Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Pfizer CEO’sundan bağışıklığın korunması için üçüncü doz aşıların gerekebileceği uyarısı, salgınla mücadelede örnek ülkelerden Tayland’da rekor vaka artışı

Salgınla mücadelede örnek ülkelerden Tayland’da rekor vaka artışı yaşanıyor. Pfizer’dan aşı açıklaması: “Altı ila 12 ay sonra üçüncü doz gerekebilir.” İsrail açık alanlarda maske zorunluluğu kaldırıyor. Düşük gelirli ülkelere aşı göndermek için kurulan COVAX programı, 2 milyar dolar arıyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Salgınla mücadelede örnek ülkelerden Tayland’da rekor vaka artışı

Koronavirüs salgınıyla mücadelede örnek ülkelerden biri olarak gösterilen Tayland’da vaka sayıları son bir haftada tekrar tırmanışa geçti. Ülkede cuma günü (16 Nisan) açıklanan 1582 yeni vakayla salgının başlangıcından bu yana görülen en yüksek vaka sayısı kaydedilirken başkent Bangkok’taki hastanelerde acil servis bölümlerinin dolmasıyla kentteki bazı oteller virüse yakalananların tedavi edilebilmesi için boşaltıldı.

Tayland hükümetinin “koronavirüsle mücadele ekibinin” başındaki Taweesin Wisanuyothin, önümüzdeki pazartesiden (19 Nisan) itibaren barların, masaj salonlarının ve okulların iki hafta süreyle kapatılmasının kararlaştırıldığını açıklarken ayrıca restoranlarda alkol satışının yasaklandığını ve 50’den fazla kişiyle yapılması planlanan tüm aktivitelerin de iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

Sağlık yetkilileri, vaka sayılarındaki artışın nedeninin Tayland’da 13-15 Nisan tarihleri arasında “yeni yıl günü” olarak kutlanan Songkran öncesi seyahat hareketliliğin artması ve aşılamada istenilen seviyeye gelinememesi olduğu görüşünde.

Salgının başlangıcından bu yana toplam 39 bin 38 vaka ve 97 ölüm kaydeden Tayland, salgınla mücadelede örnek gösterilen ülkelerin arasında yer alıyor. Ancak aşılama programında henüz istenilen aşamaya gelemeyen Tayland’da şu ana kadar Çinli Sinovac şirketinin aşılarından iki milyon doz, kan pıhtılaşmasına sebep olduğundan şüphelenilen Oxford-AstraZeneca aşılarından ise toplam 117 bin doz temin edildi. Tayland hükümeti Sputnik V aşıları için Rusya’yla görüşmeleri sürdürürken Pfizer-BioNTech aşısı için yaptığı görüşmeleri de hızlandırmış durumda.

Pfizer’dan aşı açıklaması: “Altı ila 12 ay sonra üçüncü doz gerekebilir”

Almanya merkezli BioNTech ile beraber aşı geliştiren Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli ilaç şirketi Pfizer’in CEO’su Albert Bourla, antikor üretimine devam edilebilmesi için uygulanan ilk iki dozun altı ila 12 ay sonrasında üçüncü bir doza ihtiyaç duyulabileceğini söyledi. 

ABD’li sağlık sigortası şirketi CVS Health’in düzenlediği bir organizasyonda konuşan Bourla, “Koronavirüs çocuk felcinden daha çok gribe benziyor. Bu virüse karşı her yıl aşı olmamız gerekebilir. En muhtemel bir senaryo bize, ilk iki dozun ardından altı ile 12 ay arasında üçüncü bir doza ihtiyaç duyulacağını ve her yıl aşılama yapılması gerekeceğini gösteriyor” dedi.

Pfizer-BioNTech ile birlikte ABD genelinde kullanılan diğer iki aşı olan Moderna ve Johson & Johnson’ın yetkilileri de daha önce salgınla mücadelede üçüncü dozun gerekli olabileceğini belirtmişti.

ABD’de Joe Biden yönetiminin koronavirüsle mücadele ekibinin başkanlığını yapan David Kessler da perşembe günü (15 Nisan) yaptığı açıklamada, aşılama programlarında “takviye doza” ihtiyaç duyulabileceğini belirterek mevcut aşıların bağışıklık sürelerinin detaylı şekilde incelenmesi gerektiğini dile getirmişti.

İsrail açık alanlarda maske zorunluluğu kaldırıyor

Dünyada nüfusuna oranla en fazla koronavirüs aşısını uygulayan ülke konumundaki İsrail’de, açık alanlarda maske zorunluluğu kaldırılıyor. İsrail Sağlık Bakanı Yuli Edelstein, perşembe (15 Nisan) günü yaptığı yazılı açıklamayla, ülkede açık havada maske takma zorunluluğunun bu hafta pazar (18 Nisan) gününden itibaren kaldırılacağını duyurdu. Kararın sağlık yetkililerinden gelen öneriler doğrultusunda alındığını belirten Edelstein, buna karşılık kapalı alanlarda maske takma zorunluluğun bir süre daha devam edeceğini söyledi.

9,3 milyon nüfuslu İsrail’de 5 milyon 338 bin 967 kişiye aşıların ilk dozu, 4 milyon 961 bin 238 kişiye ise ikinci dozu uygulandı. İsrail Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, ülkede yeni vaka sayılarının ortalaması son bir haftada 200’ün altına düştü. Ülkede bugüne kadar 836 bin 504 vakaya rastlanırken 6 bin 312 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Düşük gelirli ülkelere aşı göndermek için kurulan COVAX programı, 2 milyar dolar arıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından düşük gelirli ülkelere 2021 yılının sonuna kadar iki milyar doz aşının dağıtılmasını sağlamak amacıyla kurulan Koronavirüs Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX), aşıların dağıtımı için kaynak arayışında.

COVAX’ın ilk aşamada 2 milyar dolarlık kaynak arayışında olduğu belirtilirken programa finansman desteği sağlamak için, yoksul ülkelerin aşılara erişimini hızlandırma amacıyla 2000 yılında UNICEF, DSÖ ve Dünya Bankası ortaklığında kurulan GAVI İttifakı ve ABD hükümetinin organizasyonuyla perşembe (15 Nisan) gecesi çevrimiçi bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte yaklaşık 380 milyon dolar bağış toplanırken bağışların önemli bir bölümü İsviçre’den geldi. Joe Biden yönetimi de daha önce ABD’nin 2020 ve 2021 yıllarında COVAX’a toplam 4 milyar dolar destek sağlayabileceğini açıklamıştı.

GAVI İttifakı Başkanı Marie-Ange Saraka-Yao, etkinlikte yaptığı konuşmada “Aşıların bir şekilde bir yerlere ulaşmasını beklersek çok geç olacak. Düşük gelirli ülkelere ulaşamadan birileri tarafından satın alınacaklar” dedi.

DSÖ liderliğinde kurulan COVAX, şimdiye kadar 113 düşük ve orta gelirli ülkeye toplam 38 milyon doz aşı gönderdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.