Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Peru’da ikinci tura kalan devlet başkanlığı seçimlerinde ilk sırayı solcu aday Pedro Castillo aldı

Pazar günü (11 Nisan) halkın son üç yıl içindeki beşinci devlet başkanlığı seçimleri için sandığa gittiği Peru’da, solcu Özgür Peru Partisi’nin (PL) lideri Pedro Castillo yarışı önde götürürken haziran ayında yapılması planlanan ikinci turda Castillo ve sağcı aday Hernando de Soto’nun yarışması bekleniyor. 

Latin Amerika ülkesi Peru, pazar günü (11 Nisan) koronavirüs salgınının gölgesinde son üç yıl içindeki beşinci devlet başkanlığı seçimleri için sandığa gitti. İlk sonuçlar, solcu sendika başkanı Pedro Castillo’nun yarışı önde götürdüğünü ortaya koyarken araştırma ve danışmanlık şirketi Ipsos’un verilerine göre, Özgür Peru Partisi’nin (PL) lideri olan Castillo şu ana kadar oyların yüzde 18,6’sını aldı.

Halkın Gücü Partisi’nin (FPP) adayı ve aynı zamanda halen hapishanedeki eski Peru Devlet Başkanı Alberto Fujimori’nin kızı olan Keiko Fujimori ise oyların yüzde 14,5’ini alarak ikinci sıraya yerleşti. Aşırı sağcı lider Rafael Lopez’in de seçimlerde yüzde 11,9 oy olarak üçüncü sırada olduğu belirtildi. Sağcı Ülkenin İlerlemesi Partisi’nin lideri Hernando de Soto ise oyların yüzde 10,6’sını alabildi.

Seçimlere katılan 18 aday da başkanlık koltuğuna oturmak için gerekli yüzde 51’lik çoğunluğu sağlayamadığı açıklanırken seçimin haziran ayında yapılması planlanan ikinci turunda Castillo ve De Soto’nun yarışması bekleniyor.

25 milyon kayıtlı seçmenin olduğu seçimlerde koronavirüs salgını nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alınırken hükümet yetkilileri, yaşlı vatandaşları sandıklara erken gitmeleri ve mümkün olduğu kadar kalabalıktan uzak durmaları konusunda uyardı.

Günlük ortalama 280 virüs kaynaklı ölüm bildiren Peru’da doktorlar ise salgının devam ettiği bir ortamda miting ve seçim yapılmasının doğru olmadığını söyleyerek hükümetin seçim kararına tepki göstermişti. Peru Tıp Fakültesi Doktorlar Derneği Başkanı Augusto Tarazona, “Ne yazık ki siyaset halk sağlığından daha önemli hale geldi” demişti. . ,

Halkın son üç yıl içinde beşinci kez devlet başkanlığı seçimleri için sandık başına gittiği Peru’da, eski Devlet Başkanı Martin Vizcarra’nın hakkındaki yolsuzluk suçlamaları sebebiyle 10 Kasım’da görevden alınmasının ardından yerine gelen geçici Devlet Başkanı Manuel Merino da altı gün sonra halkın yoğun protestolarının ardından istifa etmişti. Merino’nun ardından göreve Francisco Sagasti getirilmişti.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.