Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Arjantin’in koronavirüsle büyüyen ekonomik krizi: “Hiçbir şeyimiz kalmadı”

Latin Amerika ülkesi Arjantin, koronavirüs salgınından ekonomik olarak en kötü etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. Yaklaşık üç yıldır durgunlukla mücadele eden Arjantin ekonomisi, salgınla geçen 2020 yılında yaklaşık yüzde 10 oranında küçülürken ülkede sosyal yardım alanların sayısı iki milyon artarak 10 milyonu geçti.

New York Times’ta yer alan habere göre, 2020 yılının Mart ayında dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında Arjantin Pezosu’nun değerinin önemli ölçüde düşmesiyle ülkede gıda ve gübre gibi önde gelen ithalat mallarının fiyatı da yükseldi. Her beş kişiden birinin yoksul statüsünde yaşadığı 45 milyon nüfuslu ülkede, sosyal yardım alan vatandaşların sayısı da geçen yıl iki milyon artarak 10 milyonu aştı.

Yüksek enflasyon ülkenin en büyük problemi olmaya devam ederken şu an yüzde 40’ı aşan enflasyonun gelecek yıl yüzde 46’ya ulaşacağı tahmin ediliyor.

Salgın öncesinde ülkenin başkenti Buenos Aires’te mütevazı bir hayat yaşadığını belirten 33 yaşındaki kuaför Carla Huanca, gazeteye verdiği demeçte, salgınla birlikte her şeyin değiştiğini ve ailesiyle birlikte tüm maddi imkanlarını kaybettiklerini söyledi. Salgın boyunca yemeklerini hükümetin sağladığı acil destek fonunun yardımıyla aldıklarını belirten Huanca, “Hiçbir şeyimiz kalmadı. Tüm birikimlerimizi harcadık” diye konuştu.

Ülkedeki pek çok işletme sahibi de Arjantin Merkez Bankası tarafından devam ettirilen yüksek faiz politikasıyla birlikte ekonomik toparlamanın “ivme kazanamayacağı” görüşünde.

2018 yılında, eski Devlet Başkanı Mauricio Macri liderliğinde Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 57 milyar dolarlık “tarihi” bir destek kredisi anlaşması imzalayan ülkenin ayrıca, fondan kullanılan 45 milyar dolarlık para için geri ödeme anlaşması yapması gerektiği ancak ülkedeki kamu kaynaklarının hemen hemen hepsinin salgınla mücadele kapsamında tüketildiği belirtiliyor.

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez

2019’dan bu yana ülkeyi yöneten Devlet Başkanı Alberto Fernandez’in, başta yardımcısı Cristina Fernandez olmak üzere sol politikacılarla IMF’ye karşı daha sert bir tavır gösterilmesi konusunda sorun yaşadığı belirtilirken hükümet, 2021 yılı için ödemesi gereken 3,8 milyar dolar ve bir sonraki yıl için ödemesi gereken 18 milyar dolarlık borçları erteleyebileceği bir anlaşmaya varabilmek için görüşmelerini sürdürüyor. Gazeteye konuşan eski Arjantin Finans Sekreteri Miguel Kiguel’e göre ise dış yatırımcıları ülkeye çekme yolunda somut adımlar atması gereken Fernandez hükümetinin borçlar konusunda da henüz somut bir planı yok.

Fernandez’in, Arjantin tarihinin önemli isimlerinden eski Devlet Başkanı Juan Peron’un ekonomi politikalarını uygulamaya çalıştığının aktarıldığı haberde ayrıca, hükümetin ekonomideki önceliğinin IMF ile iyi ilişkiler kurmak olduğu belirtildi. Fernandez yönetiminde Ekonomi Bakanı olarak görev yapan Martin Guzman ise geçmişte ülke ekonomisine büyük zarar veren politikaları bir kenara bırakmaları ve “daha yapıcı” olmaları gerektiğini söyledi.

Derleyen: Engin Deniz İpek

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.