Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İktidar belediyelerinin Almanya gezileri “insan kaçakçılığı”na dönüştü: “İşsiz güçsüz vatandaşı gönderdik, ikinci el kamyon aldık”

Malatya’nın AKP’li Yeşilyurt Belediyesi tarafından geçen yıl Almanya’ya gönderilen 45 kişiden 43’ünün Türkiye’ye dönmemesiyle patlak veren “insan kaçakçılığı” tartışmalarında, iktidar partisinin yönetimindeki başka belediyelerin de bu yolla yurtdışına yüzlerce insan gönderdiği öne sürüldü.

Malatya’da AKP’li Yeşilyurt Belediyesi’nin “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi” için Eylül 2020’de Almanya’ya gönderdiği 45 kişiden 43’ünün geri dönmemesi ile ilgili başlayan tartışmalar sürüyor. Bu yolla “insan kaçakçılığı” yapıldığına yönelik iddialara son olarak AKP’li Elazığ-Arıcak, Akçakiraz ve Baskil, Ordu-Korgan, Bursa-Yıldırım ve MHP’li Tokat-Erbaa belediyeleri de eklenirken yine AKP’li Kocaeli-Dilovası Belediyesi’nin Ekim 2020’de, AKP’li Ankara-Kızılcahamam Belediyesi’nin ise 6 Ağustos 2020’de Almanya’nın Hannover kentine gezi düzenleme kararı aldığı belirlendi. İki belediyenin planladığı gezilerin koronavirüs salgını nedeniyle hayata geçirilemediği, Kızılcahamam Belediye Meclisi’ndeki karara ise üç İYİ Partili meclis üyesinin şerh koyduğu öğrenildi.

“Almanya’da her gün et yiyorum, Türkiye’de et yiyemiyordum”

Bingöl’ün Solhan ilçesinden aynı yöntemle Almanya’ya giden bir kişi, Habertürk yazarı Sevilay Yılman’a konuştu: “Altı bin euro verdim, 15 gün içinde gri pasaportum hazırdı. Pişman değilim, Almanya’da her şey var. Türkiye’de iş yoktu, güç yoktu. Düşün, Almanya’da her gün et yiyorum. Ben Türkiye’de et yiyemiyordum.”

“2019-2020 yılları arasında Bingöl’den en az 450-500 kişi böyle çıkarıldı”

Bingöl’den Almanya’ya giden kişi, 2019-2020 yılları arasında kentten en az 450-500 kişinin bu yöntemle Almanya’ya götürüldüğünü belirterek sürece dair şu bilgileri verdi: “Bir otobüs dolusuyduk. Ama bakın ben size bir şey söyleyeyim mi? Siz sanıyorsunuz ki 45-50 kişidir bu yolla çıkan. Bu yanlış bilgi. Sırf bizim Bingöl’den benim tanıdığım, burada hâlâ görüştüğüm 150 kişi var. 2019-2020 yılları arasında Bingöl’den en az 450-500 kişi böyle çıkarıldı. Bu işin merkezi de Bingöl’dür. Siz oraya iyice bir bakın bence.”

Kritik isim Ersin Kilit

Gezi adı altında belediyelerin eliyle “insan kaçakçılığı” yapıldığı iddiasında kilit isim, Almanya’da yaşayan ve iş insanı olduğu öne sürülen Ersin Kilit. Türkiye’den kaçırılan kişilerin tek bir şehirde tutulmadığı ve Hannover, Wiesbaden, Frankfurt, Münih, Köln, Mannheim, Düsseldorf, Hamburg ve Berlin’de inşaat işlerinde çalıştırıldığı belirlenirken Ersin Kilit’in, akrabalarına ait şirketleri bu yöntem için kullandığı belirtildi.

Öte yandan Kilit, iddialar üzerine Habertürk’ten Sevilay Yılman’ı arayarak, yalnızca Yeşilyurt’tan gelen heyete eşlik ettiğini ve insan kaçırıldığından haberi olmadığını öne sürdü.

“Almanya’ya yolculuk için 6 bin euro verdim”

Bu yöntemle Almanya’ya gittiğini belirten bir kişi ise Artı Gerçek internet sitesine, sistemin nasıl işlediğine dair şunları söyledi: “Ben bu yolculuk için 6 bin euro verdim. Otobüsle 2020 yılının ilk aylarında Bingöl’den yola çıktık. Bizimle birlikte bizi götüren kişiler de vardı. Bize çıkarılan gri pasaportları dağıttılar. Yolculuğumuz otobüsle Bingöl’den Erzurum üzeri Karadeniz, oradan da İstanbul’dan devam etti. Türkiye’den çıkışımız gezi halinde bir hafta sürdü. Bu süre zarfında hiçbir sorun yaşamadıki”.

Aynı kişi, Türkiye’nin başka şehirlerinden de yüzlerce kişinin bu yöntemle Almanya’ya götürüldüğünü belirtti.

“Gidenler Türkiye Cumhuriyeti’ne yük olacak insanlardı”

Öte yandan 48 kişiyi bu yöntemle Bremen’e kaçırdığı öne sürülen AKP’li Elazığ-Akçakiraz Belediye Başkanı Sabahattin Kaya, gazeteci İsmail Saymaz’a konuştu. Kaya, Elazığlı bir hemşehrisinin aracı olmasıyla protokol imzaladıklarını ve karşılığında belediyeye ikinci el bir kamyon alındığını söyledi. Kaya, Türkiye’den Almanya’ya kaçırılan kişilerin devlete yük olacak kişiler olduğunu söylerken neden böyle bir şey yaptıklarını ise şu sözlerle anlattı: “Buralar dar bir alan, kapalı bir alan. İki-üç üniversitemiz, organize sanayimiz yok. Vatandaş işsiz güçsüz. Dedik buradan giderler, iş güç sahibi olurlar. Bana makul geldi. Burada Türkiye Cumhuriyeti’ne yük olacak insanlar gidiyor. Euro, altın ve dolar gönderiyor. Annesini babasını rahatlatıyor. Bir şeyin kârı zararından fazlaysa doğrudur, helaldir, hoştur. O mantıkla baktım.”

İçişleri Bakanlığı: Vali yardımcısı ve üç kamu görevlisi görevden alındı

İçişleri Bakanlığı, Malatya Yeşilyurt Belediyesi’ndeki “insan kaçakçılığı” iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada “Bakanlığımızın onayı ile müfettiş görevlendirilerek soruşturma başlatılmıştır. Soruşturmada ilgili vali yardımcısı ile Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürü ve iki kamu görevlisi görevden uzaklaştırılmıştır” denildi.

Almanya da soruşturma başlattı

43 kişinin Malatya’dan Almanya’ya kaçırılmasında önemli bir rol oynadığı belirtilen Ersin Kilit ve şirketi Mega Kilit GmbH hakkında da Hannover Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Kilit’e sahte evrak düzenlemek, evrakta sahtecilik, yabancılar kanununu ihlal ve uluslararası insan ticareti suçlamaları yöneltildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler