Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: Minneapolis’in kuzeyinde siyah Daunte Wright’ı silahla vurarak öldüren polis memuru ve bölgenin emniyet müdürü istifa ederken protestolar dün gece de sürdü

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Minnesota eyaletinde geçen pazar (11 Nisan) 20 yaşındaki siyah Daunte Wright’ı öldüren polis memuru Kim Potter ve olayın yaşandığı Brooklyn Center bölgesinin emniyet müdürü Tim Gannon’nun istifa ettiği açıklandı. Brooklyn Center Belediye Başkanı Mike Elliott, “Bu istifaların toplumu biraz sakinleştireceğini umuyorum” derken polis şiddetine karşı düzenlenen protestolar dün de devam etti.

Minneapolis’in kuzeyindeki Brooklyn Center bölgesinde yaşanan olay sonrası, pazar gecesi binlerce kişi sokaklara dökülerek Wright’ın öldürülmesine tepki gösterirken aynı gece olayların daha fazla büyümemesi için eyalet genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. 

Brooklyn Center Emniyet Müdürü Tim Gannon da pazartesi günü (12 Nisan) yaptığı açıklamada, araç ruhsatının süresi dolduğu için polis tarafından çevrilen Wrigth’ın kaçmaya çalışması üzerine polis memuru Kim Potter’ın elektroşok tabancasını kullanmak istediğini ancak yanlışlıkla silahını kullanarak Wright’ı vurduğunu açıklamıştı. Kadın polis memuru Potter’ın silahını ateşledikten sonra “Kahretsin, adamı vurdum” diye bağırdığını gösteren vücut kamerası görüntülerini kamuoyuyla paylaşan Gannon, olayı “trajik bir ölüm” diye nitelendirmişti.

Polis yetkililerinin açıklamasını yeterli bulmayan halk, pazartesi günü de Brooklyn Center sokaklarında protesto gösterileri düzenlerken Belediye Başkanı Mike Elliott, salı günü (13 Nisan) yaptığı açıklamada, Wright’ın ölümünden sorumlu polis memuru Kim Potter ve Emniyet Müdürü Tim Gannon’ın istifa ettiğini duyurdu.

Reuters’ta yer alan habere göre, 26 yıldır polislik yapan 48 yaşındaki Kim Potter, istifa mektubunda, “Polis memuru olmanın ve topluma en iyi şekilde hizmet etmenin her dakikasını çok sevdim ancak toplum, polis teşkilatı ve memur arkadaşlarım için istifa etmemin daha yararlı olacağına inanıyorum” dedi. İstifaları değerlendiren Brooklyn Center Belediye Başkanı Mike Elliott, “Bu istifaların toplumu biraz sakinleştireceğini umuyorum” dedi.

Wright’ı vuran polis memuru Potter’ın istifasının henüz kabul edilmediğini ve onu kovma yolunun hâlâ açık olduğunun altını çizen Elliot “İnsanlara bu durumu ciddiye aldığımızı göstermek istiyoruz” diye konuştu.

Protestolara katılan Daunte Wright’ın annesi Kate Wright ise “öğrenme güçlüğü” nedeniyle lisede eğitim hayatını sonlandırdığını belirttiği oğlunun, olayın hemen öncesinde kendisini arayarak polislerle iletişim kurabilmesi için arabuluculuk yapmasını istediğini söyledi. Oğlunun kendisini aradığı sırada polislerin Daunte’nin araçtan inmesini ve telefonu kapatmasını söylediklerini duyduğunu belirten Kate Wright, “Telefonu yanında oturan kız arkadaşına verdiği sırada polis tarafından vurulmuş” dedi. 

Wright’ı vuran polis Kim Potter ve Emniyet Müdürü Tim Gannon’ın istifa etmesine karşın Brooklyn Center sokakları dün gece de hareketliydi. Protestocuların bölgedeki bir polis karakoluna şişe ve taş fırlatmasının ardından polis göstericilere göz yaşartıcı gaz, ses bombası ve plastik mermiyle müdahale etti.

Brooklyn Center polis yetkilileri, pazartesi günü 40, dün de 60’tan fazla kişinin protestolarda gözaltına alındığını duyurdu.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.