Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Koca: “Gelecek hafta 60-65 yaş grubun aşılanmasına başlanacak, Biontech aşısının testlerde kullanılacak ilk 5 bin 800 dozu ülkemize ulaştı”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugünkü Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklama yaptı. Önümüzdeki haftadan itibaren 60-65 yaş grubunun aşılanmasının başlayacağını belirten Bakan Koca, Biontech aşısının testlerde kullanılacak ilk 5 bin 800 dozunun Türkiye’ye geldiğini ve bu ay içinde dört buçuk milyon dozun da uygulanmak üzere getirileceğini söyledi. Bakan Koca’nın açıklamasından öne çıkanlar şu şekilde:

“Kısa zaman içinde büyük sonuçlar almayı beklemiyorduk”

“Kontrollü normalleşme” sürecinin başlamasının üzerinden iki haftanın geçtiğini hatırlatan Fahrettin Koca, yakın zamanda daha olumlu sonuçlar almayı beklediklerini ifade etti ve “Kontrollü normalleşme döneminde ilk iki haftamızı geride bıraktık. Şüphesiz, bu kısa zaman içinde büyük sonuçlar almayı beklemiyorduk. Ama göstereceğiniz tereddütsüz irade, sonuçlarını hemen değilse de yakında ortaya koyacaktır. İşin tabiatı da budur” dedi.

“Riski yüksek iller, tedbirlerin ciddiyetinin yüksek olduğu illerdir”

Açıklamada yüksek ve çok yüksek risk gruplarındaki illerde ikamet eden vatandaşlara da seslenen Bakan Koca, “Riski yüksek iller, tedbirlerin ciddiyetinin yüksek olduğu illerdir. Bu ciddiyeti gösterin. İlinizdeki mücadele için bazı kararlar bizzat şehrinizdeki amir, yönetici ve uzmanlar tarafından verilmektedir. Bunların kararlarının bizim verdiğimiz kararlardan, taleplerinin bizim taleplerimizden hiçbir farkı yoktur. Sizlerin yaşama şartlarını bizden iyi bilen onlardır. Günlük hayatınıza getirdikleri düzenlemelere lütfen uyun” ifadelerini kullandı.

“Biontech aşısının testlerde kullanılacak olan ilk beş bin 800 dozu ülkemize ulaştı”

Fahrettin Koca, daha önce yaklaşık beş milyon doz için gerekli anlaşmaların yapıldığının açıklandığı Biontech firmasının ürettiği aşıların, testlerde kullanılacak beş bin 800 dozluk kısmının da Türkiye’ye geldiğini duyurdu. Koca, bu ay içinde dört buçuk milyon doz aşının uygulanmak için getirileceğini ve sırası gelenlere bu aşının yapılacağını açıkladı.

60-65 yaş grubunun aşılanması gelecek hafta başlıyor

Fahrettin Koca, öncelikli gruplar olarak belirlenen sağlık çalışanlarının ve 65 yaş üzeri vatandaşların aşılarının yapıldığını vurgularken, gelecek haftadan itibaren de bir alt grup olan 60-65 yaş arası kişilerin aşılanmaya başlayacağını açıkladı.

“Mutant virüsler, daha zayıf fakat daha kolay bulaşıyorlar”

Son olarak mutant virüsler hakkında değerlendirmelerde bulunan Bakan Koca, “Bildiğiniz gibi, virüsün bazı şekilleri ortaya çıktı. Bu duruma mutasyon diyoruz. Mutant virüsler, daha zayıf fakat daha kolay bulaşıyorlar. Böylece vakalar da yaygınlaşıyor. Endişe verebilecek yayılmanın önünü kesecek olan tedbirdir. ‘Virüs, eski virüs değil, mutasyona uğradı’ diyerek, asla işi hafife almayın. Mutantı da olsa, koronavirüs tehlikeli bir virüstür” diye konuştu.

“Vaka artışları henüz hastanelere yansımadı”

Fahrettin Koca, sosyal hareketliliğin artmasıyla birlikte son 15 günde pek çok ildeki vaka sayılarının arttığını ancak bunların henüz hastanelere yansımaya başlamadığını da belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.