Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tanzanya tarihinde bir ilk: Devlet başkanlığı koltuğuna bir kadın oturdu

Tanzanya Devlet Başkanı John Magufili’nin hayatını kaybetmesinin ardından görevi devralması beklenen Devlet Başkanı Yardımcısı Samia Suluhu Hassan, ülke tarihinde başkanlık koltuğuna oturan ilk kadın olacak. Hayatını kaybeden Devlet Başkanı Magufili, daha önce koronavirüs tedbirlerine karşı olduğu için Batı medyası tarafından birçok kez hedef alınmıştı. Yeni Devlet Başkanı Samia Suluhu Hassan ise Dünya Ekonomik Forumu üyesi olmasıyla öne çıkıyor.

Tanzanya’da eski Devlet Başkanı John Magufuli’nin hayatını kaybetmesinin ardından yardımcısı Samia Suluhu Hassan, Devlet Başkanı olarak yemin etti. Magufuli’nin 17 Mart’taki ölümü sonrasında anayasaya göre görevi devralan Hassan, ülke tarihindeki ilk kadın devlet başkanı oldu. Yemin töreni sonrası açıklama yapan Hassan, “Millet olarak güçlüyüz ve liderimiz Magufuli’nin bıraktığı yerden yolumuza devam edeceğiz” dedi. Hassan, Tanzanya’nın altıncı ve Zanzibar Adası kökenli ikinci devlet başkanı oldu.

Samia Suluhu Hassan kimdir?

Ocak 1960’da Tanzanya’ya bağlı özerk takımadalar olan Zanzibar’da doğan Hassan, 1986’da Kalkınma Yönetimi Enstitüsü’nde kamu yönetimi lisansı, 1992-1994 arasında Manchester Üniversitesi’nde ekonomi yüksek lisansı derecesi aldı. İlk olarak 2000’de siyasete girmeye karar veren Hassan, Zanzibar Temsilciler Meclisi’ne özel üye seçildi ve Zanzibar Başkanı Amani Karume tarafından bakan olarak atandı. 2010’daki seçimlerde Tanzanya Ulusal Meclisi’ne milletvekili olarak giren Hassan, bu dönemde Devlet Başkanı Jakaya Kikwete tarafından Birlik İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı olarak atandı. Hassan, 2014’te ülkenin yeni anayasasını hazırlamakla görevli Kurucu Meclis Başkan Yardımcısı olarak seçildi. Başkan John Magufuli, 2015’te seçimlerinin ardından Hassan’ı ülke tarihindeki ilk kadın başkan yardımcısı olarak atamıştı.

Ne olmuştu?

Tanzanya Devlet Başkanı John Magufili, 17 Mart günü kalp rahatsızlığından dolayı 61 yaşında hayatını kaybetmiş ve ülkede, Magufuli için 14 günlük ulusal yas ilan edilmişti. Tanzanya tarihinde görev başında ilk kez devlet başkanı hayatını kaybederken, anayasaya göre başkanın ölmesi halinde yerine devlet başkanı yardımcısının geçmesi gerekiyordu. Anayasanın 37’nci maddesi uyarınca, devlet başkanının koltuğu ölüm dahil herhangi bir nedenle boş kalması halinde yerine başkan yardımcısı, onun yokluğunda ise meclis başkanı geçiyor. Başkan Yardımcısı Samia Suluhu Hassan’ın, dört yıl sonra yapılacak seçime kadar Tanzanya’nın yeni devlet başkanı olması beklenirken, hükümetin farklı bir yol izleyip izlemeyeceği henüz bilinmiyor.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.