Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope özel haber – Vakıflar Genel Müdürlüğü açıkladı: Taksim Gezi Parkı’nın mülkiyeti, İBB’den alınarak Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’na devredildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) mülkiyetindeki Taksim Gezi Parkı’nın, Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’na devredildiğini açıkladı. Geçtiğimiz hafta alınan karar, Vakıflar Kanunu’ndaki 30. maddeye dayandırıldı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, tapuda İBB’ye tahsis edilmiş olan ve mülkiyeti İBB’de bulunan Taksim Gezi Parkı’nın, 12 Mart tarihinde alınan kararla Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’na devredildiği belirtildi.

Devir işlemi Vakıflar Kanunu 30. maddeye dayandırılıyor. Vakıflar Kanunu 30. maddede “Vakıf yoluyla meydana gelip de her ne suretle olursa olsun Hazine, belediye, özel idarelerin veya köy tüzel kişiliğinin mülkiyetine geçmiş vakıf kültür varlıkları mazbut vakfına devrolunur” ifadesi yer alıyor. 

Herhangi bir taşınmaz üzerinde vakıflara ait bir mal varsa, Vakıflar Genel Müdürlüğü, buna dayanarak geri tescil talep edebiliyor. Bu hak, belediyeye, özel idareye veya Hazine’ye geçmiş tüm taşınmazlar için geçerli. Edindiğimiz bilgilere göre Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün elinde, Gezi Parkı için Osmanlı dönemine ait tapu kayıtlarına dayanan belgeler var.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“2008’de yapılan 5737 sayılı Vakıflar Kanunu’nun 30. Maddesi gereğince İnönü Meydanı 751 ada 1, 2 ve 3 parsel, Cumhuriyet mevkii 751 ada 4 parselin mülkiyeti, ‘Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’na geçti. 2008’de yapılan kanuni düzenleme ‘Vakıf yoluyla meydana gelip, her ne suretle olursa olsun Hazine, belediye, özel idareler, köy ve tüzel kişiliğin mülkiyetine geçmiş Vakıf Kültür Varlıkları Mazbut Vakfına Devrolunur’ ibaresi yasa ile kanunlaştırılmıştır. Bu kapsamda, 2008’den 2019’a kadar 647 eser, 2019’dan bu yana ise yine 367 eser Vakfına dönüştürülmüştür. Mülkiyeti vakıf olup da Vakfına rücu edilmeyenlerin ise çalışmaları devam etmektedir.”

Öte yandan, 2008 yılından itibaren 1100 adet mülkün bu maddeye dayandırılarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildiği öğrenildi.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Twitter hesabından paylaştığı mesaj ile karara tepki gösterdi:

Öte yandan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, belediyenin konuyla ilgili mülkiyet davası açacağını duyurdu. Polat, “Bu keyfi, yasaya uygun olmayan işlem için mülkiyet davası açıyoruz” dedi.

26 Ağustos’ta Taksim Meydanı ve Gezi Parkı’nı ziyaret ederek incelemelerde bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2013 yılındaki Gezi olayları hakkında “Gezi’de ortaya konan mücadele Türkiye tarihinin en önemli mücadelelerinden birisi” ifadelerini kullanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.