Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin’den kendisine “katil” diyen Biden’a canlı yayında tartışma teklifi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün (18 Mart) yaptığı bir açıklamada, kendisi için “katil” ifadesini kullanan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile halka açık bir görüşme yapmaya hazır olduğunu söyledi. Putin, “Başkan Biden’ı tartışmamıza devam edebilmemiz için bir yayına davet etmek istiyorum, ancak şartım şu ki bunu canlı yayında yapmalıyız” diye konuştu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkındaki sözlerinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den bugün konu hakkında iki ayrı açıklama geldi. Putin, Biden ile devam eden tartışmalar kapsamında ABD Başkanı’nı yarın (19 Mart) veya pazartesi günü canlı yayında konuşmaya davet etti.

Putin, mevkidaşı Biden’ı tartışmalarına devam etmek adına canlı yayına davet ettiği açıklamasında, “Herhangi bir gecikme olmaksızın, doğrudan ve açık bir tartışmada bunları konuşmalıyız. Rusya halkı, ABD halkı ve diğer birçok ülke bu konuyla ilgileniyor gibi görünüyor” dedi. Rusya devlet televizyonu Rossiya 24’e konuşan Putin, “Amerikan tarafı için uygun herhangi bir zamanda tartışmaya devam etmeye hazırız. Daha şimdiden bunun için Dışişleri Bakanlığı’na ilgili talimatı vereceğim” açıklamasında bulundu. ABD ile ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel sorunlar gibi diğer konuları da tartışmak istediğini belirten Putin, iki ülkenin ilişkilerinin korunması gerektiğini vurguladı.

Beyaz Saray: “Biden, Putin hakkında kullandığı ‘katil’ ifadesi nedeniyle pişman değil”

Putin’in Biden’ı “canlı yayın tartışmasına” davet ettiği sıralarda Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki de Biden’ın Putin için kullandığı “katil” ifadesi nedeniyle pişman olmadığını açıkladı. 

Psaki açıklamasında, “Biden, Putin’e ‘katil’ dediği için pişman değil. Rusya ile çalışabileceğimiz alanlar var. Ancak Rusya’ya karşı doğruları söylemekten geri durmayacağız” dedi. 

Putin’den Biden’a: “Kendisine sağlık dilerim”

Putin, Biden’ın kendisine yönelik açıklamalarına ilişkin sabah saatlerinde yaptığı bir diğer açıklamada ise Biden’ın kendisi için kullandığı “katil” nitelendirmesine yanıt vermiş ve Biden’a “sağlık” dilemişti. Kendisine sorulan bir soru üzerine, “Amerikan meslektaşımın açıklamalarına gelince, söylediği gibi şahsen tanışıyoruz” ifadelerini kullanan Putin, “Ona ne mi derdim? ‘Sağlığınız yerinde olsun’ derdim. Ona iyi bir sağlık dilerdim. İroni ya da şaka yapmıyorum” dedi. 

Putin, aynı açıklamasında, “Her ülkenin geçmişinde çok ağır, dramatik ve kanlı olaylar görülmüştür. Ancak başka insanları değerlendirdiğimizde, hatta başka ülkeleri ya da halkları değerlendirdiğimizde, aslında her zaman aynaya bakar gibi oluruz. Her zaman kendimizi görürüz. Yani karşı tarafa, esasında olduğumuz şeyi yükleriz” ifadelerini kullanmıştı.

ABD – Rusya arasındaki gerilim nasıl başlamıştı? 

ABD Başkanı Joe Biden, ABD İstihbarat Ofisi’nin, Rusya’nın 3 Kasım’daki ABD seçimlerine müdahale ettiğine yönelik raporu hakkında yaptığı değerlendirmede, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yönelik ağır ithamlarda bulunmuştu. 
Biden, ABC News’a verdiği röportajda, kendisine yöneltilen “Putin’in bir katil mi?” şeklindeki soruya “Evet” diye yanıt vermiş ve Rusya’nın ABD seçimlerine müdahale ettiği için bedel ödeyeceğini söyleyerek “Yakın zamanda göreceksiniz” demişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.