Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Süveyş Kanalı, karaya oturan konteyner gemisi nedeniyle trafiğe kapandı

Mısır’daki Süveyş Kanalı, 400 metrelik bir konteyner gemisinin karaya oturması sonucu trafiğe kapandı. Ever Given adlı geminin kurtarma çalışmalarının en az iki gün süreceği belirtilirken geminin kanalın geçiş yolunu kapattığı ve deniz trafiğinin tamamen durduğu aktarıldı. 

BBC’de yer alan habere göre, Süveyş Kanalı, bugün (24 Mart) Çin’den Hollanda’nın Rotterdam bölgesine giden “Ever Given” adlı 400 metrelik konteyner gemisinin karaya oturmasının ardından trafiğe kapatıldı.

Tayland merkezli Evergreen Marina şirketine ait geminin mürettebatından gelen bilgilere göre, gemi kuvvetli bir rüzgâr sebebiyle karaya oturdu. 

Kurtarma çalışmalarının başladığı ve geminin kanaldan çıkartılabilmesi için römorkların (çekici) konuşlandırıldığı belirtildi. Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, kurtarma çalışmalarının en az iki gün sürmesi beklenirken geminin kanal trafiğini kapatmasının ardından en az 15 gemi kanalda mahsur kaldı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) North Carolina eyaletindeki denizcilik tarihçisi olarak çalışan Dr. Mercogliano, BBC’ye verdiği demeçte, bu tarz olayların nadir görüldüğünü ancak küresel ticaret ağında büyük sonuçları olabileceğini ve Ever Given’ın şimdiye kadar Süveyş Kanalı’nda karaya oturmuş en büyük gemi olduğunu söyledi.

Dünyanın en önemli deniz ticaret yollarından biri olan Süveyş Kanalı’nı yılda yaklaşık 19 bin gemi kullanıyor. Dünyadaki deniz ticaretinin yüzde 10’luk bölümünün yapıldığı kanal, konum itibariyle Asya ile Avrupa arasındaki en kısa deniz yolu olma özelliğine sahip.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.