Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Mayıs sonuna kadar toplam 100 milyon doz aşının Türkiye’ye ulaşmasını bekliyoruz”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugünkü Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “salgına karşı en büyük zaferin aşı ile elde edileceğini” belirten Bakan Koca, insanların aşı tedariki ve aşı çalışmaları hakkında yeteri kadar bilgiye sahip olmadığı için karamsarlık yaşadığını belirterek aşı uygulamaları ve şu anki istatistikler hakkında şu bilgileri verdi:

“Mevcut durumda elimizde 18 milyon dozdan fazla aşı var, mayıs sonuna kadar toplam 100 milyon dozun ulaşmasını bekliyoruz”

“Türkiye’de şu ana kadar 14 milyon dozdan fazla aşı uygulandı. Yurtdışından getirerek kullanıma aldığımız aşı, toplamda 18 milyon dozun üzerinde. Ayrıca bugün itibariyle, 10 milyon doza tekabül eden, dolumu Türkiye’de yapılacak aşı elimize ulaşmış durumda. Mayıs sonuna kadarsa toplam 100 milyon dozun Türkiye’ye ulaşmasını bekliyoruz. Anlaşma bu şekilde yapılmıştır. Bunlar, her birinize güven telkin edecek sayılardır.” 

“Nisan başında 4.5 milyon doz BioNTech aşısı elimizde olacak”

Yakın zamana kadar aşılama sürecinin Sinovac aşısıyla yürütüldüğünü ve artık BioNTech aşısının da sürece dahil olduğunu vurgulayan Koca, “1,4 milyon doz BioNTech aşısı bugün itibariyle elimize ulaşmış durumdadır. Nisan ayı başında, bu, 4,5 milyon doza ulaşacak. Buna ek olarak 30 milyon dozluk opsiyonlu anlaşma yapılmıştır. Başında Türk bilim insanlarının bulunduğu BioNTech’in üretim kapasitesi arttıkça, Türkiye aşıdan daha fazla yararlanacak” dedi.

“Sputnik aşısının tedariki için ilk görüşmelere başlanmıştır”

Bakan Koca, Rusya’da üretilen Sputnik V aşısının tedariki için de görüşmelerin başladığını duyurdu: “Kamuoyunda adı sık geçen Rus menşeli aşı Sputnik V’in gelişim süreçlerini yakından izledik. Sputnik’in tedariki için ilk görüşmelere başlanmıştır. Bu aşı, uygunluğunun kesinlik kazanmasına dönük test sürecinden sonra yaygın kullanıma alınabilecek. Dünyada kullanımda olan diğer aşılarla ilgili olarak da girişimlerimiz devam etmektedir. Firmalarla görüşmelerimizde haziran ayından önce aşı gelmesi için gayretimiz sürüyor.”

“Böyle bir salgında, bir başka ülkenin ürettiği aşıya bel bağlamak yanlıştır”

Aşının uzun vadeli bir ihtiyaç olduğunun altını çizen Fahrettin Koca, hem tedarik sorunlarından hem ekonomik bedellerinden dolayı başka ülkelerin ürettiği aşılara bel bağlamanın yanlış olduğunu belirterek yerli aşı çalışmaları hakkında şu bilgileri paylaştı: “Yerli aşı çalışmalarımız, bu anlayışla, sonuca doğru önemli gelişmeler katediyor. Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen inaktif aşı faz 2 safhasındadır. Son gönüllünün ikinci doz aşısı 9 Nisan’da yapılacak, sonuçların elde edilmesini takiben nisan ayı sonunda, son aşama olan faz 3 aşamasına geçilecek.”

“Yeni teknikte aşının burundan sprey olarak uygulanması amaçlanmaktadır”

Aşı çalışmalarında burundan sprey tekniğinin de geliştirilmekte olduğunu belirten Koca bu yeni aşının faz 1 çalışmalarına yakında geçileceğini de açıkladı: “Bu yeni teknikte aşının burundan sprey olarak uygulanması amaçlanmaktadır. İntranazal Covid aşısı denilen bu aşının da çok yakında faz 1 çalışmalarına başlanacak. Türk bilim insanlarının bu girişimi sonuçlanırsa, bu, dünyadaki ilk intranazal Covid aşısı olacak. Üretim verimliliği son derece yüksek olan bu aşıdan sadece bir tesiste, yılda 250 milyon doz üretilebilecek.”

“Mayıs ya da haziran sonunda salgın kontrol altına alınabilir”

Tedbirlere uyumun giderek azaldığına dikkat çeken Fahrettin Koca, aşılama tamamlandığında salgının kontrol altına alınabileceğinin altını çizerek bu sürecin Türkiye açısından ne zaman gerçekleşeceğine dair “‘Mayıs sonu, bilemediniz, haziran ayı sonuna kadar!’ dersek, bu, mevcut durumda gerçekçi bir cevap olacaktır” diyerek bunun için üç asgari şartın sağlanması gerektiğini belirtti. Bakan Koca, üç şartı şöyle sıraladı: 

  • Her birimizin, süreçte tedbirlere uyması,
  • Aşı tedariki için yaptığımız, bağlayıcı olan anlaşmalara uyulması,
  • Aşı programını etkileyecek olası bir sorun yaşanmaması.”

“100 milyondan fazla doz aşının tamamı mayıs sonuna kadar elimizde olacak”

Koca açıklamasını şu cümlelerle sonlandırdı: “Üç şarttan biri, tedbirlere tam uyum, sizlere bağlıdır. Diğer ikisi için, büyük bir performansla çalıştığımızı bilmenizi istiyorum. Planlarımıza göre, 100 milyondan fazla doz aşının tamamı mayıs sonuna kadar elimizde olacak. 50 milyonu aşkın kişinin aşısı tamamlanıp, büyük kısmında koruyuculuk başlayacak. İnanın ki, yakın günler güzel günler olacak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.