LICRA_) March 15, 2021
Twitter: “Hata yaptık”
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli sosyal medya ağı Twitter, AFP haber ajansına konu ile ilgili bir açıklama yaptı. Hesabı askıya alma kararı ile “hata yaptıklarını” belirten Twitter yetkilileri, askıya alma kararını iptal etti.
Ne olmuştu?
18 Ocak 2020 günü Mila, Instagram hesabından yaptığı bir canlı yayında cinsellik hakkında konuştuğu sırada bir kullanıcı tarafından “pis lezbiyen” şeklinde hakarete uğramıştı. Mila, kendisine hakaret eden kullanıcıya, “Dinden nefret ediyorum. Kur’an bir nefret dinidir” yanıtını vermiş ve bu tartışma ülke geneline yayılmıştı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Mila, İslam dinini eleştiren paylaşımları nedeniyle ölüm tehditleri almış ve Fransız Eğitim Bakanı Gabriel Attal, LCI’ye yaptığı açıklamada, “Mila’nın hayatına devam edilmesi için yeni bir okul bulduklarını” söylemişti.
Tartışmaların ardından açıklamalarda bulunan Mila ise, dinlerini yaşayan insanlara hakaret ettiği için özür dilemiş ve “Söylediklerim hakkında kesinlikle pişman değilim, bu benim düşüncemdi” ifadelerini kullanmıştı.
Mila est notre invitée dans #Quotidien pour sa seule et unique interview. pic.twitter.com/cZ1VqObHrR
— Quotidien (@Qofficiel) February 3, 2020
Mila, paylaşımları nedeniyle çok sayıda kişinin öfkesinin odağına girse de “dine hakaret” yasalarının bulunmadığı Fransa’da yaptıkları, hükümet tarafından ifade özgürlüğü olarak yorumlanmıştı.