Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sinovac krizi çözülüyor mu? – Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “100 milyon doz Sinovac sevkiyatının bu ay içinde başlayabileceğini tahmin ediyoruz, bu konuda yoğun bir çaba içindeyiz”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Edirne, Tekirdağ, Çanakkale ve Kırklareli il sağlık müdürleri ve saha koordinatörlerinin katılımıyla Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi’nde değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantının ardından basın mensuplarının karşısına çıkan Koca, aşı tedariki ve vaka sayıları ile ilgili konuştu. 100 milyon doz Sinovac aşısının bu ay içinde sevkiyatının başlayabileceğini kaydeden Bakan Koca, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada ise vaka sayıları ile ilgili “Tüm Türkiye’de hastaneye müracaat edenlerin sayısı yarı yarıya düşmüştür. Test sayılarının düşmesi vaka sayısının düşmesinin sebebi değil, sonucudur” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Edirne’de yapacağı değerlendirme toplantısı öncesinde Edirne Valisi Ekrem Canalp‘i ziyaret etti. Ziyaret sonrası gazetecilere açıklama yapan Koca, ülke genelinde sıkılaştırılmış kurallarla süren bir kısıtlama uygulamasıyla beraber bölgelerde durum değerlendirmesi yaptıklarını belirtti. 

Son haftalarda koronavirüs hasta sayılarında görülen artış nedeniyle tam kapanma tedbirlerine geçmek zorunda kalındığını söyleyen Bakan Koca, şöyle konuştu:

“İki hafta süreyle uygulanan tedbirlerin vaka sayısında istediğimiz düşüş hızına erişemememiz sebebiyle 17 günlük bir kapanma dönemi ile vaka sayılarında hızlı düşüşü sağlayacağımıza inanıyoruz. Milletçe yaptığımız fedakârlığın etkisini vaka sayılarında ve hastaneye yatışlarda görmeye başladık. Yakında durumun ağır hasta ve vefatlara da yansıyacağını biliyoruz. Bu konuda tüm vatandaşlarımızın tedbirlere uyumunu talep ediyor ve gösterilen hassasiyet için teşekkür ediyorum.”

“Semptom gösterenlere test yapılıyor”

Vaka sayılarıyla test sayıları arasında ilişki kurularak asılsız yorumlar yapıldığını belirten Koca, “Vaka sayılarındaki düşüş ile test sayısı arasında ilişki kurarak test sayıları düşürülerek vaka sayılarının düştüğü yönünde asılsız ve iyi niyetli olmayan bazı değerlendirmeler görüyoruz. Buradan bir defa daha ifade etmek isterim. Testler semptom gösteren kişilere ya da temaslı kişilere yapılmaktadır. Kısıtlamalar ile temasın azalması beklenen bir durumdur. Bu da hem polikliniğe olan müracaatları hem de filyasyon kaynaklı testlerin sayısını düşürmektedir” dedi.

“Test sayısının düşmesi vaka sayısının düşmesinin sebebi değil, sonucudur”

Tüm ülkede son iki haftada hastaneye başvuranların sayısının yarı yarıya düştüğünü belirten Koca, sözlerine şöyle devam etti:

“Özetle test sayılarının düşmesi vaka sayısının düşmesinin sebebi değil, sonucudur. 14 aydır koronavirüs salgınını kontrol etmek adına büyük bir mücadele veriyoruz. Geçtiğimiz haftalarda yeni bir pik dönemi yaşadık. İlk etapta alınan kısıtlama tedbirlerinin sağladığı kısmi düşüşü tam kapanma ile etkili hale getirmeyi amaçlıyoruz. Düşüş hızını arttırmak amacıyla tam kapanma bir zaruret haline geldi. Vatandaşlarımızın bu fedakârlığı sayesinde hedefimize ulaşacağız.”

Bakan Koca, bu açıklamalarının ardından; Edirne, Tekirdağ, Çanakkale ve Kırklareli sağlık müdürleri ve saha koordinatörlerinin katılımıyla Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi’nde değerlendirme toplantısı yaptı ve toplantının ardından tekrar basın mensuplarının karşısına çıktı.

“100 milyon doz Sinovac sevkiyatının yeniden bu ay için başlayabileceğini tahmin ediyoruz. Bu konuda yoğun bir çaba içindeyiz”

Sinovac aşısının tedarikindeki sıkıntının giderilmesi ile ilgili umutlu konuşan Bakan Koca, Sputnik V aşısının ilk sevkiyatının bu ay gerçekleşeceğini belirtti. Koca şunları söyledi:

Sputnik aşısında, altı ay içinde ilk 50 milyon doz aşının teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay gerçekleşmesi beklenmektedir. BioNTech aşısında ise haziran ayı sonuna kadar 30 milyon doz ülkemize teslim edilmiş olacak. Toplam 90 milyon doza ulaşacak. Sinovac aşısı da tedarikte yaşanan olumlu gelişmelerle yakında planlandığı şekilde sevk edilmeye devam edecek. Şu an toplam sözleşmesini yaptığımız 240 milyon aşıdan bahsediyoruz. 100 milyon dozu Sinovac, önümüzdeki günlerde olumlu gelişmelerle bu sevkiyatın yeniden bu ay için başlayabileceğini tahmin ediyoruz. Bu konuda yoğun bir çaba içindeyiz.”

Aşılama programı ile ilgili de konuşan Koca, “Haziran ayı sonu itibarıyla 40 yaş üstü vatandaşlarımızı aşılamak istiyoruz. Yaz dönemi boyunca 18 yaş üstü gençlerimizi de aşılamayı planlıyoruz” dedi.

Açıklamasında yerli aşı çalışmalarına da değinen Sağlık Bakanı, “Faz 2 aşaması biten yerli aşının değerlendirmeleri yapılıyor. Faz 3 aşamasına bir iki hafta içinde geçilmiş olacak. Eğer planladığımız şekilde başarılı bir şekilde süreç devam ederse eylül ayında bu aşının kullanımına geçilebilir“ diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.