Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Etel Adnan: İmkânsız Eve Dönüş” sergisi Pera Müzesi’nde sanatseverlere kapısını açtı

Ressam, yazar ve şair Etel Adnan’ın imzasını taşıyan “Etel Adnan: İmkânsız Eve Dönüş” sergisi, bugün (6 Nisan) İstanbul – Pera Müzesi’nde sanatseverlerle buluştu. Etel Adnan’ın farklı türlerde eserlerinin yer aldığı sergi 8 Ağustos’a kadar ziyaret edilebilecek. 

Ressam, yazar ve şair Etel Adnan‘ın yüz yıla yaklaşan yaşamının tüm üretim dönemlerini kapsayan “Etel Adnan: İmkânsız Eve Dönüş adlı sergisi bugün, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü M. Özalp Birol ve eş küratör Serhan Ada’nın katılımıyla İstanbul-Pera Müzesi’nde açıldı. 8 Ağustos’a kadar ziyaret edilebilecek sergi, Etel Adnan’ın yağlıboya, desen, baskı, seramik, halı, leporello (akordeon şeklinde katlanmış defter) ve film gibi farklı alanlarda ürettiği çok sayıda eseri içeriyor. Sergide Etel Adnan’ın eserleriyle birlikte, farklı dönemlerde kendisiyle yapılmış olan söyleşilerin video kayıtları da sanatseverlerle buluşuyor.

Etel Adnan, Müslüman bir Arap ve İzmirli Ortodoks bir Rum’un çocuğu olarak 1925 yılında Şam’da doğdu. Çokkültürlü ve çokdinli bir ailenin içinde büyüyen Adnan, öğrenimine bir Fransız kız okulunda başladı. Okulda tanıştığı Fransızca aracılığıyla edebiyatla ilgilenmeye başlayan Adnan, bu sayede kazandığı bursla Paris’e, Sorbonne Üniversitesi’nde felsefe ve estetik eğitimi almaya gitti. Buradaki eğitiminin ardından ABD’ye göç eden ve Berkeley ve Harvard gibi tanınmış üniversitelerde doktora eğitimi gören sanatçı, 1972 yılında Arap dünyasındaki hareketlilik sürerken Beyrut’a, kendi deyimiyle “sürgünden sürgüne” döndü. 

Resim yapmaya, edebiyata olan ilgisini keşfettikten çok sonra, 1959 yılında başlayan Etel Adnan, ilk olarak ABD’nin San Francisco kentinde bulunan sanat merkezleri ve galerilerde eserlerini sergiledi. İlk kişisel sergisini de Beyrut, Dar-al Fan’da açtı. Kıtalar ve kültürlerarası bir yaşamı olan Etel Adnan’ın 30’dan fazla kitabı ve pek çok sanat eseri var. Türkiye’de ilk kez eserleri kapsamlı bir şekilde sergilenen Adnan’ın “Etel Adnan: İmkânsız Eve Dönüş sergisinin küratörlüğünü Suriyeli ressam Simone Fattal ile şair ve akademisyen Serhan Ada üstlendi. 

Sergiyi Medyascope’a değerlendiren eş küratör Serhan Ada, “Geriye doğru bir yüzyılı, dünyanın her yerinde kendi deyimiyle ’sürgün’ olarak yaşamış bir sanatçının üretiminden görmenin anlamlı olacağını düşünüyorum. Eserlerin, görüntülerinden daha derin anlamları olabileceğini, ziyaretçilerin Etel’in nesneleriyle, dağıyla, deniziyle, ayıyla, dünyasıyla karşılaşınca bugün yaşadığımız dünya ve gelecekte yaşayabileceğimiz dünyaya dair derin düşüncelere dalabileceklerini düşünüyorum” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.