Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TikTok’ta “Türkiye pasaportunun kullanıldığı yerler” başlıklı mizah videosu paylaşan iki genç kelepçe takılarak gözaltına alındı, yurtdışına çıkışları yasaklandı

Bordo renkli Türkiye pasaportu ile çektikleri “Türk pasaportunun kullanıldığı yerler” başlıklı mizah videosunu TikTok’ya yayınlamalarının ardından hedef gösterilen iki genç, bugün (28 Nisan) gözaltına alındı. Kelepçeyle adliyeye götürülen gençlerin yurtdışına çıkışları yasaklandı.

İki genç, video paylaşım platformu TikTok’ta bordo renkli Türkiye pasaportunu bardak altlığı, fırın eldiveni, kitap ayracı şeklinde kullandıkları ironi ve mizah içeren bir video yayınladı. Bunun ardından bazı haber sitelerinde gençleri hedef gösteren haberler yer alırken haber manşetlerinde “Türk pasaportunu aşağıladılar”,  “TikTok gerizekalıları”, “rezil video” gibi başlıklar kullanıldı. Sosyal medyada da gençlerin haklarında hakaret içeren, “pasaportları ellerinden alınsın” , “ceza verilsin” ifadeleri yer alan paylaşımlar yapıldı.

TikTok’ta paylaştıkları “Türk pasaportunun kullanıldığı yerler” başlıklı mizah videosu suçlama konusu yapılarak bugün gözaltına alınan iki genç hakkında yurtdışına çıkış yasağı ve imza yükümlülüğü şeklinde adli kontrol tedbirleri uygulanmasına karar verildi.

Kelepçe ile adliyeye götürüldüler

Paylaştıkları video gerekçesiyle gözaltına alınan iki genç, emniyetteki ifadelerinin ardından savcılığa sevk edildi. Demirören Haber Ajansı’nda (DHA) yer alan haberdeki fotoğraflarda gençlerin kelepçeli olarak adliyeye götürüldükleri görüldü.

Habere yansıyan savcılık ifadelerinde iki genç, paylaşımı koronavirüs salgını döneminde yurtdışına seyahat yasağı olduğu için mizah amaçlı yaptıklarını, hakaret kasıtlarının olmadığını belirtti:

“Bu paylaşımı koronavirüs döneminde yurtdışı seyahati yasak olduğu için mizah amaçlı paylaştık. Kesinlikle Türkiye Cumhuriyeti pasaportunu ve Türk bayrağını aşağılama, küçümseme, değersizleştirme gibi bir amacımız yoktu. Yapmış olduğumuz video, farklı kişilerce bilgimiz dışında diğer sosyal medya platformlarında sanki Türk pasaportuna, Türk bayrağına hakaret ediyormuşuz gibi paylaşıldı. Bundan dolayı bir infial oluştu. Yanlış anlaşıldığımız için çok pişmanız. Bundan dolayı özür dileriz. Hemen bu paylaşımı kaldırdık. Türkiye Cumhuriyeti pasaportunu ve Türk bayrağına hakaret kastımız yoktur. Vatanını ve milletini seven insanlarız. Suç işleme kastımız yoktur.”

İki genç “devletin egemenlik alametlerini alenen aşağılama” suçlamasıyla yurtdışına çıkış yasağı verilmesi talebiyle sulh ceza hâkimliğine sevk edildi. Hâkimlikte gençler hakkında, “devletin egemenlik alametlerini alenen aşağılama” suçlamasıyla yurtdışına çıkış yasağı ve imza yükümlülüğü şeklinde adli kontrol tedbirleri uygulanmasına karar verildi.

“Devletin egemenlik alametlerini aşağılama” suçlaması Türk Ceza Kanunu’nun 300. maddesinde tanımlanıyor. Bu maddenin ilk fıkrası, “Türk bayrağını yırtarak, yakarak veya sair surette ve alenen aşağılayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu hüküm, Anayasada belirlenen beyaz ay yıldızlı al bayrak özelliklerini taşıyan ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin egemenlik alameti olarak kullanılan her türlü işaret hakkında uygulanır” ifadelerini içeriyor.

Bordo pasaportla ironiye gözaltı, gri pasaportla “iltica”

Türkiye’de diplomatik, hususi damgalı, hizmet damgalı ve umuma mahsus olmak üzere dört çeşit pasaport var.

Videoda yer alan pasaport da bordo-umuma mahsus pasaporttu. Altı aylık umumi pasaport ücreti 407,20 Türk Lirası.

Pasaportlar geçen hafta, gri yani “hizmet damgalı” pasaportla yurtdışına çıkıp geri dönmeyen kişilerle gündeme gelmişti.

Malatya’da, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) tarafından yönetilen Yeşilyurt Belediyesi’nin “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi” için Eylül 2020’de Almanya’ya gönderdiği 45 kişiden 43’ü geri dönmedi. İddiaya göre çok sayıda belediye yönetimi, iltica etmek isteyen ve kamu görevlisi olmayan kişilere hizmet pasaportu (gri pasaport) sağlayarak bu kişileri yurtdışına yolladı.

Derleyen: Beyza Kural

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.