Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla ifade veren Genco Erkal: “İfade özgürlüğünün kısıtlanmasına, insanların düşünceleri yüzünden hapis yatmasına karşıyım”

Tiyatro sanatçısı Genco Erkal, hakkında cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla açılan soruşturma kapsamında ifade verdi: “İfade özgürlüğünün kısıtlanmasına, insanların düşünceleri yüzünden hapis yatmasına karşıyım. Paylaşımlarımın neresinde cumhurbaşkanına hakaret görülmüş anlayabilmiş değilim.”

Tiyatrocu Genco Erkal, hakkında cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla açılan soruşturma kapsamında İstanbul Adliyesi’nde savcıya ifade verdi. Erkal, sosyal medya hesaplarından yazılı halini paylaştığı ifadesinde “60 yıldır politik tiyatro yapıyorum. Dünyada ve ülkemizde gördüğüm haksızlıkları, baskıları, adaletsizliği, bağnazlığı eleştiriyorum” dedi.

Erkal, ifadesinde şunları söyledi:

“Evet bu paylaşımlar benimdir. 60 yıldır politik tiyatro yapıyorum. Dünyada ve ülkemizde gördüğüm haksızlıkları, baskıları, adaletsizliği, bağnazlığı eleştiriyorum. Doğal olarak bu duruşumla askeri ve sivil tutucu iktidarları rahatsız ediyorum. Bu benim görevim. Bir yararı olacağını düşünmediğimden hiçbir zaman hakaret yoluna başvurmadım. Başkanlık sistemine karşıyım. İfade özgürlüğünün kısıtlanmasına, insanların düşünceleri yüzünden hapis yatmasına karşıyım. Yoksulları daha yoksul kılan çarpık ekonomik düzene karşıyım. Laik bir ülkede din olgusunun sürekli öne çıkarılmasın siyasi malzeme olarak kullanılmasına karşıyım. Bunları hem sahnede hem de sosyal medyada sürekli anlatıyorum ama asla hakaret yok. Paylaşımlarımın neresinde cumhurbaşkanına hakaret görülmüş anlayabilmiş değilim.”

Usta tiyatrocu, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek hakkında soruşturma başlatıldığını sosyal medya hesabından “Cumhurbaşkanına hakaretten hakkımda soruşturma açılmış. Pazartesi günü ifade vermeye gidiyorum” diyerek duyurmuştu.

Erkal’ın duyurusu sonrası birçok isim destek mesajları yayınladı. Oyuncular Sendikası da yaptıkları açıklama ile Genco Erkal ile dayanışma mesajı verirken ifade özgürlüğünün önemini vurgulamıştı:

“Genco Erkal, duruşu ile seyircilerine, öğrencilerine ve çalışma arkadaşlarına örnek olmuş gerçek bir sanatçıdır. Politik tiyatro yapan, eleştiren bir aydındır.

Sosyal medya hesaplarından yaptığı eleştirilerinin ifade özgürlüğü kapsamında değil de suç olarak görülüp ihbar edilmesini kabul etmiyoruz.”

Erkal bugün, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde savcıya ifade verirken Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker, Mahmut Tanal’ın da aralarında olduğu isimler kendisine destek için yanındaydı.

Kapak fotoğrafı: Sezgin Tanrıkulu-Twitter

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.