Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs salgınının gölgesinde Türkiye’de kadın futbolu (2): “Kimi arkadaşlarım futbol dışında başka bir iş yaptı, kimisi ise umudu kesip futbolu bırakma noktasına geldi”

2020’nin mart ayında başlayan koronavirüs salgını, hayatın pek çok farklı alanı gibi futbolu ve futbolcuları da derinden etkiledi. Bir yıl önce, 2020’nin mart ayında salgın nedeniyle geçici olarak durdurulan Süper Lig, 1. Lig ve 2.Lig’in haziran ayında tekrar başlamasının ardından Bölgesel Amatör Lig (BAL) maçlarının da 17 Nisan itibariyle devam etmesine karar verilirdi. Ancak il amatör futbol liglerinde ve kadın liglerinde oynayan futbolcular salgının başlangıcından bu yana karşılaşmalara çıkamıyor. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Kadınlar 1. Ligi’nin başlama tarihini 17 Nisan olarak belirledi. Kadınlar 1. Lig takımlarından Fatih Vatan Spor’un milli futbolcusu Zeliha Nur Aksu, koronavirüs salgınının gölgesinde Türkiye’de kadın futbolunu Medyascope’tan Ali Macit’e anlattı. 

Fatih Vatan Spor’un başarılı milli futbolcusu Zeliha Nur Aksu, 13 Mart 2020’den bu yana ayaklarına top değmediğine değinirken, TFF’nin sadece Kadınlar 1. Lig’i için “devam” kararı vermesinden dolayı üzgün olduğunu söyledi. Aksu, “3 Mart 2020’den bu yana topa ayağımız değmedi. Yaklaşık beş ay hiçbir şekilde antrenman yapamadık, daha sonra kadın futbolunun başlayacağına dair bir duyum aldık. Duyumun ardından bir aylık çalışma sürecimiz oldu ama TFF’den net bir açıklama gelmediği için antrenmanlarımız eylül ayında sonlandı.  Daha sonra yine bir ay boyunca futbolumuzdan ayrı kaldık. Bu süreçte bir takım arkadaşımla beraber ikimiz bu süreci boş geçirmedik, kendimiz bireysel antrenmanlar yaptık. Sonunda TFF’den net bir açıklama geldi. Bu açıklamadan mutluyuz fakat sadece 1. Lig’in başlaması ve diğer liglerin başlamaması açıkçası beni üzüyor. Sonuçta o takımların da bir emeği ve hedefi var, onların emeklerinin boşa gitmesi beni üzüyor”. 

Kadın futboluna sadece biz sahip çıkabiliriz, bizler bir şey yapmadığımız sürece kimse bizim elimizden tutmaya yeltenmez. Bu nedenle birlik olmalıyız, tek temennim ilerleyen süreçlerde bu koronavirüs salgınından kurtulmak ve kadın futbol liglerinin düzenli ve eşit şartlarda tekrardan başlamasıdır”. 

“Kimi arkadaşlarım futbol dışında başka bir meslek yaptı, kimisi ise umudu kesip futbolu bırakma noktasına geldi” 

Aksu, koronavirüs salgını sürecinde arkadaşları ile birlikte yaşadıklarını ise şöyle anlattı: 

“Kimi arkadaşlarım futbol dışında mesleğini yaptı, kimisi futboldan ayrı kalmamak için bireysel antrenmanlara devam etti. Kimisi de umudunu kesip futbolu bırakma noktasına geldi. Biz kadınların, istediğimiz zaman yapamayacağımız hiçbir şey yoktur. Biz kadına her konuda eşitlik istiyoruz ve bunu en çok da kadın futbolunda istiyoruz. Futbol, sadece erkek işi değildir. Hiçbir spora cinsiyetçi bir yaklaşım sergilenmemeli, biz, bu yaklaşımı yıkmak için varız. Biz kadınlar, var olduğumuz sürece elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz. Ve inanıyorum ki kadın futbolu olarak ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz” dedi.

“Çok kısa bir zamanımız var, bu süreyi iyi bir şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz”

Aksu, TFF’nin Kadınlar 1. Ligi için verdiği “devam” kararının lige hazırlık için çok kısa olduğunu vurguladı. Aksu, aynı zamanda liglerin başlamasına kısa süre olsa da bu durumdan şikayetçi olmadığını, futboldan keyif almak istediğini de belirtti. Zeliha Nur Aksu, “TFF’den geç gelen haberden hemen sonra kulüp antrenmanlarımıza başladık. Çok kısa bir zamanımız var, bu süreyi iyi bir şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Şu anda antrenmanlarımız çok yoğun geçiyor. Bundan hiç şikayetçi değiliz çünkü uzun zaman futbol oynayamadık, şimdi tadını çıkarma zamanı” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.