Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Katil Putin” gerilimi artıyor: Rusya Vaşington Büyükelçisi’ni Moskova’ya çağırdı, ABD’den Rusya’ya ihracat yaptırımlarını genişletme kararı

Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD), Başkan Joe Biden’ın seçimlere müdahale ettiği gerekçesi ile “Bedelini çok yakında ödeyecek” dediği Rusya’ya ilk yaptırım geldi. ABD Ticaret Bakanlığı, Rus muhalif Aleksey Navalni’nin zehirlenmesine tepki olarak Rusya’ya yönelik getirdiği ihracat kısıtlamalarını genişleteceğini duyurdu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Biden’ın dün kendisine yönelik sarfettiği sözlere cevap vererek “Ona iyi bir sağlık dilerim” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı, Rus muhalif Aleksey Navalni’nin zehirlenmesine tepki olarak Rusya’ya yönelik getirdiği ihracat kısıtlamalarının genişletileceğini duyurdu

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rus hükümetinin hem sınırları içindeki hem de dışındaki muhaliflere karşı yasadışı bir şekilde sinir gazı kullandığının, Kimyasal Silahlar Sözleşmesi kapsamındaki taahhütlerini açıkça ihlal ettiğinin ve böylece hem kendi vatandaşlarını hem de diğer ülkelerin vatandaşlarının hayatını ölümcül bir tehlikeye attığının altı çizildi. Rusya’nın kimyasal silah faaliyetlerini yönlendirebilecek hassas ABD teknolojilerine erişiminin engellenmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, “Rusya’ya yönelik ihracat yaptırımları genişletilecektir” denildi.

Biden: “Putin bir katil, ABD seçimlerine müdahale etmenin bedelini çok yakında ödeyecek”

Ticaret Bakanlığı’ndan gelen yaptırımların genişletilmesine yönelik karar, ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki gerilimden sonra geldi. Biden, ABD İstihbarat Ofisi’nin, Rusya’nın 3 Kasım’daki ABD seçimlerine müdahale ettiğine yönelik raporu hakkında yaptığı değerlendirmede, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yönelik ağır ithamlarda bulunmuştu. 

Biden, ABC News’a verdiği röportajda, Putin’in bir “katil” olup olmadığı şeklindeki soruya “Evet” diye yanıt vermiş ve ABD seçimlerine müdahale ettiği için bedel ödeyeceğini söylemişti. Nasıl olduğu sorusuna ise Biden, “Yakın zamanda göreceksiniz” demişti. 

Putin’den Biden’a cevap: “Ona iyi bir sağlık dilerim”

Rusya Devlet Başkanı Putin de Biden’ın dün (17 Mart) kendisine yönelik sarfettiği bu sözlere yanıt verdi. Biden’a sağlık dileyen Putin, bu dileğinde ciddi olduğunu vurguladı.

Putin, “Amerikan meslektaşımın (Joe Biden) açıklamalarına gelince, söylediği gibi şahsen tanışıyoruz. Ona ne mi derdim? ‘Sağlığınız yerinde olsun’ derdim. Ona iyi bir sağlık dilerdim” dedi.

Biden’ın kendisine “katil” demesi ile ilgili sorulan bir soruyu da cevaplayan Putin “Başka bir ülkeyi, devleti, halkı ya da kişileri değerlendirmek aynaya bakmak gibidir” açıklamasında bulundu.

Rusya, Vaşington’daki büyükelçisini Moskova’ya çağırdı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Biden’ın Putin hakkındaki açıklamasından sonra Vaşington Büyükelçisi’ni Moskova’ya çağırdı. 

Zaharova, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya’nın Vaşington Büyükelçisi Anatoly Antonov’un Moskova’ya çağrıldığını söyledi: “Büyükelçi, istişareler ve ABD ile ilişkilerde neler yapılacağını, nereye gidileceğini analiz etmek için Moskova’ya çağrıldı.”

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.