Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Süveyş Kanalı’nda karaya oturan yük gemisi Ever Given kısmen yüzdürüldü

Süveyş Kanalı’nda sıkışan Evergreen şirketine ait Ever Given isimli 400 metrelik konteyner gemisi yedi günlük çalışmanın ardından kısmen hareket ettirildi. Dünyanın önemli ticaret noktalarından biri olan Süveyş Kanalı yakın bir zamanda yeniden geçişlere açılacak.

Süveyş Kanalı Yönetimi Başkanı Osama Rabie, bugün (29 Mart) yaptığı açıklamada Süveyş Kanalı’nın kapanmasına neden olan Tayvan merkezli Evergreen grubunun yük gemisini, kanalın doğu kıyısında kısmen hareket ettirebildiklerini duyurdu.

Rabie, gemiyi kurtarma çalışmalarıyla ilgili, “Henüz bitirmedik, hâlâ çalışmamız gerekiyor ancak gemi sonunda hareket etti” dedi ve geminin kanalda yukarı yönde hareketine devam edebilmesi için römorkörlerin bir saat kadar daha çalışmalarını sürdüreceğini sözlerine ekledi.

Evergreen şirketi, dümenin ve pervanenin tamamen çalışır durumda olduğunu ancak kanalın yeniden geçişlere açılabilmesi amacıyla römorkörlerin gemiye hareket edebilmesi için yardımcı olmasının beklendiğini belirtti.

Kurtarma çalışmaları sırasında 14 römorkör, geminin altından 27 bin metreküp kum çekti. 400 metre uzunluğundaki konteyner gemisinin baş tarafının altında bulunan kaya öbeğinin kırılmasıyla gemi sonunda hareket ettirildi.

Kurtarma operasyonu sırasında çekilen bir videoya, gemiyi kurtarmak için çalışan işçilerin sevinç içinde attığı “Allahu ekber” nidaları yansıdı.

Tayvanlı Evergreen Marine şirketi tarafından işletilen 200 bin tonluk gemi, 26 Mart’ta Süveyş Kanalı’nın güney girişinde sıkışmıştı. Kanalın kuzey ve güney girişinde geçiş için bekleyen gemilerin sayısı 350’yi aşmış ve dünyanın önemli ticaret noktalarından biri olan kanaldaki beklemenin küresel ticarette her gün toplam 9,5 milyar dolar (77 milyar TL) değerinde zarara sebep olduğu açıklanmıştı.

İlk gelen bilgilere göre, geminin şiddetli rüzgar nedeniyle karaya oturduğu söylenmişti ancak kanal yetkilileri, geminin karaya oturmasına sadece şiddetli rüzgarın yol açamayacağını belirtti. Soruşturma kapsamında insan kaynaklı ya da teknik hata ihtimalinin de araştırıldığı duyuruldu.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.