Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da generaller yine gündemde: “Bize karşı savaş ilan edildi, bunun sonucu iç savaş veya yenilgi”

Fransa’da 16 general, 14 Nisan’da parlamentoya “Fransa’nın çöküşü ve İslamcılık ile savaşmak için küresel strateji” talep eden bir mektup yolladı. 23 Nisan’da, aralarında emekli generallerin de bulunduğu emekli askerler, aşırı sağcı Valeurs Actuelles dergisinde “iç savaş ve İslamcılık tehlikesine” karşı uyaran bir açık mektup kaleme aldı. Valeurs Actuelles’in editörlerinden biri, Le Journal de Dimanche gazetesine verdiği röportajda, dergide yayımlanan ve Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron’a “harekete geçmesi” çağrısı yapan mektup ile parlamentoya gönderilen mektup arasında ilişki olmadığını söyledi.

Le Journal du Dimanche gazetesine konuşan Valeurs Actuelles dergisi editörü, milletvekillerine yollanan mektubu “tarafsız ve bilinçli” bulduğunu ama o mektubun, 21 Nisan’da kendi dergilerinde yayınlanan açık mektup ile bağlantılı olmadığını belirtti. Ancak iki mektupta da aynı mesaj yer alıyor:

“Bize karşı hibrit bir savaş ilan edildi. Bunun sonucu bir iç savaş veya yenilgi olabilir.”

Parlamentoya gönderilen mektupta imzası olan 16 general, ordunun Ortak İstişare Konseyi‘nden (Cercle de Réflexion Interarmées). Bu konseyin amacı, ulusal tehditlere karşı strateji geliştirmek. Vekillere gönderilen mektupta imzası bulunan üst düzey askerlerden ikisinin, Valeurs Actuelles dergisinde yayımlanan mektupta da imzası bulunuyor.

Dergide yayımlanan mektubun aksine, parlamentoya iletilen 21 sayfalık belgede bir çağrı yok. Belge, vekillere İslamcılık, göçmenler, çifte vatandaşlık, milli sembollerin gençlerde anlam kaybetmesi konularına karşı “çok boyutlu bir savaş stratejisi” öneriyor.

Kaynak: Le Journal du DimancheDerleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.