Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 106’ncı yılı: Emekli Tümamiral Dr. Deniz Kutluk savaşı anlattı, siyasilerden anma mesajları geldi

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 106’ncı yıl dönümünde, tarafları savaşa götüren süreci, 18 Mart 1915 günü yaşananları ve savaşın sonuçlarını Emekli Tümamiral Dr. Deniz Kutluk Medyascope ekranında anlattı. Çanakkale’de anma töreni düzenlendi, siyasilerden yıldönümü mesajları geldi.

Çanakkale Deniz Savaşları, I. Dünya Savaşı’nda İtilaf Devletleri Birleşik Filosu ile savunmada kalan Osmanlı İmparatorluğu kara topçusu arasında, 19 Şubat 1915’ten 18 Mart 1915’e kadar Çanakkale Boğazı‘nda yapılan bir dizi deniz operasyonudur. Osmanlı Devleti’nin zaferiyle sonuçlanan savaş, ardından gelen pek çok başarının da vesilesi kabul edilir. Peki savaşa hangi etkenler zemin hazırladı, 18 Mart 1915 günü neler yaşandı ve savaşın sonuçları nasıl oldu? Emekli Tümamiral Dr. Deniz Kutluk tüm bu soruların yanıtlarını şöyle özetledi:

1914’te Yunanistan, ‘Madem Bulgarlar Tekirdağ’a kadar geldi, biz de Rusya ile beraber olalım. Onlar İstanbul Boğazı’nı alsınlar, biz de Çanakkale Boğazı’nı alalım, Trakya’yı ortadan ikiye paylaşalım’ düşüncesindeydi. Bu düşünce İngilizler’e açıldı ve İngilizler Winston Churchill’in büyük çabası ile savaşa girmeye ikna oldu. 

İstanbul donanma tarafından Gelibolu üzerinden korunuyordu. O dönem, 18 Mart öncesi, Albay Cevat Bey saldırıya karşı tedbir alınması gerektiğini düşündü. Gemilerden toplar söküldü ve top bataryaları oluşturuldu. Aynı zamanda Selanik, İntibah, Samsun ve Nusrat mayın gemileri ile boğaza toplam 402 mayın döşendi. 

Nusrat Mayın Gemisi’nin bir gecede döşediği 26 mayın zaferde büyük rol oynadı. Hatta Churchill 1930’da Paris Review Dergisi’ne yazdığı yazıda ‘Tarihi bu geminin döktüğü 26 demir parçası değiştirdi’ demiştir. 

18 Mart 1915 günü, İtilaf Devletleri’nin Birleşik Filo’su her şeyden habersiz bir şekilde Çanakkale Boğazı’nı üç hat halinde kolay bir şekilde geçerek İstanbul’a 10 gün içinde varabileceklerini düşünüyordu. Ama öyle olmadı tabii ki. Gemiler savunma hatlarını geçmek isterken umduklarını bulamadı, büyük zarara uğradılar. Akşama doğru Ocean adlı gemiyi tahliye ederlerken Seyit Onbaşı’nın top mermisi ile gemi dümeninden isabet aldı ve battı.

İtilaf Devletleri’nin toplamda üç gemisi batırıldı, “Asla batırılamaz” dedikleri Birleşik Filo’nun yüzde 60’ı kaybedildi. Dolayısıyla pes ettiler. Siyaseten yüz kızartıcı bir durum. Churchill görevden alındı bu harekatın mimarı olarak.” 

Siyasilerden peş peşe yıldönümü mesajları geldi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 106. yılı dolayısıyla yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi; “106’ncı sene-i devriyesini millet olarak büyük bir gurur ve heyecanla idrak ettiğimiz Çanakkale zaferinin bütün kahramanlarını ve aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmetle, tazimle yâd ediyoruz. Çanakkale, Anadolu’daki Türk varlığına ve mukaddes değerlerimize hasım olanlara karşı kahraman ecdadımızın yazdığı şanlı bir destandır. Çanakkale ruhu, milletimizin ecdadından devraldığı bağımsızlık ülküsünü gelecek nesillere daha güçlü şekilde teslim edeceği kutsal bir değerdir.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “18 Mart Çanakkale Zaferi’mizin 106. yıl dönümünde, Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum.” ifadelerini Twitter hesabından paylaştı.

İYİ Parti Lideri Meral Akşener de Twitter hesabından “Milletimizin umutsuzluklar karşısında mucizeler yarattığı #18martcanakkalezaferi’mizi kutluyor, Cesareti ve kararlılığıyla zaferimize önderlik eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve kahraman askerlerimizi rahmetle anıyorum…” mesajını paylaştı.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, “Çanakkale dirilişi, Türklüğü küçümseyen, onuruna ve kutsallarına el ve dil uzatmaya yeltenen, Türk milletinin gücünü imtihan etmeye kalkışan  bugünkü ihanet odaklarını nasıl bir sonucun beklediğini anlamaları açısından, ders almaları gereken tarihi bir ibret ve ihtar vesikasıdır. Bu vesile ile, kutlu vatan topraklarında huzur içinde yatan ve bizim varlık ve yaşama nedenimiz olarak kendini feda eden o meçhul kahramanların aziz hatıralarını hürmet ve hayranlıkla yâd ediyorum.” ifadeleriyle Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıldönümünü kutladı.

Çanakkale’de anma töreni yapıldı

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 106. yılı dolayısıyla Çanakkale’de ilk tören, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlendi. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mehmet Cem Okyay ile Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk bırakıldı. Bu sırada “TCG Burgazada” fırkateyninden 17 pare top atışı yapıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden tören, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 1994 yılında 253 bin şehit anısına 3972 sayılı kanunla Çanakkale’ye verilen “Çanakkale geçilmez” yazılı altın madalyanın Vali Aktaş ve beraberindekilerce Türk bayrağına takılarak göndere çekilmesiyle sona erdi.

Törene, AKP Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Avustralya Hükümeti Askeri Ataşesi Albay Richard Campbell, Avustralya’nın Çanakkale Konsolosu Lucas Robson ile askerler ve sivil yetkililer katıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Meral Akşener, de Çanakkale’ye giderek, Şehitler Abidesi’ni ziyaret etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.